A kosárlabda túlmutat az NBA-n, pedig sokan ezzel azonosítják be a sportágat, még sportfogadás szempontjából is. A világszerte űzött labdajáték milliókat mozgat meg a fogadási piacokon is. Mire, hogyan és miként fogadhatunk?

Kosárlabda fogadás alapok

A kosárlabda egyike a legnépszerűbb labdajátékoknak, fokozatosan fejlődik, igaz ez a sportfogadási részre is. Manapság már számtalan bajnokságra fogadhatunk, különböző kupameccsekre, azon belül is választhatunk mérkőzések előtti és élő opciók közül is.

Az NBA és az európai ligák mellett kínai, brazil, de akár indonéz találkozók is ott szerepelnek a kínálatokban.

fogadás kosárlabdára

Hogyan zajlanak a kosárlabda bajnokságok?

A bajnokságok két szegmensre bonthatók. Bevett eljárás az alapszakasz + rájátszás kombináció. Mivel az alapszakaszok nagy részben oda-vissza vágós elven működnek, ezért ezek teszik ki a szezon többségét, míg a rájátszás egy-két hónapig tart és kieséses alapon működik.

Az érdemi fogadás is itt kezdődik, ekkor már minden mérkőzést komolyan vesznek a legjobb csapatok, míg az alapszakaszban előfordulnak „leadott” találkozók is. A rájátszás többségében az egyik fél négy (de előfordul három) nyert mérkőzéséig tartanak a küzdelmek. 

Ez főleg az NBA-ben érvényes, ahol 82 mérkőzést játszik biztosan minden franchise, mielőtt kialakulna a 16 csapatos rájátszás. Óhatatlan, hogy a feszített tempóban néha alábbhagyjon a lendület. Ezt használják ki a kisebb csapatok. Az NBA-ben emiatt gyakorta előfordulnak meglepetés eredmények, amik kiszámíthatatlanná teszik a piacot. 

Mi a helyzet az európai kosárlabdával?

Európában sem könnyebb a helyzet, mivel a nemzeti bajnokságok mellett sok egyesületnek az európai kupasorozatokban is helyt kell állnia. Ennek egyik zászlóshajója az Euroliga, ahol a kontinens legjobb csapatai mérik össze erejüket.

Érdemes még megemlíteni a kisebb sorozatokat is (például az EuroCup), melyekben elsősorban a nemzeti bajnokságok középmezőnyében végzett klubok küzdenek meg egymással.

40 vagy 48 perces a játékidő?

Ezek a legnépszerűbb sorozatok, amik a fogadási kínálatban az előtérben vannak, de törekszik előre a kínai bajnokság is, illetve pár dél-amerikai is. A kettős terhelésen kívül van még egy fontos különbség az NBA és az európai (illetve a világ többi része) sorozatok között, ez pedig a játékidő. A tengerentúlon egy találkozó 48 percig tart, míg az öreg kontinensen „csak” 40-ig, ami szintén komolyan befolyásolja a mérkőzések végkimenetelét.

A 48 perces időkeretnél megnő az esélye a sok pontot hozó találkozónak, amely trendnek jót tesz a hárompontosok térnyerése. Az öreg kontinensen is változik a játék, régebben a védekezés élvezett prioritást, 2010-es évek második felére már a támadás került előtérbe, egyre több a próbálkozás a triplavonalon túlról.

Nem csak Amerikában, de Európában is elkezdtek nőni a mérkőzés összesített ponthatárai. Az NBA-ben előfordul 260-270 pontot hozó találkozó is, ami az ezredforduló tájékán ritkaságszámba ment.

Mire fogadjunk kosárlabda esetén?

Számtalan bajnokság közül válogathatunk, de természetesen mindegyiknél van egy kínálati limit. Az alapok természetesen mindenhol megegyeznek, fogadhatunk a mérkőzés győztesére hosszabbítással és anélkül (Money Line), illetve az összesített pontokra és a hendikep piacra is (Spread).

Money Line

A Money Line esetében már alapjáraton a győztesre tippelünk, ez az elterjedtebb típus a kosárlabdában. Ezzel ki is zárjuk a döntetlen esélyét, ami nem túl gyakori, de mégis kellemetlen, ha így veszít a tippünk (azt érdemes hozzátenni, hogy a hosszabbítással együtt kínált szorzók egy-két tizeddel alacsonyabbak). 

Spread

A Spread tulajdonképpen az ázsiai hendikep amerikai változata. Ez kompenzálja a szorzók értékét, favorit esetében ez a szám negatív előjelű, míg az esélytelenebbre való tippelésnél ez pluszos. Vannak eltolt határok is, ezek elsősorban a tengerentúlon népszerűek, de Európában is kezd egyre elterjedtebbé válni a fogadók körében.

A spread mértékétől függően a szorzó is nő vagy csökken, egy nagyobb pluszos hendikep esetén kisebb szorzóval fogadhatunk, de jóval biztosabbnak érezhetjük a fogadásunkat és nagyobb az esély a sikerre. 

Összesített pontok

Ugyanezek a piaci tényezők érvényesek az összesített pontoknál is, hasonlóan megtalálható az eltolt határt is.

A pontok tekintetében még fogadhatunk külön-külön a csapatokéra, így megtippelhetjük, hogy például a Golden State Warriors az iroda által megszabott határ alatt marad-e, vagy túldobja azt.

Természetesen van páros és páratlan piac is, melyen kiegyenlített szorzópárokat találhatunk (például 1.87-1.87), de ez olyan, mint a pénzfeldobás. 

Pontkülönbség

A pontkülönbség fogadások esetén nagy szorzókkal találhatjuk szembe magunkat a három, hét, tizenkettő vagy még több esélyes piacokon. Itt már nem ritka a négy feletti odds sem. Ezzel arra tippelhetünk, hogy a győztes csapat pontosan hány ponttal nyeri a mérkőzést.

A három esélyes piac lehet számukra a leginkább kifizetődő, mivel itt a nevéből fakadóan három különbségű sikerből választhatunk (például egyik csapat nyer hat vagy annál több ponttal, illetve bármely más eredmény, ami ebben a helyzetben az 1-5 pontig történő győzelmet jelenti). 

Race to ... points

Pontoknál maradva fogadhatunk, hogy melyik fél éri el előbb a 20, 40 vagy akár 100 pontot is. A már említett fogadási típusok megtalálhatóak félidőkre és negyedekre lebontva is.

Érdemes még kiemelni a játékos specifikus kínálatot is, ahol a mérkőzésen szereplő kosárlabdázók teljesítményére fogadhatunk. Megállapított határok után lehet fogadni, hogy mondjuk mennyi pontot szerez, lepattanót szed le vagy éppenséggel mennyi gólpasszt ad az általunk kijelölt játékos. Ez csak a legrangosabb mérkőzéseknél található meg, ilyenek a válogatott tornák, illetve az NBA és az Euroliga mérkőzések. 

A piac tehát óriási, csak győzzünk tippelni! Ha megtetszett a sportág, érdemes belevágni, hiszen a kosárlabda egész éves elfoglaltságot és tippelési lehetőséget ad a fogadók számára. Kosárlabda tippeket is bőven találsz nálunk.