Craig Tiley, a Tennis Australia vezérigazgatója nyilvánosságra hozta, hogy az Australian Open várhatóan több mint 60 millió eurót veszít a világjárvány következtében.

Tiley a veszteséget többek között a február 21-én lezárult Grand Slam-torna jegybevételének hiányával magyarázza.

Kezdetben a szervezők 30 000 nézős határt szabtak meg, ami az Australian Open szokásos látogatottságának a fele. Ezután Melbourne-ben és Victoria államban egy 5 napos lezárást vezettek be a hatóságok, arra kényszerítve a versenyt, hogy  vonuljon zárt kapuk mögé, így több mint 100 000 jegy árát kellett visszatéríteni.

Az esemény lezárta előtti hétvégén, egy Melbourne-i radiónak adott interjúban a vezérigazgató így nyilatkozott:

 

"Nehéz lesz. Nem lesz könnyű. Több millió dollárt veszítünk ezen az eseményen. Nyilvánvalóan nagyot buktunk öt napon keresztül rajongók nélkül, mivel semmilyen eladás nem létezhetett ilyen téren. Öt nap a 14-ből, hatalmas anyagi kiesésnek számít.”

“Van egy 80 millió dolláros tartalékunk, amit ki fogunk meríteni. E mellé felveszünk még egy 40-60 millió dolláros kölcsönt is. Hatalmas veszteség de még csak nem is véglegesek a számításaink.”

 

A szervező egy tetemes számlát kell kifizessen a pandémia hatására bevezetett protokollok miatt is, ezek között szerepel a 14 napos karanténhotel biztosítása az országba érkező játékosok számára.

A 2021-es férfi döntő (Djokovic - Medvedev) 1,17 millió nézőt vonzott, ez nagy visszaesés a tavalyi 1,5 millióhoz illetve a 2019-es 2,6 millióhoz (Djokovic - Nadal) képest.

Naomi Osaka győzelmét is csupán 849 000 néző követte a tavalyi 1,17 millióhoz viszonyítva.

A Nine Entertainment, a Channel Nine anyavállalata, nem kér kártérítést a Tennis Australiától. Decemberben a cég egy 10%-os kedvezményt ütött nyélbe az irányító testülettel miután bejelentésre került, hogy a tornát februárra halasztották, felkészítve a műsorszolgáltatót a nézőszám jelentős csökkenésére.