Ascot: Ascot Chase Raceday (Frissítve!)

Az egyik legnépszerűbb ascoti hétvége előtt állunk, legalábbis a jump szezonban. Lesz itt Gr1-es és Gr2-es akadályverseny, valamint Listed hendikep is, többek között Cue Cardal.

Ascot 14:50 Reynoldstown Novices Chase – Grade2

Újoncokkal indítunk. Előbb egy Class2-es gátversennyel, majd ezzel a Class1-es Gr2-es akadályfutammal. Ötéves vagy öregebb lovak nevezhettek, garantált nyereményalapja 40.000 font. Távja három mérföld, húsz akadállyal, szóval mozgalmas útjuk lesz a versenyzőknek. Nevét Reynoldstown után kapta, ami nem egy helyet jelöl, hanem egy lovat, aki a 30as években kétszer nyerte meg a Grand Nationalt. A futam a márciusi RSA Chase előfutamának tekinthető. Trénereknél mostanában Nicky Hendersonnak ment a legjobban, az elmúlt hét évben három trófeát gyűjtött be.

Royal-Ascot-loverseny-011

Royal Ascot. Fotó: Jake Foster/Shutterstock.com

Indulók

Henderson ló idén is van a mezőnyben, de a hétéves Laurium nincs az esélyesebbek között. Nyert már hendikepet akadályon, de legutóbb novice futamon például csak az ötödik lett a hatfős mezőnyben. A másik nagyágyú, Paul Nicholls adja a favoritot. A francia Arpege D Alene szintén hétéves, akadályon 6/1-es mérleggel, ami nem túl jó, viszont november óta azért jobb eredményeket szállított. Novice első és második hely mellett idén egy harmadik helye volt hendikepen. Bigbadjohnnak van már Class1-es tapasztalata. Tavaly novemberben Newburyben egy Gr2-esen lett második. Győzelmi esélye nem sok volt, Thistlecrack volt a favoritja a futamnak, de ahhoz képest elég szépen helytállt. Még egy francia van a mezőnyben. Label Des Obeaxnak negyedik nekifutásra végre összejött a győzelem akadályon is. Ludlowban nagy favoritként simán nyert. Van már egyébként Gr2 trófeája gáton.

Elemzés és tippek

Pont azt a lovat sikerült visszaléptetniük, akiben a legtöbb fantázia lett volna, szóval Label Des Obeaux nélkül vágnak majd neki a futamnak. A favorit maradt Arpege D Alene. Ő az egyik legfiatalabb a mezőnyben, Nicholls ló, és ha az utolsó futásokat nézzük, akkor toronymagasan ő szállította a legjobb eredményt azzal a hendikepes harmadik hellyel. Fletchers Flyer ment már ilyen jót, de az extrém hosszú, 30 furlongos futamon volt és most hét fonttal büntetve is van, vagyis súllyal és évekkel is hátrányban van a favorittal szemben. Nem olyan jó az az odds novice futamhoz mérten Arpege D Alenere (2,50), de jobb ötletem nincs nála.

Ascot 16:35 Ascot Chase – Grade1

A nap fő futama, figyelemreméltó 150.000 fontos garantált nyereményalappal, ötéves vagy öregebb lovak számára. Két mérföld és öt furlong a távja, tizenhét akadállyal. Először 1995-ben rendezték, akkoriban még más néven és más távon. Egyetlen lónak sikerült eddig a dupla, Riverside Theatre 2011 és 2012-ben nem talált legyőzőre. Tavaly Silviniaco Conti nyerte, négy éve pedig Cue Card, ami azért is érdekes, mert ő most is a mezőny tagja.

Cheltenham-racecourse-jump-004

Fotó: Lesley Rigg/Shutterstock.com

Indulók

Ha már az előző szezon egyik legjobb akadályversenyzője, a most már 11 éves Cue Card itt van, akkor bizony csináltak is belőle egy jókora favoritot. Nem nagyon lehet ezen csodálkozni, nyolcszoros Gr1 nyerőről van szó, aki ugyan gyengébben, Gr2-es harmadik hellyel kezdte a mostani szezont, de aztán Haydockban egy szinttel feljebb megmutatta, hogy tud ő még nyerni és tizenöt hosszal tönkreverte a mezőnyt. Azóta év végén Kemptonban Thistlecrack mögött még bejött másodiknak. Olyan igazán komoly ellenfelet ezúttal nem kapott, egyik riválisa sincs élete legjobb formájában. Royal Regatta novemberben még Gr2-t nyert, de Gr1-en sok esélye nem volt és célba sem ért. Taquin Du Seuil hendikep győzelem után túlteljesítette az elvárásokat, mikor 25-ös BSP-vel ötödik lett Leopardstownban, de ez a helyezés még kevésnek tűnik egy ilyen szintű favorittal szemben.

Elemzés és tippek

Nagyon egyértelmű a dolog. Kemptonban ugyan megverték legutóbb, de attól a Thistlecracktől kapott ki, aki akkor nyerte zsinórban a kilencedik versenyét, és akinek akkor a good talaj jobban kedvezett. Most a tizenegy éves Cue Cardnak ideálisabbak a feltételek, pár éve már nyert itt, és hasonló kaliberű ellenfelei sincsenek, mint legutóbb. Élesben nyilván nem írom ki ilyen oddson (1,44), de ebben sincs nagyobb rizikó, mint egy hasonló tenisz vagy focioddsban, amiben biztosabb a tippelő.

184 megtekintés


Hozzászólások

  1. secretariat szerint
    szombat, 2017 február 18. 16:58:49

    A franciát nagyon vitték, 2-es BSP-re szorították le, szóval az egyébként is eléggé értéktelen oddsból még gyengébbet csináltak. Végül sok esélye nem is volt a favoritnak és csak a negyedik lett. Nem úgy Cue Card. Hozta a "kötelezőt", a végén meggyőző előnnyel, szép akadályvétellel.

Regisztrálj vagy jelentkezz be a hozzászóláshoz!