Mi-teszi-egyedivé-az-Oscar-díj-fogadást-2022-03-07

Mi teszi egyedivé az Oscar-díj fogadásokat?

2023 márc 10. 10:57 Karola Szólj hozzá!

Fogadási útmutató Oscar-díj Golden Globe

Az Oscar-díj esélyek már egy ideje közzé lettek téve, és mint mindig, most is van potenciális érték bennük, amennyiben tudod, hogy az Oscar-díj fogadások miért különböznek a hagyományos sportfogadásoktól. Ebből az elemzésből megtudhatod, hogyan segíthet a korábbi Oscar-díj bezsebelése és a többi nagydíj esélyeinek elemzése egy nyereséges stratégia kialakításában.

A sportfogadásban a fogadók úgy fogadhatnak a piacokra, hogy közvetlen és hasznos információk széles skálája áll rendelkezésükre.

Például előre tudjuk, hogy kik játszanak, hogy egy csapat vagy játékos milyen formában van, milyen esetleges sérülésekkel küszködnek, és sok más hasonló tényező segít felbecsülni a várható kimenetel valószínűségét. 

Az Oscar-díj győztesei már a bejelentés előtt ismertek, de akkor mit is jelent ez? Az Oscar-díj fogadásban is van érték?

Miért más az Oscar-fogadás, mint a sportfogadás?

Az Oscar-díj fogadás abban különbözik a sport piacoktól, hogy az eredmények előre meghatározott információkon alapulnak. A szavazók már jóval a tényleges díjátadás előtt leadják voksaikat.

Számos bukméker például rögtön a jelöltek bejelentése után megnyitotta a 2022-es Oscar-gála piacait (február 8.), és bár azok nem sokkal a díjátadóig nyitva is maradnak, a döntő szavazatokat valójában csaknem egy héttel az esemény előtt számolják össze.

Ez azt jelenti, hogy a fogadóknak több mint egy hónap áll rendelkezésre arra, hogy megvizsgálják a versenyzőket, összegyűjtsék a lehető legtöbb információt és elemezzék azokat a történelmi mintákat, amelyek segítenek a lehetséges fogadásokban. Ez egy versenyfutás a piac ellen, mivel a fogadók világszerte ugyanazokra az információkra vadásznak, hogy előrébb jussanak, mielőtt az árak alkalmazkodnának az adatokhoz.

Mindez egy izgalmas macska-egér játékot eredményez, amelyben a fogadók potenciálisan elég jó nyereséget érhetnek el, de csak akkor, ha a megfelelő időben csapnak le. A kérdés a következő: hogyan lehet megnyerni ezt a játékot, és hogyan lehet a lehető legjobb információkhoz jutni?

Hogyan mozognak az Oscar-győztesek nyereményszorzói?

Oscard-díj szobor

Érdemes megjegyezni, hogy a favoritok szorzói általában egyre értéktelenebbek lesznek, ahogy közeledik maga a díjátadó. 2020-ban például, a "Nagy Hatos" kategória (legjobb film, legjobb rendező, legjobb színész, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb színésznő és legjobb női mellékszereplő) favoritjai mindegyike az maradt a nyitás és a zárás között, és a szorzók eközben egyre zsugorodtak.

Ugyancsak ebben az évben, “A legjobb film” kategóriában az “1917” favoritként nyitott és zárt, 1.66-os, illetve 1.38-as szorzóval. A későbbi győztes “Parasite” azonban a 10 jelölt közül csupán két másik jelölt egyike volt, amelyeknek a szorzója ilyen módon változott a nyitó és a záró fordulók között, 4.33-ról 3.77-re alakulva. Bár rengeteg fogadó gondolta, hogy az “1917” lesz a nyertes, ez így elég szorosnak bizonyult, és a “Parasite” odds csökkenése kiemelte, hogy sokan biztosan esélyesként tartották számon. Végül a “Parasite” vihette haza az aranyszobrot.

A legjobb rendező kategóriában azonban épp ellenkezőleg alakult a helyzet. Sam Mendes az “1917” című filmmel 1.50-al nyitott favoritként, míg Bong Joon-Ho a “Parasite” című alkotással 2.99-el szorosan mögötte végzett. A piac zárásakor Mendes 1.12-re esett, míg Joon-Ho 5.77-re nőtt, ami azt jelzi, hogy az eredmény sokkal inkább volt sokkoló mint a legjobb film esetén, mivel mégis Joon-Ho nyerte ezt a kategóriát.

Eközben a színészi kategóriákat a favoritok uralták, példátlan mértékben. Nagyon kevés jel utalt arra, hogy Joaquin Phoenixen (Joker), Renee Zellwegeren (Judy), Brad Pitten (Volt egyszer egy Hollywood) és Laura Dernen (Házassági történet) kívül más valaki nyerheti meg a kategóriákat.

Ihletet lehet meríteni a többi díjátadóból

Golden Globe Díjátadó

Még az Oscar-gála egy hónapos előkészületei előtt is rengeteg információ áll a fogadók rendelkezésére ahhoz, hogy a végső győztesre vonatkozó tippjeiket eredményesen szűkítsék. Más szervezetek díjátadói nagyban hozzájárulnak az Oscar-siker előrejelzéséhez.

A Golden Globe, a Critics' Choice és a Screen Actors Guild (SAG) díjak különösen jónak bizonyulnak erre, mivel tagságuk gyakran átfedésben van az Akadémiáéval.

19 helyes választással az elmúlt 25 alatt, a Critics' Choice Awards nagyrészt megbízhatóan jelzi előre az Oscar-gála legjobb rendezőjének győztesét.

A három szervezet együttesen a színészi kategóriák győzteseit az esetek több mint 70%-ban pontosan jelzi előre, míg a Globes és a Critics' Choice Awards a legjobb film díját illetően több mint 60%-os sikerességi arányt mutat.

Előrejelzések a Critics' Choice Awards alapján

A Critics' Choice Awards különösen jól használható a legjobb rendező megtippelésére: 25 ilyen díjazott közül 19 (76%) az Oscar-díjat is elnyerte. A Golden Globes-on és a Critics' Choice díjátadón előzetesen a legjobb rendezőnek járó díjat elnyert négy személy közül hárman az Oscar-gálán is elvitték ugyanezt. Nyilvánvaló, hogy a fogadást nem szabad csak ezen információk alapján kötni, de azért elég erős mutatók ezek, amelyekre lehet építeni.

Figyelemre méltó, hogy 2021-ben a Critics' Choice Awards és a Golden Globe-díj négy fent említett kategóriában is megegyezett. A “Nomadland” és rendezője, Chloe Zhao a legjobb film, illetve a legjobb rendezés díját kapta, míg Chadwick Boseman a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést nyerte a “Ma Rainey's Black Bottom”-ért, Daniel Kaluuya pedig a “Júdás és a Fekete Messiás”-ért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat vihette haza.

Végül az Oscar-díj győztesek így alakultak:

  • Legjobb film: “Nomadland”
  • Legjobb rendező: Chloé Zhao,”Nomadland”
  • Legjobb férfi mellékszereplő: Daniel Kaluuya, “Júdás és a Fekete Messiás”

Kövessük figyelemmel a szakértőket

Az Oscar-piacok fejlődésének követéséhez egy utolsó kulcsfontosságú tényező az, hogy figyeljük mi történik a médiában és hallgassuk meg a szakértők véleményét. Hollywood egy szorosan összetartó közösség, amelynek tagjai rengeteg olyan információhoz jutnak hozzá, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak számunkra.

A legjelentősebb példa arra, hogy ez a jelenség mennyire hasznos, az amikor a “Birdman” és rendezője, Alejandro G. Inarritu hírhedten csekélyke esélyből a legjobb film, illetve a legjobb rendező kategóriáknak favoritjaivá emelkedtek (és végül nyerteseivé) 2015-ben.

Bár a film a Golden Globes és a Critics' Choice Awards díjátadókon lemaradt az elismerésről, elég nagy volt a felhajtás körülötte ahhoz, hogy győzelemre vigye a “Boyhood” című film helyett. Egyszerűen a “Birdman”-t favorizáló kritikusok olyannyira magasztalták a filmet, hogy a fogadók is felismerték a fordulat szelét.

A fogadók számára a legfontosabb kérdés talán az, hogy elég gyorsan tudnak-e tippelni ahhoz, hogy jó értéket kapjanak.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

  • Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek