oppenheimer-oscar-díj-fogadás-2023-08-02 Shutterstock.com/Rokas Tenys

Filmajánló: az Oscar-díj gyanús Oppenheimer

Karola 2023 aug 2. 08:49 Szólj hozzá!

Film Oscar-díj Cillian Murphy Christopher Nolan

Az atombomba atyjaként Cillian Murphy egy 20. századi hőst és egyben antihőst alakít, akinek katasztrofális alkotása több idősíkon keresztül bontakozik ki Christopher Nolan legfrissebb mozifilmjében. Hogyan és miért építették az atombombát? Mit gondoltak erről a projektben résztvevő tudósok?

A film az atombomba atyjának nevezett J. Robert Oppenheimer elméleti fizikus életrajzi filmjeként van hirdetve, de az életrajzi film túlságosan is enyhe kifejezés ahhoz, hogy Christopher Nolan nagyszabású, bár néha nehézkes filmjének esszenciáját megragadja. Az Oppenheimer egy sűrű és bonyolult korrajz, amely több idősíkban játszódik. Ez nem egy olyan film amire besétálsz, néha beszélgetsz közben és hangosan ropogtatod a popcornt. Egyrészt azért, mert minden jelenete fontos és kötődik az alkotás egészéhez, másrészt pedig azért, mert habár tudod mi lesz a végkimenetel, mégis olyan szinten tölt el izgalommal és szorongással, hogy lehet nem is kívánod már a ropid. Igazság szerint cukor és tej mentes feketekávé illene leginkább a filmhez.

A cselekmény komplikált de érthető, bírósági drámákat, romantikus kapcsolatokat, laboratóriumi megvilágosodásokat és előadótermi személyi kultuszokat fon össze. De talán mindezeknél is fontosabb, hogy az Oppenheimer egy valódi horror és katasztrófafilm. Cillian Murphy Oppenheimere az atomkorszak horror film főszereplője, akit a tudomány határtalan lehetőségei rabul ejtettek, és aki túl későn veszi észre, hogy alkotása elképesztő pusztításra képes. Végső soron azonban a szörnyeteg ebben a történetben nem Oppenheimer találmánya, hanem az általa az emberiségben felszabadított megsemmisítési vágy. Ez a felismerés a film során kérlelhetetlenül kirajzolódik Oppenheimer üres, kísérteties arcán és Murphy távolba révedő jeges tekintetét még soha nem használták jobban.

Cillian Murphy eddigi legnagyobb alakítása

Ugyanakkor csodálatos látni Cillian Murphyt végre egy ekkora szerepben. Egészen hihetetlen, hogy Christopher Nolan rendezővel immár 5 alkotáson dolgoztak együtt, ahol mindig kisebb vagy nagyobb mellékszerepei voltak. Ezek olyan közismert filmek mint az Eredet, A sötét lovag vagy akár a Dunkirk. Cillian Murphy legismertebb alakításai között meg kell említenünk a Birmingham Bandájában formált Thomas Shelby karakterét is, mivel valójában ez a sorozat ismertette meg a nagyvilággal tehetségét, de természetesen ez nem egy Nolan alkotás.

Murphy fizikuma összességében az egyik leghatásosabb fegyver a filmben. Lehetetlenül karcsúnak tűnik, egy elméleti elképzelés egy emberről, ellentétben a mellette dolgozó katonai figurák robusztus magabiztosságával (Matt Damon Leslie Groves altábornagya például bivalyerős és szilárd). 

Úgy tűnik tehát, hogy Murphy végre elért egy olyan kort és érettségi szintet, amely hozta magával Oppenheimer karakterét és nagy valószínűséggel egy Oscar-díjat is tartogat a tarsolyában. Erre a lehetőségre máris tippelhetünk a betfair fogadóirodánál, ahol 2.00-ás szorzót találtunk erre az opcióra.

Érdemes követni az Oscar-díj fogadási lehetőségeket?

Mielőtt bemennél a nézőtérre, lehet segítségként szolgál az információ, miszerint Oppenheimer azon változata, amelyet a képernyőn látsz egy adott időpontban, jelzőként szolgál, hogy épp melyik idősíkban vagyunk, tehát számíts egy igen szövevényes szerkezetre. Az Oppenheimerben az időt nem érezzük teljesen lineárisnak, hiszen vannak olyan pillanatok, különösen egy kulcsfontosságú találkozás Albert Einsteinnel, amelyek elszakadnak a film többi részétől. Nolan filmjei gyakran többszöri megtekintést igényelnek a teljes kibogozáshoz és bár nem annyira zavarba ejtő mint a Tenet, az Oppenheimer sem kivétel ez alól a stílus alól.

Ne feledkezzünk meg a zenéről és a hangról sem, amely egyfajta kötelező állomás minden Nolan-film esetében. Az alkotásban a háború borzalmait nem mutatják meg, hanem tudatalatt sugallják zene és hang effektek mesteri használatával. Ludwig Göransson zenei bravúrja minden bizonnyal az év egyik legjobbja és bár még nincs elérhető fogadási lehetőség még erre, amint megjelennek a végleges Oscar-jelölt listák, érdemes lesz egy pillantást vetni a zenével és hanggal kapcsolatos díjak ajánlataira.

Az Oppenheimer esélyei a filmes dijátadókon

Összefoglalásként a film egy kimagasló alkotás és érdemes megnézni, a körülötte levő felhajtás valahol jogos. Nem egy buta, hollywoodi történet, amely rengeteg absztrakt pillanatot tartalmaz és néha olyan érzést kelt a nézőben, mintha magának az atomnak a utaznánk a magja felé.

Hogy miért nagy esélyes az Oscar-díjra? Ez egy ténylegesen jó film, meglehetősen összetett és eléggé történelmi ahhoz, hogy kedveljék a szavazók. De szerintünk van a háttérben még egy tudatalatti motiváció is arra, hogy Christopher Nolannek adják a legjobb rendezői díjat (2.25) vagy az Oppenheimer legyen a legjobb film (2.75): az aktuális geopolitikai klíma. 

Nolan természetesen nem az orosz-ukrán háború kezdetekor kezdett el gondolkodni a filmen, hanem már 2021 szeptemberében nekivágott a forgatókönyvnek, de nem is dobhatták volna piacra jobbkor. Az atombombától való félelem új korszakában élünk, és a végítélet óráját még soha nem állították közelebb az éjfélhez, mint ezekben a napokban. Persze ezt nem azért írjuk mert valóságosan kellene rettegni, viszont egész biztosan kaszálni fog a díjátadókon az Oppenheimer emiatt is, mivel az atombomba és a nukleáris háború 1991 óta nem éltek ilyen elevenen az emberek gondolataiban.

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Shutterstock.com/Rokas TenysSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: Oscar-díj fogadások 2023

SPF Előzetes hozzászólt
2023 aug 2. 08:49
Filmajánló: az Oscar-díj gyanús Oppenheimer

Az amerikai Prométheusz történetét érdemes mozivásznon végignézni. Ajánlunk mellé egy kis feketekávét és pár gondolatot előzetesben. Olvasd tovább

SPF Előzetes hozzászólt
2023 febr 1. 15:05
2023-as Oscar-díj előrejelzések és fogadási lehetőségek

A közösségi média és a szakértői körök véleménye alapján Daniel Kwan és Daniel Scheinert Minden, mindenhol, mindenkor című alkotása a díjkiosztó szezon legnagyobb esélyese. Olvasd tovább


A Podcast megtalálható a Soundcloud csatornánkon is.

Amennyiben szeretnétek a jövőben is hasonló műsorokat, akkor megkérünk támogassatok bennünket egy feliratkozással. Köszönjük.
Karola hozzászólt
2023 febr 1. 13:38
Oscar-díj fogadások 2023

Még több Film