Ha te is azok közé tartozol, akik szeretik a motorsportokról szóló filmeket és a versenyautózás izgalmát, akkor ez az alkotás pontosan az a felüdülés, amire Az aszfalt királyai óta vártál. Kapcsold be a biztonsági övet, hiszen az autógyártás történelmének egyik legemblematikusabb történetét fogjuk végigjárni (legalábbis egy részét).

A Ferrari  filmben Adam Driver színész valódi kolosszusként tűnik fel Enzo Ferrari szerepében. Driver magas és vaskos, de itt valahogy még önmagánál is nagyobbnak tűnik, részben azért, mert Enzo öltönyei ezt a hatást keltik, másrészt pedig a vállai annyira szélesek, hogy szinte alig férnek be a térbe. A pápa után Olaszország második leghíresebb embere, Enzo vérvörös versenyautókat gyárt, csodás ívekkel és kompresszoros motorokkal. A Commendatore, ahogy Ferrarit szólítják, ideális alanynak tűnik Michael Mann filmrendező számára, aki híresen szeret olyan történetekkel foglalkozni, amelyek valódi megszállottakról szólnak (Az aszfalt királyai, Az Aviátor, Tokyo Vice).

A Ferrari (2023) film egy élethű festmény Enzo Ferrari karakteréről

A nagyrészt 1957-ben játszódó Ferrari Enzo zűrzavaros életének egy különösen katasztrofális évére összpontosít. Mint tudjuk, ebben az időben ő készítette a világ legkeresettebb autóit, ezért egy húsvér király várakozik türelmetlenül Enzo irodájában nem sokkal a történet indulása után. Az egész világ akar valamit Ferraritól, aki viszont úgy tűnik, hogy csak a versenyautóival törődik, amelyek az otthona közelében, Modenában található gyárából dübörögnek ki a világ leggyorsabb, leghalálosabb versenyeire, ahol rendszeresen rekordok, gépek és testek dőlnek össze.

A film váltakozik az otthoni életét meghatározó melodráma és a thriller között, így minden alkalommal feszültséget érez a néző, valahányszor egy versenyautó teljes gőzzel repked a képernyőn. Mann sok időt tölt Enzo kettészakadt magánéletével, amely a modenai háza és egy városon kívüli farmház között oszlik meg. Modenában egy komor kúriában lakik, amelyet Laurával (Penélope Cruz), feleségével és üzlettársával, valamint gonosz anyjával (Daniela Piperno) oszt meg. Nem csoda, hogy rendszeresen a tanyára menekül, hogy Lina Lardi (Shailene Woodley) és kisfiuk, Piero (Giuseppe Festinese) társaságában lehessen.

Mint Mann számos más emlékezetes főszereplője, Enzo is egy komoly, keményen dolgozó, feszült ember, aki gyakran úgy tűnik, hogy készen áll valamilyen leszámolásra. Ez a fenyegetettség egyszerre képes feszülten tartani ezeket a karaktereket, és döntő szerepet játszik erőszakos kisugárzásukban.

A Ferrarit nézve olyan, mintha te magad is versenyeznél

Ugyanakkor úgy tűnik, Mann maga is komoly mennyiségű időt töltött a volán mögött, mert a filmben látható versenyzés egyenesen izgalmas. A legélvezetesebb jelenetek közül kiemelkedőek azok, amikor a versenyzők (akiket többek között Gabriel Leone, Jack O'Connell és Patrick Dempsey alakítanak) keményen dolgoznak, és egy pályán vagy egy baljóslatúan üres országúton száguldoznak, mint a Mille Miglia nevű, nyílt utcai verseny csúcspontján. 

Mann ezt az őrült versenyt minden elképzelhető szögből felveszi, a kamerák ki-be járkálnak az autókban, a sofőrök arcára szegeződnek, izgatottan lebegnek a levegőben, és ezzel olyan magával ragadó, zsigeri intimitást teremtenek, amelyet a motorok dübörgő üvöltése közben a csontjainkban érzünk.

A Mille Miglia tragédia

Mille Miglia 001
Shutterstock.com/Massimo Campanari

A film megnézéséhez nem fontos tudni ezt a részletet, viszont lehet nem árt lelkileg felkészülni a Mille Miglia tragikus végére, amelyet a film részletesen és grafikusan ad elő, nem hiába nem ajánlott az alkotás 16 éven aluliak számára.

A 24. Mille Miglia egy híres olasz autóverseny volt, amelyet egy 1597,004 km-es, kizárólag közutakból álló pályán rendeztek meg 1957. május 11-12-én Olaszországban, főként az ország külső részein. A versenyt Piero Taruffi, a Scuderia Ferrari pilótája nyerte meg navigátor segítsége nélkül. A távot 10 óra, 27 perc és 47 másodperc alatt teljesítette, átlagsebessége 152,632 km/h volt. 

Azonban Guidizzolóban, nagyon közel a bresciai célhoz, egy másik Ferraris versenyező, a rajongók által idolizált, valóságos playboy spanyol márki, de Portago első gumija felrobbant. Elvesztette uralmát az autó felett, nekiment egy telefonpóznának, átugrott egy patakon, majd több nézőt is elütött. A Ferrari ezután visszapattant az útra, további nézőkkel ütközött, átcsúszott az úton, megpördült, és egy patakban kötött ki az út túloldalán. De Portago mellett amerikai navigátora, Edmund Gunner Nelson és tíz néző, köztük öt gyermek vesztette életét. Továbbá a holland Joseph Göttgens Firenze közelében balesetet szenvedett Triumph TR3-asával, és később egy firenzei kórházban belehalt sérüléseibe.

Három nappal a verseny után az olasz kormány elrendelte a Mille Miglia befejezését, és betiltott minden autóversenyt Olaszország közútjain, ezért Taruffi ennek a híres versenynek az utolsó győztese lett.

A Ferrari és a 96. Oscar-díjátadó

Mindent egybevetve a film egy izgalmas korrajz, egy intim betekintés az autóversenyzés aranykorába, amikor legyünk őszinték, egyik pilóta sem lehetett teljesen biztos abban, hogy túléli a következő futamot. Egy nagyszerű ábrázolás egy egykor nagy presztízsű versenyről, a Mille Miglia-ról, amely tragédiák és nyilvánvaló biztonsági aggályok miatt elveszett az idő múlásával.

Ami talán a legfontosabb, ez egy film a siker áráról, valamint arról, hogy a nagyság az üzleti életben azt jelenti, hogy némileg el kell rejteni lelkünk egy darabját, hogy képesek legyünk folytatni az utat és a teljes potenciált elérni a termék terén, amiben vakon hiszünk.

Amit már biztosan tudunk a jelenlegi jelöltek és listák alapján, hogy a Ferrarit nem fogják jelölni a vizuális effektek kategóriában a 96. Oscar-díjátadón, de elképzelhető, hogy január 23-án Mann főműve más kategóriában még bemutatkozhat, jelenleg az Unibeten 34.00-ás oddson tippelhetünk a Ferrari győzelmére a Legjobb film kategóriában.

A cikkben közölt oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2024 január 11. 11:13 UTC.

Superliga 23+24 bónusz

24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: NEON Rated, LLCSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superliga 23+24 bónusz

  • 24 RON ingyenes fogadást kapsz szakaszonként, amennyiben 23 RON értékben fogadsz a román Superligára!

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: Egyéb fogadások - élet a focin túl

SPF Előzetes hozzászólt
2024 jan 14. 07:56
BBC év embere: Jude Bellingham simán behúzhatja

Minden esztendőben megválasztják az év brit sportolóját, hivatalosabb nevén BBC Sports Personality of the Year díjról van szó. Olvasd tovább

SPF Előzetes hozzászólt
2024 jan 11. 12:28
Filmajánló: Ferrari (2023)

Kapcsold be a biztonsági övet, hiszen az autógyártás történelmének egyik legkiemelkedőbb történetét fogjuk végigjárni.
 Olvasd tovább

SPF Előzetes hozzászólt
2023 dec 12. 15:20
Sorozatajánló: A buki (Bookie)

A "Két és fél ember" és a "Agymenők" alkotója, Chuck Lorre egy újabb ígéretes és meglepően izgalmas vígjátékkal szórakoztat. Olvasd tovább

Még több Film