Az oddsok esélyszámok valójában, és ahogy a ruhaméretek vagy épp a mértékegységek rendszere eltérő Amerikában, Angliában, illetve az európai országok túlnyomó többségében, úgy az oddsok is több formában jelennek meg.

Odds átszámítása százalékos formára és az esély meghatározása

Az oddsok azt mutatják meg, hogy az adott kimenetel bekövetkezésére mekkora esély van, a bukmékerek szerint. Ez utóbbi fontos eleme a dolognak, hiszen ők adják meg a szorzót. Ha például egy csapatra 1.10-et kínálnak, akkor 90.91%-os eséllyel nyerni fog. Ezt egyszerű osztással kapjuk meg, az 1-et kell elosztani a szorzóval, például 1.20 esetén 1 / 1.20 = 0.8333 amit még meg kell szoroznunk százzal, hogy százalékos formában láthassuk. Az esélyszámokról bővebben itt olvashatsz.

1.50-ös szorzó átszámítása százalékos formára: 1 / 1.50 = 0.6667 >> 66.67%

Decimális oddsok

Szorzók terén a legnépszerűbb megjelenési forma a decimális, tehát így láthatod legtöbbször. Egyszerű kiszámítási lehetőséget biztosít a sportfogadónak, elegendő csak a következő műveletet elvégezni a nyereség megállapításához.

Odds konvertáló

Add meg bármelyik szorzó formátumot, és kiszámoljuk neked a többi formátumot.

Tét és odds szorzata mutatja a kifizetést, amiből a tétet levonva, megkapjuk a profitot. Például 1000 forintot teszünk egy 1.30-as szorzóra, akkor 1000 * 1.30 = 1300 forint kifizetésünk lesz nyertes tipp esetén, míg a profit mértéke 300 forint. Beérhetné ezzel az egyszerű megoldással Amerika is, de nyilván megvan a saját módszerük, szóval nézzük az oddsok további formáit.

odds formátumok átváltása táblázat

Amerikai oddsok

Las Vegasban és az Egyesült Államok más területein nem használják a decimális megoldást, ahogy az amerikai népet, úgy az amcsi bukmékert sem érdekli a matek, csak a pénz. Léteznek negatív és pozitív amerikai oddsok, amiknél a megjelenő összeg lényegében a nyereményt mutatja. Ha például azt látjuk, hogy XY csapat győzelme +100-ért fogadható, akkor 100 forint esetén 100 forint lesz a nyereségünk. Ez decimálisra átszámolva egy 2-es szorzót takar. Lényegében egyszerűsített megoldás, hiszen azt mutatja, hogy 100 egységnyi tét esetén mennyi lesz a tiszta haszon.

A csavar ott jön az amerikai szorzóknál, amikor negatív oddsra fogadunk. Ilyenkor azt próbálják közölni velünk, hogy mennyi pénzzel kell fogadnunk ahhoz, hogy a 100 egységnyi tétet megnyerjük. Ha például -200 van előttünk, és forintban gondolkodunk, akkor 200 forint tétet kell felrakni ahhoz, hogy a profitunk 100 forint legyen. Decimiális formátumban 1.50-et jelent a -200 amerikai odds.

Bonyolultnak hangzik, de az alapját kell érteni, hogy minden a tét, a pénz és a nyereség körül forog. Ha pozitív az előjel, akkor az amerikai odds a színtiszta nyereséget jelöli, ha mínusz az előjel, akkor pedig a tétet mutatja, amivel elérhetjük a 100 egységnyi profitot.

amerikai szorzók

Angol szorzók: tört oddsok

Angolszász területeken, de legfőképp az Egyesült Királyságban, gyakran előfordul, hogy a bukméker frakcionális, tehát tört alakban adja meg az oddsot. A valószínűsíthető profitot mutatják meg, a téthez viszonyítva.

Ha például azt látod, hogy 4/1 akkor a négy az egyhez kifejezés azt jelenti, 400 forintot nyerhetünk, 100 forintos téttel.

Az 1/1 nyilván azt jelenti, hogy vagy bejön, vagy nem, tehát 50%-os esélyt takar, decimális formában kifejezve 2-es szorzót, ami alá akkor esünk frakcionális forma esetén, ha az első szám kisebb, mint a második. Például az 1/8 átváltva 1.125-ös oddsot jelent.

Egyéb odds formátumok, amiket ritkán láthatsz

Nem feltétlenül hallottál róla, de létezik Hong Kong, Malay és Indo odds is. Hong Kong esetén mindig pozitív szám jelenik meg, ami a téten felüli profitot mutatja, ezért is lehet például 0.50-os szorzó ennél a formátumnál. 100 forintos tétnél a nyereség 50 forint lesz.

Kissé bonyolult megoldás a Malay, mely ha pozitív, akkor vesztes fogadásnál a teljes tétet bukod, míg negatívnál a tét és odds szorzata lesz a veszteség.

Az Indo megoldás is az amerikai utat követi, csak még el vannak osztva 100-al. A negatív szorzó azt mutatja, hogy mekkora nagyságú tét szükséges 1 egységnyi profithoz, pozitív oddsnál pedig az egységnyi tét profitját fejezi ki.

Beszélgess fogadási stratégiákról!