2023-ban 10 éves születésnapját ünnepelte az első magyar online fogadóiroda, a Tippmixpro, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy a Szerencsejáték Zrt. által működtetett szolgáltatás hogyan teljesít az állami vállalkozás papír alapú szolgáltatásával, a Tippmixszel szemben.

Mi a különbség egyáltalán e két szolgáltatás között? Miért preferálják az egyiket, a másikkal szemben? Hol éri meg fogadni? Ezekre is keressük a válaszokat.

Alapjáraton azt gondolnánk, hogy a mai világban, amikor mindent telefonunkról intézünk, rohanunk, soha nincs időnk semmire, akkor biztosan a Tippmixpro átvette az irányítást a magyar sportfogadás piacon, és fogadásainkat menet közben, online kötjük meg, mindeközben a Tippmix meg hanyatlik.

Bármennyire is meglepő, de a Szerencsejáték Zrt. elmúlt évekbeli pénzügyi mutatói alapján ez az elmélet teljes mértékben borul.

A fenti ábrán láthatjuk, hogy 2021-ben a Tippmix bevétele már meghaladta a 240 milliárd forintot (mindeközben a Tippmixpro bevétele 121 milliárd forint volt), és bár 2022-ben a Szerencsejáték Zrt. nem nyújtott részletes tájékoztatást pénzügyeinek erre vonatkozó részére, Mager Andrea, a társaság elnök-vezérigazgatója, az Indexnek nyújtott interjújában elmondta, hogy a sportfogadás a teljes éves bevételének 57%-át tette ki (konkrétan picivel több, mint 471 milliárd forint jött be ily módon), ennek pedig továbbra is több, mint a fele a Tippmix szolgáltatáson keresztül érkezett.

Vajon miért történik ez? Miért preferálják továbbra is a Tippmixet? Járjunk utána.

Online fogadást kötni vagy elsétálni a lottózóig?

Bármikor támogatjuk a mozgást, a sportot, az egészséges életmódot, de az sem tagadható, hogy online fogadni jóval egyszerűbb, mint folyamatosan elsétálni a lottózóig.

Biztosan megvan az a korosztály - nem elítélve őket - akiknek a napi rutinjába bekerül egy kanyar a szimpatikus lottózóban dolgozó kasszás hölgyhöz, akivel miközben jól elbeszélgetnek az elmúlt nap eseményeiről, még feladnak egy Tippmix szelvényt, meg hát ott lehet találkozni a Józsival, aki mindig tud egy két tuti tippet adni, vagy legalábbis ő azt hiszi.

Mindeközben az online fogadás egy rugalmas szolgáltatás, mely elérhető a napszakasz bármely időpontjában (a lottózók nincsenek mindig nyitva), bárhonnan. Mellesleg a sportesemények végén, aránylag rövid időn belül már ott virul a megnyert összeg fogadási egyenlegünkön.

Érdekes, hogy a közösségi médiás felületeken gyakran találkozunk idősebbekkel, akik aránylag elég jól megtanulták használni azt, bár néha túlzásba viszik a kommentszekciós aktivitásukat. Vajon ez is csak egy generációs harc? Vagy a fiatalok is inkább a Tippmixet választják?

A fogadási kínálatok összehasonlítása

Sokáig aránylag azonos fogadási kínálattal rendelkezett a Tippmix és a Tippmixpro, 2023 őszén viszont ketté vált útjuk, ugyanis utóbbi a megújulásával elment más irányba.

A fogadható sportágak listáját összevetve, a Tippmixen is megtaláljuk a népszerűbb kategóriákat, akár futsal és floorball fogadásokat is köthetünk, sőt e-sportra is helyezhetünk el kisebb-nagyobb tétösszeget, a Tippmixpro viszont jóval nagyobb felhozatallal rendelkezik.

Már alapjáraton is egy online felületen jóval rugalmasabb a mozgástér, bármikor lehet változtatni a kínálaton, gyorsabban lehet bővíteni, mint papíros testvérénél, viszont a legjobb ha összehasonlítjuk őket.

Példaként kiválasztottuk a Borussia Dortmund - Mainz német Bundesliga meccset, és az arra felajánlott fogadási lehetőségeket.

Dortmund - Mainz Tippmix fogadás
Dortmund - Mainz Tippmix fogadás
Dortmund - Mainz Tippmixpro fogadás
Dortmund - Mainz Tippmixpro fogadás

Startból látható, hogy a Tippmixprónál jóval (közel ötször) több fogadási lehetőségünk van az adott meccsre vonatkozóan, mint a Tippmixnél. A bővebb kínálat azt jelenti, hogy jóval több lehetőség közül választhatunk egy számunkra szimpatikusat, bár valljuk be ilyen téren a Tippmix is sokat fejlődött. 

A Tippmix nyereményszorzói nagyon gyengék

A fenti két képen a fogadási kínálat bőségkülönbségén kívül szemet szúr a nyereményszorzók közti eltérés is, és bár való igaz, hogy a Tippmixprónál egy Szuper Oddsos kínálatot láthatunk, megosztjuk veletek az alap 1X2-es ajánlatukat is.

Dortmund - Mainz Tippmixpro fogadás standard
Dortmund - Mainz Tippmixpro fogadás Szuper odds nélkül

Annak érdekében, hogy bemutassuk az oddsok közti különbségeket segítségül a margin kalkulátorunkat használjuk. Ennek az a funkciója, hogy beírva egy mérkőzés 1X2 piacra vonatkozó nyereményszorzókat megkapjuk az adott fogadóiroda visszafizetési rátáját. Minél alacsonyabb ez az érték (százalékban kifejezve), annál nagyobb profitkulccsal dolgozik az iroda és annál kevesebb jut vissza a játékosoknak.

Fogadóiroda nyereség kalkulátor

Adj meg 2 vagy 3 szorzót (kimenetelek száma alapján) és kiszámoljuk mennyi az iroda nyereségét és a piac visszafizetését.

A fenti példákban szereplő oddsokkal kitöltve kalkulátorunkat a következő adatokat kapjuk, a Dortmund - Mainz mérkőzés 1X2 piacára vonatkozóan.

  • Tippmix visszafizetés: 89,25%
  • Tippmixpro visszafizetés: 96,68%
  • Tippmixpro visszafizetés (Szuper odds esetén): 98,51%

Ezek az értékek a sportfogadásban hatalmas különbségek, és ne felejtsük, hogy a német labdarúgó élvonalról beszélünk, és nem egy harmadik ligás azeri találkozóról, ahol nyilván az online fogadóirodák is gyengébb szorzókat ajánlanak. Nevezhetjük a közel 10%-os különbséget Tippmix adónak is.

Élő fogadás a lottózóban vs online

Ezt a részt nem is biztos, hogy nagyon boncolgatni kellene, mert ez kb. olyan, mint egy Zsigulival állni a pirosnál és átkacsintani a mellettünk levő modernkori autósra, hogy következő lámpáig egy menet?

Értékeljük, hogy fejlesztették a Tippmixet, bevezették az élő fogadást, vannak különböző terminálok, kivetítők stb., de az élő fogadás az egy bonyolultabb műfaj. Ott résen kell lenni, és milliszekundumok alatt dönteni.

Persze, ha valaki, a lottózóban ücsörögve, beszélgetve a sorstársakkal, nézve a kivetítőn egy adott mérkőzést úgy dönt, hogy élőben fogad egy elkövetkezendő eseményre az úgy rendben van, viszont ettől sokat ne várjunk profit szempontjából.

Mellesleg az élő fogadásnál is vannak oddsok közti különbségek (88,76% Tippmix vs. 90,97% Tippmixpro), és a mérleg ebben az esetben is a Tippmixpro irányába billen.

Soha Sadiq - Hiromi Abe Tippmix élő fogadás
Soha Sadiq - Hiromi Abe Tippmix élő fogadás
Soha Sadiq - Hiromi Abe Tippmixpro élő fogadás
Soha Sadiq - Hiromi Abe Tippmixpro élő fogadás

A Tippmixprónál lehetőségünk van, akár telefonunkon, élőben követni a mérkőzéseket és fogadni az eseményekre, otthonunk kényelméből vagy akár utazás közben.

Tippmixen drágább fogadni

Vásárláskor kevesen engedik meg maguknak azt a luxust, hogy ne nézzék a termékek árait, egyesek vadásszák, hogy hol olcsóbb a benzin, és a Black Friday is azért egy működő marketingfogás, mert az emberek szeretik a leárazásokat.

Mi is írtunk róla, hogy megdrágult a Tippmix, és egy egységnyi fogadás manapság már 200 Ft helyett 300 Ft. Mindeközben a Tippmixprónál a minimum tét 100 Ft.

A fenti számokat nézve lehet többen azt mondanák, hogy kis értékekről lévén szó nem olyan jelentős a különbség, viszont ha jobban belegondolunk a Tippmix háromszoros áron kínál egy jóval gyengébb szolgáltatást. Aki meg kis téttel játszik nagy szorzós szelvényt annak számít.

V-Sport fogadás Tippmixen vagy Tippmixprón?

A virtuális sportokra (röviden V-Sport) való fogadás, egy hatalmas újításként volt meghirdetve 2021 júniusában, és ez az innovatív játék elérhető úgy Tippmixen, mint Tippmixprón is. 

A V-Sportnál is vannak tétre vonatkozó különbségek (Tippmixen drágább), ugyanúgy mint a standard fogadásnál, és ez fontos tényező lehet olyan játékosok számára akik erre a szolgáltatásra egy külön fogadási stratégiát állítottak fel.

Bár mindkét fogadóirodánál az ajánlatot a Sportradar AG szoftvergyártó biztosítja, a Tippmixprónál sokkal több virtuális bajnokság közül választhatunk. E cikk írásakor Tippmixen csak kosárlabdára volt lehetőségünk fogadni, míg Tippmixprón több focibajnokság, tenisz és kosárlabda állt rendelkezésünkre.

Tippmix és Tippmixpro bónusz nincs, vagy csak ritkán

Az online sportfogadást űzők megszokták, hogy regisztrációkor különböző bónuszokban részesülnek, melyeket ha igénybe vesznek, akkor akár extra jutalékban részesülhetnek. A meglévő játékosoknak is szoktak bizonyos időközönként feltöltési bónuszokat, vagy különböző sporteseményekre vonatkozó ajánlatok kínálni, a Tippmix és a Tippmixpro ilyen téren viszont nagyon lemarad.

E cikk írásakor egyiknél sincs regisztrációs bónusz (való igaz, hogy a Tippmixnél bonyolultabb lenne ennek a bevezetése), a Tippmixpro próbálkozik az Oddspiramissal, de mi talán többre vágyunk.

Azok akik Szerencsejáték Zrt-s játékoskártyával rendelkeznek azok néha napján Tippmixes fogadásaikkal részt vehetnek nyereményjátékokon, de ez sem olyan gyakori jelenség.

Fogadáskészítővel és cash out funkcióval tarol a Tippmixpro

Már régóta várt funkció került bevezetésre 2023 őszén a Tippmixprón, ugyanis megérkezett a fogadáskészítő, valamint az azonnali kifizetés opció.

A Tippmixpro fogadáskészítő segítségével egy adott szelvényen ugyanazon mérkőzés több fogadási eseményére tippelhetünk, míg a cash out funkcióval fogadásunkat lezárhatjuk még mielőtt az adott mérkőzés véget érne, vagy egyáltalán megkezdődne, ezáltal még hamarabb hozzá juthatunk nyereményünkhöz, vagy akár csökkenthetjük veszteségünk, ha nem áll jól a fogadásunk.

Egyre népszerűbbek ezek a fogadási funkciók, a Tippmixpro játékosok gyakran használják, és ezeket nem találjuk a Tippmixen.

Élő chat-es ügyfélszolgálat egyiknél sincs

Amennyiben problémánk adódna akár Tippmixes, akár Tippmixprós fogadásainkkal, akkor a leggyorsabban telefonon tudjuk elérni őket, de itt most ne élő chatre gondoljunk, hanem betelefonálós módszerre, ami valljuk be manapság már egyáltalán nem praktikus. 

A lottózóban még talán lehetőségünk van megkérdezni a terminálkezelőtől ezt-azt, vagy akár segíthet egy másik játékos, de nagy valószínűséggel ők is a telefonálást javasolják, vagy azt, hogy írjunk e-mail-t. 

Mi csak javasolni tudjuk a Szerencsejáték Zrt-nek, hogy gondolkodjanak el az ügyfélszolgálatuk fejlesztésén, akár a mesterséges intelligenciát is bevetve.

Tippmix: készpénz, mindig

A fenti kijelentés egy nagyon híressé vált mondás lett Magyarországon, mely Szijjártó Péter külügyminisztertől származik, aki cipővásárlás közben nyilatkozott így amikor megkérdezték hogyan szeretne fizetni (videó erről, 20:45-től a híressé vált mondás).

A fentiekben bemutattuk, hogy a Tippmix miben különbözik a Tippmixpróhoz képest, melyek a hiányosságai, de arról is beszámoltunk, hogy miben tudna fejlődni, akár mindkettő. Találtunk viszont egy olyan pontot ami kulcsfontosságú lehet, és talán ez az oka annak, hogy továbbra is oly népszerű a Tippmix. Ez nem más, mint a készpénzzel való fizetés lehetősége, és a nyereményünk ily módon való megszerzése.

Napi szinten beszámolnak a hírportálok a különböző bankkártyás csalásokról, és ezáltal nő a bizalmatlanság ezekben a pénzügyi eszközökben, attól eltekintve, hogy vannak megoldások a biztonságos online fizetésekhez.

Ehhez még társulhat az is, hogy a magyar játékosok szeretik ha a pénz náluk van, és nem egy játékosszámlán. Az oké, hogy a Tippmix minimum tétje nagyobb, mint a Tippmixpróé (300 Ft vs 100 Ft), viszont utóbbinál a minimum befizetés 1500 Ft, a minimálisan igényelhető összeg pedig 3000 Ft, és mindez csak banki átutalással hajtható végre, ami még jobban bonyolítja a dolgokat.

Amint Magyarország külügyminisztere is mondta: készpénz, mindig. A magyar játékosok a nyereményüket pénztárcájukban szeretnék tartani, és nem szeretnének napokig várni rá. Ez lenne a valós ok?

Kíváncsiak vagyunk a ti véleményeitekre is. Szerintetek miért ilyen népszerű még mindig a Tippmix? Írjátok le, hogy ti mit gondoltok erről, akár e cikk alján (kommentként), akár a fórumunkon.