Aki jártas a fogadások terén az valószinűleg tisztában van azzal, hogy a fogadóirodák által ajánlott szorzók egy valószínűségi értéket jelentenek, és ezek különbözhetnek ugyanarra a kimenetelre két iroda között. De mégis milyen értéket képviselnek ezek a szorzók a fogadóiroda számára, és hogyan szereznek hasznot a bukmékerek? Ezt megpróbáljuk ebben a cikkben végignézni és kezdők számára is érthetővé tenni.

A fogadóirodák szorzói

A bukmékerek dolga, hogy egy esemény bekövetkezésének valószinűségét beárazzák olyan módon, hogy az nekik hasznot hozzon. Ezt jelenti az oddsképzés, és emiatt a kínált odds vagy szorzó átszámítható egyszerűen valószínűséggé, annyi különbséggel, hogy az a valószínűség bár közel áll a valódi valószínűségszámhoz, tartalmazza az iroda haszonkulcsát (árrését) is. Az átszámítást bemutattuk már a value fogadás kapcsán, egyszerűen el kell osztani 1-gyet az odds értékével decimális oddsok esetén (ami Európában a legelterjedtebb formátum), ha meg ebből %-os értéket szeretnénk látni, akkor még megszorozzuk 100-zal.

valoszinuseg = 1/odds

Tehát a fogadóiroda haszna az odds implikált és valós valószínűségének a különbsége. Ezt a legtöbb irodalomban a pénzfeldobás esélyeivel szokták magyarázni, így mi is azzal illusztráljuk. Vegyünk egy teljesen lapos érmét, ami soha nem eshet az élére. A fej vagy írás valószínűsége hosszútávon 50-50%, vagy 0.5 és 0.5 (1/2).

Ha mi lennénk a fogadóiroda, akkor ebből a számból indulnánk ki, és kínálhatnánk 2.00-ás oddsot a fejre és 2.00-os oddsot az írásra. 

Hogyan lesz a 0.5-ből vagy 1/2-ből 2.00-ás odds?

Azt gondolnánk, hogy angol szorzóformátumot használva, az 1/2 az már az angol, tört szorzó, de valójában nem. Frakcionális szorzóban kifejezve a 2.00-ás odds 1/1-nek felel meg, 1 egységgel nyerünk 1 egység tiszta haszont.

A fenti egyenletet átírva, az oddsot így kapjuk meg:

odds kiszámítása a valószínűségből
2-es odds kiszámítása 50%-os esélyből

Út a bukmékerség felé

Most már te is tudsz egyszerűen oddsot képezni, akár %-os esélyszámból is. Bukméker lettél? Nem, még nem. Most tegyük fel, hogy téteket fogadsz el ezekre az oddsokra, sok embertől. Lesznek, akik fejre tippelnek, lesznek akik írásra. Elég nagy számú tipp esetén ez nagyjából egyenletesen lesz elosztva a fej és az írás között, mivel a szorzók valós értéket képviselnek. 

Most meg tegyük fel, hogy az eredmény írás lett. Ki fogod fizetni az írásra tett téteket, és megtartod a fejre tett téteket. Neked, mint bukméker mennyi marad meg, mert ezt leszervezted, begyűjtötted a téteket? Ha nem egyenletes eloszlással tippeltek fejre és írásra, akkor két eset lehetséges (a 3-ik az egyenletes eloszlás):

  1. Többen tippeltek fejre: marad egy kis pénzed a vesztesektől.
  2. Többen tippeltek írásra: nem marad semmi pénzed, sőt, még  zsebből kell az írásra tippelőknek fizetned.
  3. Egyenletesen tippeltek fejre és írásra: 0 haszonnal zárod a fogadást, de legalább nem kell zsebből tenni semmit hozzá. A munkádért nem jár semmi haszon.

Igazságosnak tűnik ez az elosztás? Igen, ezt nevezzük tisztességes oddsoknak vagy tisztességes piacnak. De mi a helyzet veled, mint szervező? A te szemszögedből igazságosnak tűnik ez az elosztás? Amennyiben többen tippeltek fejre, akkor lehetséges, mert maradsz egy kis haszonnal, de minden más esetben nem fog annak tűnni. Ha kereskedő lennél, ugyanannyiért adnád el a megvett árut, haszon nélkül? Nyilván nem.

A fogadóirodák is így működnek. Rátesznek egy árrést a szorzóra, amitől már nem lesz tisztességes az elosztás. 

Legyél valódi bukméker

Hogyan tehetsz szert haszonra a fenti esetben? Bukmékerként úgy, hogy másképp árazod be a kimenetelek valószínűségét.

Mi szükséges az oddsok képzéséhez?

Előszőr is meg kell határoznod az adott piac, jelen esetben ez a pénzfeldobás fej vagy írás piaca, összes kimenetelének a minél valósabb valószínűségét. Ez pénzfeldobás esetén egyszerű, de egy mérkőzés esetén már nem lenne ilyen könnyű dolgod. Ezért maradjunk a fej vagy írásnál.

A két 0.5-ös valószínűséget összeadva visszakapod az 1-es értéket, tehát biztosan vagy fej vagy írás lehet az eredmény, tökéletesen lapos érméről van szó, és nem is lopja el senki feldobás közben.

Kezdjük azzal, hogy 50%-os esély alá árazod be a fej esélyét, mert úgy gondolod arra többen fognak tippelni. Legyen a fej esélye csak 45% szerinted. Az írásé legyen picivel több, mert arra kevesebben tippeltek tapasztalataid alapján, adj rá 53% esélyt. Lássuk, hogy alakulnak ilyen esetben a szorzók:

Fej szorzója így alakul:

fej szorzójának kiszámítása 1

Az írás szorzója pedig a fenti képlet alapján: 1.89. Adjuk csak össze az általunk kiszámolt valószínűségeket: 0.45 + 0.53 = 0.98. El is követted kezdő bukmékerséged első hibáját: surebetet ajánlottál az első piacodra, amit a szemfüles fogadók ki is fognak használni. 2%-os előnyt adtál a fogadóknak, magad helyett.

A haszon bukmékerek esetén az 1 (vagy 100%) fölötti részben van, ez a piac lefedettségét jelenti (angolul exposure néven találkozol vele). Ehhez olyan valószínűségeket kell meghatároznod egy piacra, melyek összege nagyobb, mint 1 (vagy 100%, attól függően melyik számítást használod).

Jelen esetben ez azt jelenti, hogy amennyiben továbbra is ragaszkodnál a 0.45-ös valószinűséghez fej esetén, az írás valószínűségét legalább 0.56-ra kell beáraznod (1 - 0.45 = 0.55), de ezt egyszerűbben megoldhatod, ha előre beállítasz egy haszonkulcsot, ami legyen 10% és jelöljük H-val. Ilyenkor 110%-os (1.10) valószínűséget kell jelentsenek az általad képzett oddsok a piacon. Az írás valószínűségét így számíthatod ki:

irasV

A valószínűséget átszámítva szorzóra, szükség esetén kerekítve pedig a következő szorzókat fogod kínálni:

  • Fej: 2.22
  • Írás: 1.54

Mi fog történni a valóságban ilyen esetben? Mivel a fej szorzója magasabb, sok fogadó észre fogja venni, hogy a valós esély 50%, és így value fogadást köt. Fejre fog a legtöbb tipp érkezni. Lesznek fogadók, akiket az nem érdekel, vagy nem értik mit jelent az érték és a valós esély közötti különbség, így írásra is fognak tippelni, de valószínűleg jóval kevesebben. Te, mint bukméker azt hiszed előnyben vagy, de valójában ilyen esetben hátrányban vagy. Túl nagy különbséget határoztál meg a két valószínűség között, ez meg hosszútávon nem fog nyereséget eredményezni. 

Pénzfeldobás esetén nem szeretnéd eltorzítani az esélyeket, hacsak nem vagy meggyőződve arról, hogy a feldobott érme valamelyik oldalra biztosabban esik, vagyis meg van buherálva valamilyen módon. A valóságban így fogod beárazni helyesen a pénzfeldobás szorzóit 10%-os árréssel:

valódi odds képzés
A H% a te haszonkulcsodat jelenti

Az így kapott oddsok már teljesen másképp néznek ki, és nem torzítottak valamelyik kimenetel felé pénzfeldobás esetén:

  • Fej: 1.82
  • Írás: 1.82

Ezek után már bukmékernek mondhatod magad, legalábbis a hagyományos értelemben. Az oddsok meghatározása hasonló módon működik egy valódi fogadóirodánál is, de ennél jóval több adatot vesznek figyelembe, és figyelik a beérkező téteket is valós időben minden kimenetelre. Amikor valamelyik kimenetelre szokatlanul sok vagy a számításoknak nem megfelelő tét érkezik, akkor elkezdik korrigálni a szorzókat.

Mikor jelent nyereséget a haszonkulcs?

Kevés fogadás esetén egyáltalán nem biztos, hogy az általad beállított haszonkulcs valóban 10% körüli hasznot fog eredményezni. Ideális esetben akkor leszel 10%-os nyereségben egy ilyen piac esetén, ha a tétek kiegyensúlyozottak mindkét oldalon. Ez kevés tipp esetén egyáltalán nem biztos, hogy be fog következni, de ahogy nő a tétek száma, a nagy számok törvénye alapján egyre jobban fog közelíteni az eredmény az ideális esethez. Ezért is fontos egy irodának, hogy versenyképes szorzókat kínáljon egy piacra.

Gyenge oddsokra kevés tét lesz, és nő az egyensúlytalanság miatt fennálló kockázat. Monopólium esetén ez nem áll fenn, jóval nagyobb haszonkulccsal lehet csökkenteni a kockázatot az iroda oldalán, még nagyobb haszonra szert téve. Egy szabad piacon a nagy haszonkulcs egyáltalán nem lesz versenyképes, és alkalmazkodásra kényszeríti a bukmékert. Ugyanígy fontos, hogy egy másik piaccal vagy eseménnyel fedezni tudják a veszteségeket, olyan esetben, amikor a tétek nem a várt oldalra érkeznek vagy meglepetések születnek egy mérkőzésen. Ezt egy nagy felhasználóbázissal rendelkező iroda fedezni tudja könnyedén, ugyancsak a nagy számok törvényei miatt. Egy kisebb irodának, főleg rosszul beárazott piacon egy nagyobb meglepetés eredmény veszélyes lehet.

Megfogadnád a pénzfeldobást ilyen szorzókon? Nem szívesen, csak ha nem találsz jobb szorzókat. Pedig nagyon közel állnak ezek a szorzók a TippmixPro által kínált Gólok száma páros vagy páratlan szorzóihoz, egy nem túl népszerű mérkőzés esetén. 

Honnan tudod mennyire tisztességes egy szorzó?

A fenti példákkal bemutattuk, hogyan képződnek ezek a szorzók, a továbbiakban pedig megmutatjuk hogyan számold ki fordított módon a szorzókból a fogadóiroda haszonkulcsát. Egyetlen szorzó esetén nem tudod meghatározni, hogy mennyire tisztességes. A fogadási piac összes kimenetelének a szorzóját bele kell számítani ahhoz, hogy megtudd az iroda haszonkulcsát. Ez kétesélyes piacnál 2 szorzót jelent (pl. alatt és felett szorzók), háromesélyesnél pedig 3 oddsot (hazai, döntetlen és vendég).

Kétesélyes piac esetén képlet a következő:

CodeCogsEqn (25)

Háromesélyes piac esetén:

CodeCogsEqn (27)

Ezt nem érdemes kézzel számolgatni, sokkal egyszerűbb az alábbi kalkulátorba beírni a szorzókat, és az elvégzi az összes számítást helyetted:

Fogadóiroda haszonkulcs kalkulátor

Adj meg 2 vagy 3 szorzót (kimenetelek száma alapján) és kiszámoljuk mennyi az iroda nyereségét és a piac visszafizetését.

A népszerűbb fogadóirodák haszonkulcsait már kielemeztük, de ezek mérkőzésenként változnak a legtöbb esetben. Ismertebb mérkőzésekre még a gyengébb bukmékerek is kisebb haszonkulccsal fognak szorzókat kínálni a versenyképesség miatt. 

Fontos tudni azt is, hogy a kisebb haszonkulccsal dolgozó irodák szorzói közelebb állnak a valós valószínűséghez. Egy ilyen fogadóirodának érdeke a minél pontosabb beárazás, mert kis haszonkulcs mellett nem sok tér marad az esetleges korrekciókra. Egy nagy haszonkulccsal dolgozó iroda könnyen korrigálhat akár nagyobb értéket is az oddsokban, ezért az árképzésük is torzítottabb lehet.

Tanulság

Érdemes lehet sok esetben egy kiszemelt esemény szorzóira elvégezni a számításokat, így is értékes információkhoz juthatunk egy mérkőzésről, ha tudjuk hogyan képződnek ezek az oddsok. Ezen kívül gyorsan eldönthetjük melyik irodánál érdemesebb megtenni a tippet, mert látjuk, melyik dolgozik kisebb haszonkulccsal azon a piacon.

Az oddsokat figyelve arbitrázs lehetőségeket is foghatunk, ami biztos nyereséget jelenthet a mérkőzés kimenetelétől függetlenül.

A nagyobb haszonkulcs kisebb oddsokat fog eredményezni. Hosszú távon számodra ez azt jelenti, hogy minél nagyobb a haszonkulcs, annál pontosabban kell tippelned egy kimenetelre ahhoz, hogy nyereséges maradj.