Csak három eddig elveszített gémmel, Sharapova rakétaként röpítette magát az Ausztrál Open harmadik fordulójába. A lendülete viszont kemény falba ütközhet, Caroline Wozniacki személyében.

A mostani helyzetkép tükrében, az orosz ötszörös Grand Slam-bajnok nem a meccs esélyese, és ezt ő is érzi, habár hozzátette, hogy "relatively speaking". Ezzel úgy látszik, hogy a bukmékerek is egyetértenek, mivel nem(!) fizetnek sokkal többet Maria győzelméért (2.07), a Wozniackiénál (1.76).

A címvédő dán régen keresett célpontként érezheti magát a meccs előtt, mert 2017-ben, amikor épp eltiltása lejárta után Sharapova szabadkártyát kapott Stutgartban, Wozniacki volt az egyik a sok játékos közül, aki annak az álláspontnak adott hangot, hogy a doppingolás miatt eltiltott játékosok ne kapjanak szabadkártyát. Sharapova ezek előtt már tisztán kifejtette, hogy nem a rekordok döntése foglalkoztatják leginkább, hanem az ellenfeleivel való versengés, és a bosszúszomj hajtja. A hajtótűzének lángja nagyobb amikor személyes célok fűtik és nem univerzálisak. A nagyszerűsége és az utókorra maradandó hagyatéka számára nem elegendő motiváció, neki az adott pillanatban való jobbnak bizonyulás számít.

Azt mondják, hogy a női harag a legmélyebb, de Carolinenak nem kell bolhaszívvel pályára lépnie, mert az orosz játékformája nem a legsegítőkészebben szolgálja jelen pillanatban a szavakban is kifejtett harciasságát. Sharapova némi stílusváltásra is kényszerült időközben, mivel fizikai teljesítőképessége nem a régi és a számára eddig oly eredményes erőharc már nem mindig megoldás. A taktikai ravaszság nagyobb hangsúlyt kapott játékában visszatérése óta mint azelőtt. Mégis, Caroline ellen elsősorban a régi haditervével, a támadó játékával kell indulnia még akkor is ha annak éle mára már tompább lett (főleg élvonalú ellenfelekkel szemben).

Maria Sharapova (Fotó: lev radin / Shutterstock.com)

Látunk újat?

A folytonosság és a fizikai állóképesség szempontjából Wozniacki az fölényesebb, ezért Masha, a megszokott fegyverekhez kell folyamodnia. Egy oldy but goldy szerepléssel győzhet, de ahhoz több precizitásra lenne elsősorban szüksége, amire a játékának többi részében észlelhető gyengébb pontjai miatt, nem látszik most képesnek. Utcaiasan megfogalmazva, látszik a fáradtság játékán. Amennyiben sikerül időben a labdákhoz helyezkednie sok gondja megoldódna, bár még így is ütései vesztettek indítványozó jellegükből. Ha taktikai változatosságot akar, akkor is ezt támadó ütésekre kellene elsősorban ezt építse, mert a rövidebb (esetleg nyesett) labdák, a változóan lapos vagy pörgetett labdák akkor lehetnek hatékonyak egy olyan lábmunkával rendelkező játékos ellen mint Wozniacki, ha először Carolinet kiszorítják, kibillentik a megszokottság kényelméből és nem bízhat már a játék ritmusában, Ez a terv sikeresebbnek is bizonyulhat, mint csak a célegyenes, folytonos de nem a legélesebb támadás, mert az is bizonyos körülmények között, a jól alkalmazkodó Carolinenak kedvező ritmusosságot adhat a meccsnek. Tehát, kiegészítő elemként jól jöhet és kárpótolhatja az említett taktikai ravaszság. Az biztos, hogy a nem kell beletévednie a Wozniackinak kedvező, hosszabb labdamenetekből álló játékképébe, amennyiben nem készteti ellenfelét kényelmetlenebb megoldások keresésére. Mindez csak akkor lehet eredményes, ha hibáinak száma kicsi és ez nagy gond lehet jelen pillanatban Sharapova számára. Amúgy, a dán játékos egy ideje sokkal támadóbb hozzáállással játszik mint régen tette (amit a tavalyi döntőben is bizonyított Halep ellen) és ez meglepheti ellenfelét, de kedvező is lehet az orosznak.

Eddigi két hangzatos győzelme Ausztráliában nem nagyon mérvadó abból a szempontból, hogy nem a legacélosabb ellenfelek ellen jöttek (Harriet Dart, Rebecca Peterson). Bár Wozniacki 11 gémet veszített eddig, erősebbnek vélt ellenfelekkel kellett eddig játszania (Alison Van Uytvanck and Johanna Larsson). Az egymás elleni mérkőzéseken Sharapova 11-4-re vezet, de Grand Slam tornákon 2-0 az állás Caroline javára (US Open 2010, 2014). Az eredmény szempontjából, most inkább az a többet mondóbb tény, hogy Wozniacki a világranglistán 3., Sharapova pedig 30.

Néhány szorzó a mérkőzésre:

Sharapova győz: 2.07 Wozniacki győz: 1.76
Sharapova nyer 2-1-re: 4.90 Wozniacki nyer 2-1-re: 4.40
Játékok száma 18.5 Felett: 1.33
Szettek száma 2.5 Felett: 2.35

Fogadj az Australian Openre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org.

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.01.17. (09:16).