2022-es-Emmy-díj-előzetes-2022-08-26

2022-es Emmy-díj előzetes

Karola 2022 aug 25. 13:34 Szólj hozzá!

Film 74. Primetime Emmy-díjátadó

Végre elérkezett az Emmy-szezon és a televíziós produkciók újjáépítésének éve után a szavazók most a friss és a régi versenyzők egyfajta óceánjában úszkálhatnak.A 2021. június 1-től 2022. május 31-ig tartó jelölési időszakban a TV Akadémia tagjainak mindent figyelembe kell venniük a tavaly nyár áttörő sikerétől, a "The White Lotus"(HBO)-tól egészen a "Stranger Things" (Netflix) régóta várt visszatéréséig.

Csak az elmúlt pár hónap elég premiert kínált ahhoz, hogy kitöltse a díjkategóriákat, beleértve az "Atlanta" (FX), a "Russian Doll" (Netflix) és a "Barry" (HBO) új évadjait, amelyek éveke óta készülnek. Ezek mellé olyan limitált sorozatok csatlakoznak, mint a "The Dropout", a "The Girl from Plainville" (Hulu) és a "WeCrashed" (Apple TV+).

Míg az Emmy-díj híres arról, hogy évről évre bizonyos kedvenceket díjaz, a világjárvány okozta széles körű késések helyet adtak olyan új sikereknek is, mint a "Hacks" (HBO Max) és a "Ted Lasso" (Apple TV+), amelyek most megpróbálják letaszítani a "The Marvelous Mrs. Maisel"-t a dobogóról.

A Primetime Emmy-díjátadóra szeptember 12-én, hétfőn kerül sor!

Legjobb drámasorozat

Az Emmy-díj jelölések reggele minden bizonnyal több meglepetést tartogatott, mint amire számítottunk, mégis az idei év  "legjobb drámasorozat" kategóriája volt a leginkább kiszámítható a főbb kategóriák közül. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a “Succession” (1.60) visszatért és 25 jelöléssel vezeti a mezőnyt. 

Legnagyobb vetélytársa egy másik rekordot döntögető sorozat, amely a tévés évad legnagyobb meglepetése volt. A "Squid Game" (4.00) mostantól az első nem angol nyelvű sorozat, amelyet ebben a kategóriában jelöltek, és a "Severance" (15.00) című újonc sorozattal holtversenyben vannak a legtöbb jelölést illetően (14). A Netflix legnagyobb nemzetközi sikere rendelkezik a jelöltek közül talán a legmegragadóbb narratívával, amelynek szálai a kritikai és a populista eszméket egyaránt megszólítják. Valószínűleg ez az első alkalom, hogy egy sorozatról globális diskurzus folyik, ugyanakkor a sorozatot a tavalyi kategória győztesének, a streaming hálózat egyik legdrágább sorozatának, a "The Crown" egyetlen évadjának apró töredékéért készítették.

Megjósolni, hogy a "Squid Game" miként fog díjazásban részesülni a főbb kategóriákban, ha egyáltalán részesül, elég trükkös dolog. Ha a "Parasite" a precedens arra, hogy Hollywood hogyan díjazza a nem angol nyelvű nagyprojekteket, akkor az a film úgy nyerte el a legjobb filmnek járó díjat, hogy a színészek közül senkit sem jelöltek a kategóriákban. Ha a sorozat idei Screen Actors Guild Awards-on elért sikerét vesszük alapul, a sztárok, Lee Jung-jae és Jun Ho-Yeon megnyerték a “férfi és női színész egy drámasorozatban kategóriákat”, de a "Squid Game" kikapott a "Succession"-től a fő kategóriákban. Nyilván az az ideális, ha a sorozat minden főbb kategóriában nyer, de talán az a biztosabb tipp, hogy már csak az összteljesítménye miatt is győzelmet jósolhatunk neki a legjobb drámasorozat kategóriában, bár a Netflixnek köztudottan rendkívül nehéz volt megnyernie ezt a díjat egészen tavalyig.

Mindenesetre, a "Severance" (15.00) esetében elég nagy lendületet láthattunk. Úgy tűnik, hogy azok, akik gyorsan végignézték, nagyon szeretik, de a másik oldalon rengetegen vannak, akik elhúzták-nyúzták a nézését ennek az elmét megmozgató drámának. A jelölési fronton mutatott kiváló szereplése több szavazót ösztönöz arra, hogy végre teljes egészében megnézze, ami azt jelenti, hogy az Emmy-szavazás második fázisában jobban fog szerepelni.

Az "Ozark" (15.00) jó munkát végzett az utolsó, extra hosszú évadában, így talán egy nagy győzelem formájában megérdemel egy búcsúajándékot. Bár az évek során tucatnyi jelölést gyűjtött be, a sorozat eddig mindössze három jelölést váltott nyereményre. 

Az HBO "Euphoria" (34.00) című tinidrámája valójában a második legtöbb jelölést kapó kiemelkedő drámai sorozat idén. Bár az eddigi legjelentősebb győzelmét sztárja, Zendaya érte el, a sorozat nagyrészt  jól teljesít. Mivel nem jelölték a “legjobb írói vagy rendezői teljesítmény drámasorozat kategóriában”, nehéznek tűnik a legjobb drámasorozat kategóriában való győzelem, de a főszereplő Zendaya, a mellékszereplő Sydney Sweeney és a színfalak mögött dolgozó sok nagyszerű művész elég tehetséget mutathatott ahhoz, hogy a sorozat mindenkit meglepjen díjazások terén.

A "Yellowjackets" (41.00) egy másik eset, amely nem kapott túl sok szeretet és figyelmet, így mindössze 7 jelöléssel indul. A kategóriák, amelyekben jelölték, azt mutatják, hogy az első évad tetszett a szavazóknak.

Végül, a "Better Call Saul" (7.50) és a "Stranger Things" (15.00) is nagyra értékelt évadokat produkált idén, amelyek mindkettő a befejező évad felvezetéseként szolgáltak, de egyik sorozat sem tudott még győzni egyetlen fontos kategóriában sem. Tekintettel arra, hogy a szavazóknak még lesz egy esélyük arra, hogy mindkét sorozatot díjazzák egy későbbi Emmy-díjkiosztón, kevés esély látszik arra, hogy szeptemberben bármelyik is nyerjen ebben a kategóriában.

Legjobb vígjátéksorozat

A sok vita után, hogy vajon a "Ted Lasso" (1.75) és a "Hacks" (4.00)  hogyan fog helytállni néhány nagydíjas korábbi győztessel szemben, mint a "The Marvelous Mrs. Maisel" (34.00), a "Barry" (4.00) és az Emmy-versenybe visszatérő "Atlanta", a válasz az, hogy jobban mint azt gondoltuk volna! Végső soron úgy tűnik, hogy ez a kategória a szeretett Apple TV+ sorozaté, a Tedd Lasso-é, még akkor is, ha a 2. évadot a kritikusok kevésbé fogadták lelkesen.

A "Hacks" és a "Barry" vitathatatlanul az eddigi legjobb évadjukat produkálták, így tényleg van még esély arra, hogy bármelyikük nyerjen. Mindkét sorozat valószínűleg legalább egy díjat begyűjt majd szeptemberben, a kérdés már csak az, hogy melyik kategóriában?

Ott van még az "Abbott Elementary" (7.50) és az "Only Murders in the Building" (15.00), amely két újonc vígjáték, amelyek bekerültek a válogatásba. Az "Abbott Elementary" az abszolút underdog ebben a versenyben. Azok az emberek, akik tavaly a "Ted Lasso"-t, tavalyelőtt pedig a "Schitt's Creek"-et ajánlották mindenkinek, 100%-ban azt mondták, hogy idén megéri esélyt adni az ABC szitkomjának. Ez a  hálózat új vígjáték reménysége, így mindenképpen képes vizet kavarni a legjobb vígjáték kategóriában.

Továbbra is rengeteg szeretetet érdemel a többi jelölt is: a "The Marvelous Mrs. Maisel", a "Curb Your Enthusiasm" és a "What We Do in the Shadows", de az előbbi kettő már túl van a fénykorán. A "What We Do in the Shadows" egyébként két írói jelölést is kapott, szóval tényleg nagy a tévés akadémia lelkesedése körülötte, de a színészi kategóriákban a folyamatos mellőzés nem sok jót ígér az egyetlen Taika Waititi által rendezett vígjátéknak.

Legjobb minisorozat vagy antológiai sorozat

Ahogy július közepén megjelentek az Emmy-jelölések, a minisorozatok frontján egyértelművé vált, hogy két potenciális nagy győztes van: a Hulu streaming-hálózat és a "The White Lotus" című antológiává vált minisorozat. Valójában együttesen ők alkotják a teljes mellékszereplő- és színésznő kategóriát a minisorozat vagy antológia sorozat kategóriában.

Már több mint egy éve, hogy a Mike White iró-rendező irányítása alatt született “White Lotus” (1.57) HBO sorozat meglepetéssikerévé vált, így az, hogy képes fenntartani azóta is a lendületet, lenyűgöző és sokatmondó. 

Már a kategóriacsalás vádjainak sincs súlya, mert korábban is elfogadták az olyan antológiasorozatokat, mint az "American Horror Story", amelyekben visszatérő szereplők vannak az előző évadokból, és a kategóriában amúgy is szerepelnek antológiasorozatok, így a "White Lotus" is tiszta lappal indulhat. A vonzerejéhez hozzátartozik az is, hogy a komédiát, a drámát és még némi izgalmat is vegyít a hat órába, így könnyen nézhetővé teszi a sorozatot azok számára, akik eddig kétkedve tekintettek rá.

A "Dopesick" (2.25) szintén közel egy éve jelent meg, de sokkal nehezebben nézhető. Ez nem azt jelenti, hogy nem jó sorozat, csak tény, hogy vannak emberek, akik nehezebben követik a drogfüggőség őszinte ábrázolását. A "Dopesick" egyértelműen a legkiválóbb választásnak tűnik a legjobb minisorozat vagy antológiai sorozat díjára, de nem úgy tűnik, hogy ez volt az a hangulat, ami idén megragadta az emberek figyelmét.

További jelöltek a "The Dropout" (15.00), "Pam & Tommy" (21.00) és "Inventing Anna" (18.00). Mindhárom arra törekedett, hogy a közelmúltban történt, karizmatikus nőkkel kapcsolatos bűncselekményeket provokatív módon, a komédia és a tragédia egyensúlyával mutassa be. Ha ez a kategória csak a három sorozat között dőlne el, a győzelem teljes mértékben azon múlna, hogy az Emmy-szavazók melyik főszereplő alakítását kedvelték a legjobban. Amanda Seyfried, Lily James és Julia Garner mind nagyszerű teljesítményt nyújtottak, de ezek a sorozatok máshol elég kevés elismerést kaptak, így reális esélyük nincs a legjobb minisorozat díj megnyerésére.

Legjobb férfi főszereplő drámasorozatban

Bár a 2022-es jelölési lista ebben a kategóriában többnyire kiszámítható volt, nehéz megmondani, hogy van-e egyértelmű befutó. A "Succession" az Akadémia kedvence, 25 Emmy-jelölést kapott, többet, mint bármelyik másik sorozat idén, de a 3. évad nem volt annyira tehetséggel telített, mint az előző, amiért 2020-ban Emmy-t nyert.

Másrészt Brian Coxnak (2.10) rengeteg emlékezetes jelenete volt a patriarcha Logan Roy szerepében, kezdve a kábult részvényesi találkozótól a fiával, Kendallal (Strong) való fenyegető vacsoráig. 

Valószínűnek tűnik, hogy a TV Akadémia a tavaly februári Screen Actors Guild Awards-hoz hasonló módon osztja majd szét a díjakat. Míg az "Succession" megnyerte a legjobb drámasorozatnak megfelelő díjat, addig a legjobb férfi színész díját a "Squid Game" sztárja, Lee Jung-jae kapta.

A szavazatok megoszlottak Strong és Cox között, de Lee lett a befutó és ő több mint megérdemli ezt, tekintve, hogy a karaktere nemzetközi sikernek örvend. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a "Squid Game" eredetileg nem volt egy évadnál hosszabbra tervezve, így Lee alakítása mindent visz és kielégítő befejezést kínál. Mivel az "Succession" 4. évadát már most forgatják, a szavazók tudják, hogy hamarosan lesz még egy lehetőségük Cox díjára, de a "Squid Game" 2. évada sokkal távolabb van, így az időzítés szempontjából több értelme van Lee-nek adni a díjat.

Ha már az időzítésnél tartunk, Bob Odenkirk (5.50) egyértelműen a kritikusok kedvence, mivel a "Better Call Saul" véget ér és egy év van még, hogy Odenkirk megkapja az őt megillető elismerést. Ugyanakkor az Akadémia nem úgy tűnik, mintha neki szeretné adni a díjat, amíg az alkotás nem képviseli a szeretett "Breaking Bad" spin-offban végzett teljes munkáját.

Jason Bateman hasonló helyzetben van az "Ozark"-kal, amely valójában teljesen befejeződött ebben az évadban, így ez az utolsó esélye, hogy nyerjen ebben a kategóriában, de tekintve, hogy már nyert a sorozat rendezéséért, nem túl valószínű hogy Emmy-t kap ebben a kategóriában.

Végül, bár nagyszerű, hogy Adam Scottot (21.00) végre Emmy-jelöltként láthatjuk, miután évekig remek munkát végzett olyan elismert sorozatokban, mint a "Big Little Lies" és a "Parks and Recreation", mégis túl korai lenne őt díjazni a "Severance"-ért, amikor az első évad még csak a felszínt kapargatja a karakter ív szempontjából.

Legjobb női főszereplő drámasorozatban

Az igazság az, hogy valószínűleg semmi esélye, hogy Sandra Oh (15.00), Jodie Comer (15.00) vagy Reese Witherspoon (26.00) nyerjen idén. Comer már kapott díjat korábban, és Oh-nak is régóta járna már egy, de a sorozatfinálé nem jött be a nézőknek, akik eddig kitartottak a "Killing Eve" mellett. Ráadásul, ha Jennifer Aniston nem tudta legyőzni Zendayát 2020-ban, és idén még csak nem is jelölték, pedig neki volt a "The Morning Show"- ban nagyobb szerepe, akkor kicsi az esélye, hogy Witherspoon szeptemberben végre megkapja az Emmyjét. Valószínűleg ő volt itt a legnagyobb meglepetés-jelölt.

Ezzel elérkeztünk a verseny pozitívabb oldalához, a három éllovas értékeléséhez. Az "Euphoria" 2. évadának "Stand Still Like the Hummingbird" című epizódja objektíven lenyűgöző, még akkor is, ha valaki úgy gondolja, hogy az HBO sikersorozat második évadának többi része nem igazán működött, így a 2020-as győztes Zendaya (1.22) lenne az, akire érdemes figyelni idén is.

Azonban Melanie Lynskey (4.50) sem gyenge. A veterán színésznő továbbra is végtelenül bájos szerepeiben, az idei Critic's Choice Awardson a legjobb köszönőbeszédet mondta, és Shauna, a "Yellowjackets" legmegragadóbb tagja szerepében dinamizmust és mélységet nyújt. Ha van valaki, aki  győzni tud Zendaya ellen, az ő lenne.

Legjobb férfi főszereplő vígjátéksorozatban

Bár még mindig úgy tűnik, hogy a "Saturday Night Live" öregdiákjai, Jason Sudeikis (2.30) és Bill Hader (1.55) között folyik a verseny a legjobb főszereplő címért, talán mégis a "Ted Lasso" alkotója és sztárja arathat újabb győzelmet a vígjáték kategóriában, habár az oddsok másról tanúskodnak.

Hader már kétszer is elnyerte ezt a díjat a "Barry"-ért és most olyan helyzetben van, hogy vitathatatlanul ő a befutó a legjobb rendező (vígjátéksorozat) kategóriában a "710N"-ben végzett munkájáért, amely az IndieWire szerint az év eddigi legjobb tévés epizódjai közé tartozik. Ha a díjakat testvériesen szétosztják, akkor lenne értelme Sudeikist itt díjazni, Hader pedig a rendezői kategóriában kapna Emmy-t-

Van egy olyan elmélet, amely szerint az idei Emmy-díj mérvadó lesz az “Only Murders in the Building,” új vígjátéksorozat számára és ha egy színész nyerne innen, az Steve Martin (15.00) lenne (különösen a legutóbbi hírek szerint, amelyek alapján ez a sorozat lesz az utolsó színészi szerepe), de a második évad megjelenése óta egyre többen vannak, akik szerint Martin Short (11.00) nyújtja a sorozat legjobb alakítását, ami azt jelenti, hogy valószínűleg van némi szavazatmegosztás, ami egyik veterán színész számára sem pozitívum.

Bár nem teljesen meglepő, hogy Donald Glover (15.00) bekerült a válogatásba, tekintve, hogy 2017-ben is nyert ebben a kategóriában, az "Atlanta" ebben az évadában alig jelent meg mint főszereplő, amely sokkal inkább antológiává vált, és gyakran még a kulcszereplők sem szerepeltek benne.

A "The Great" sztárja, Nicholas Hoult (21.00) bekerülése meglepetés volt, de Elle Fanning olyan sokat kampányolt a sorozatért a jelölések előtt, így érthető, hogy sokan felfigyeltek a 2. évadban a III. Péter orosz császárt alakító, elragadóan huncut alakítására.

Legjobb női főszereplő vígjátéksorozatban

A “Legjobb női főszereplő egy vígjátéksorozatban” versenyben úgy tűnik, Quinta Brunson (4.00) az ABC szitkomjának, az Abbott Elementary-nek az első évadával nagyon berobbant és ő lett az első fekete nő, aki egy évben három jelölést is kapott a vígjáték kategóriában.

A Hacks 2. évadának fináléja tényleg olyan volt, mintha sorozatfinálé lett volna, a Deborah Vance-t alakító Jean Smart (1.25), édes keserű búcsút vett Ava-tól (Hannah Einbinder), aki a sorozat során végig az alkotó társa volt. A sorozatot azóta zöld utat kapott a 3. évadra, de ki tudja, mi a tényleges sorsa most, hogy a Warner Bros - Discovery egyesülés után vége az HBO Max jó pár eredeti alkotásának.

Mindeközben befejeződött az HBO "Insecure" című sorozata és bár jó lenne látni, hogy Issa Rae (15.00) díjat kap szerepéért, úgy tűnik, hogy már túl van az Emmy-jelölés gondolatán és inkább a "Rap Sh!t", a "A Black Lady Sketch Show" és a "Sweet Life: Los Angeles" projekteket népszerűsít. Ez az, ami Elle Fanningnek (26.00) előnyt ad, mivel ő tényleg kifejezetten a "The Great" című alkotásért kampányol, amelynek ő a producere és főszereplője és ez a jelölések számának növekedéséhez vezetett. A sorozat nézettségének azonban még növekednie kell ahhoz, hogy a következő lépést megtegye, és valóban megnyerje ezt az Emmy-kategóriát.

A “The Marvelous Mrs. Maisel” sztárja, Rachel Brosnahan (11.00)  már nyert Emmyt korábban és a sorozat még mindig fontos Emmy-játékos, de manapság úgy tűnik, a szavazókat sokkal jobban érdekli a másik fent említett, úttörő női komikust alakító Jean Smart teljesítménye.

Superliga 23+24 bónusz

24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superliga 23+24 bónusz

  • 24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: 74. Emmy-díj fogadási lehetőségek

SPF Előzetes hozzászólt
2022 szept 8. 21:11
Emmy-díj: Minket csak a nagy szorzók érdekelnek!

Hol tart most a nyári Emmy-jóslatunk? Olvasd tovább

SPF Előzetes hozzászólt
2022 aug 29. 11:08
2022-es Emmy-díj előzetes

Kire és mire érdemes figyelni?
 Olvasd tovább

Karola hozzászólt
2022 aug 9. 12:06

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak, s a következő időpontban voltak érvényesek: augusztus 9., 11:00CET

Még több Film

2024 jan 11. 12:28
Filmajánló: Ferrari (2023)