Szombaton beindul a nagyüzem a londoni atlétikai világbajnokságon. Az esti programban három férfi döntő szerepel, melyek közül a legnagyobb figyelmet a "király szám", a 100 méteres sprint kapja. De érmeket osztanak diszkoszvetésben és távolugrásban is, mindkettő izgalmas versenyt ígér.

Usain Bolt verhetetlen?!

Egy elképesztő karrier végére kerül pont ma este, a jamaicai sprint fenomén utolsó világbajnoki futásaira készül 100 méteren. Usain Bolt a szám háromszoros világ- és olimpiai bajnoka, világversenyen még soha nem tudták legyőzni. Az idei szezonban alig láthattuk, nagyon kevés futással a lábában érkezett Londonba, de így is ő számít a legnagyobb favoritnak. Ez egyrészről köszönhető annak, hogy Monacóban a Gyémánt Liga keretén belül 10mp alatti idővel nyert, továbbá a kanadai Andre De Grasse visszalépésével nem lesz ott a mezőnyben a legkomolyabb kihívója. 

Usain Bolt 008

Usain Bolt (Fotó: Shahjehan / Shutterstock.com)

Így a két amerikai, a szám helsinki világbajnoka, Justin Gatlin és a fiatal trónkövetelő, Christian Coleman a legfőbb ellenfelei Boltnak. Két éve Pekingben minden adott volt, hogy Gatlin legyőzze a jamaicai riválisát, de fejben képtelen volt ezt kezelni. Az utolsó métereket úgy elgörcsölte Gatlin, hogy teljesen szétesett a mozgása és végül egy századdal kikapott. Az olyan fájó vereség volt az amerikainak, hogy sejteni lehetett, hogy mentálisan taccsra teszi és Rióban sem fog tudni mit kezdeni Bolttal - így is lett. Idén meglehetősen visszafogott formát mutatott Gatlin, ugyan négyszer is benézett 10mp alá, de 9.95-nél jobbat nem tudott futni. Nehéz elképzelni, hogyha két éve bombaformában nem tudta elkapni Boltot, akkor majd most megcsinálja...Coleman már veszélyesebb, eltökélt szándéka, hogy legyőzze a jamaicai legendát. A 21 éves amerikai 9.82-vel az idei legjobb idő birtokosa. Különösebb nyomás nélkül mehetki a pályára így első világbajnokságán, ami talán ellene szól, hogy rengeteget versenyzett 2017-ben. Tegu világbajnokára, Yohan Blake-re kell még odafigyelni, aki májusban és júniusban is 9.90 körül futott. 

Egyelőre csak a selejtezőkön és az előfutamokon vagyunk túl, a legnagyobb sztárok egyet futottak. Bolt egy iszonyat pocsék rajt után nézelődve könnyedén nyerte a futamát. Coleman mozgása is nagyon könnyed volt, Blake és Gatlin viszont kevésbé volt meggyőző, de azért a továbbjutásuk természetesen nem forgott veszélyben. Bolt 1.33-mal a favorit, őt Coleman 4.50-nel és Gatlin 13.00-mal követi. Lehet fogadni az elődöntőkre is, Gatlin legnagyobb ellenfele Julian Forte lesz, Bolt pedig Colemannel van egy futamban. Valószínűleg mindkét klasszis hozza a futamgyőzelmet, mint ahogyan Blake-nek is illene. 

Új bajnokot avathatunk diszkoszvetésben 

Jó lett volna, ha magyar diszkoszvetőért is szurkolhatunk a döntőben, de sajnos Kővágó Zoltánnak nem sikerült a selejtezőből továbbjutnia. Valahol benne volt a pakliban, hiszen pokoli erős a mezőny. Az elmúlt öt világbajnokság győztesét megtaláljuk a 12 döntős között, igaz, ebből hármat Robert Harting nyert, míg egyet-egyet Piotr Malachowski és Gerd Kanter. Nem ők számítanak azonban a verseny favoritjának, hanem az a Daniel Stahl, aki idén 71.29-ig jutott. A 24 éves svéd diszkoszvető két éve Pekingben ötödik volt, tavaly Rióban viszont döntőbe sem jutott. Ez az év viszont egyértelműen róla szól, június közepe óta hatszor dobott 66 méter fölé, a selejtezőt 67.64-gyel nyerte. A kérdés, hogy ennyire fiatalon, viszonylag kevés nemzetközi rutinnal mennyire tudja elviselni az esélyesség terhét. Nagy formában van, de azt nem lehet mondani, hogy piszkosul kiemelkedne a mezőnyből, így 1.70-ért nyugodt szívvel nem tennék rá. Túl sok a tapasztalt nagy bajnok a mezőnyben, akik közül bárki megvillanhat egy dobás erejéig. 

Dél-Afrikába kerülhet a távolugró arany

A két legnagyobb esélyes ugyanis Luvo Manyonga és Ruswahl Samaai. Mindketten idén ugrották az egyéni legjobbjukat, előbbi 8.65-tel, utóbbi 8.49-cel. A mezőny többi atlétája megközelíteni sem tudta ezeket az eredményeket. A két dél-afrikai közül Manyonga a jobb, idén három 8.60-nal kezdődő ugrása is volt, ami azért nagyon erős eredménysor. Samaai a dél-afrikai bajnokságban elért 8.49-e óta 8.30 körül ugrált, ami szintén éremesélyes távolság, de az aranyhoz aligha lesz elegendő. A selejtezőben is Manyonga ugrott meggyőzőbben, aki rögtön elsőre teljesítette a kvalifikációs szintet, míg Samaainak ez csak harmadikra jött össze. És hát nem mellesleg Manyonga a riói ezüstérmes, az elmúlt egy évben pedig még tudott fejlődni, így Londonban már a pódium legmagasabb fokára állhat fel.

bet365 Kaszinó: Akár 100€ Új játékos bónusz!

Kezdje Kaszinó karrierjét egy akár 30.000 Ft értékű Új játékos bónusszal!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Atlétika vb 2017 Tipp

    Férfi távolugrás: Manyonga nyer
    1.57 Bet365