ATP Indian Wells: Világot megosztó Federer - Nadal elődöntő

Gyerko Szabolcs
2019 márc 16. 09:23
Szólj hozzá!

Tenisz Rafael Nadal Masters Roger Federer ATP Indian Wells Larry Ellison

Napjaink klasszikusára készülhetünk, mivel az utóbbi több mint másfél évtized két legkorszakalkotóbb játékosa ismét összecsap a tenisz oázisában. Roger Federer és Rafael Nadal (a tenisztörténelem két legeredményesebb játékosa) rangadóinak 39-ik része fog lezajlani szombat este Indian Wellsben. Ez egy olyan meccs, amely mindenkit érdekel, függetlenül, hogy teniszrajongó vagy sem, és így két nagy szurkolótáborrá változik a világ.

Az előkép

A svájci géniusz (ATP 4.) öt meccses győzelemsorozatnak örvendhet a spanyol ellenfelével (ATP 2.) szemben, mely még 2015-ben kezdődött, de az összesítést tekintve Rafa vezet 23-15-re (kemény borításon viszont Roger vezet 11-9-re). A legutóbbi mérkőzésük Shanghaiban zajlott 2017-ben, abban az évben amikor Federer szemmel láthatóan megfiatalodott játékával, és megújult pörgetett magabiztos fonákjával szinte verhetetlen volt. Azóta kissé változtak a dolgok. Federer játékformájának színvonala esett, a Nadalé pedig emelkedett.

Mindenképp Federer önbizalmát erősíti az említett győzelemsorozat, így már nem fogja befolyásolni az összecsapást az a hatalmas mentális fölény (amely amúgy is már eltűnőfélben van), amit az évek során Nadal kovácsolt magának régi ellenfelével szemben. Bár az egyszerű halandó szemszögéből nézve nagyon nagy a tét, ezen az egyesek által ötödik Grand Slam-tornának nevezett Masters-tornán, mégis e két játékos ragyogó pályafutásában nem képviseli a legmeghatározóbbat. Tehát a nyomás nem akkora a vállaikon, hogy görcsösség jelentkezzen a játékukban. Ettől függetlenül, a látványosság biztosított, mert túl nagy a versenyszelleme mindkettőjüknek. A tizenhétszeres Grand Slam-győztes Nadalnak rekordnak számító 33 Masters-tornagyőzelme van, míg a hússzoros Grand Slam-győztes Federernek 27. Amennyiben Roger végigmegy és nyeri a tornát, akkor hat tornagyőzelemmel ő lenne a legsikeresebb játékos Indian Wellsben, Larry Ellison (az Oracle cég egyik alapítója) versenyén, hat győzelemmel. Jelenleg Novak Djokovic-val öt-öt sikerük van, Nadalnak pedig három.

Mielőtt a technikai részre térnénk, íme egy kiz izelítő az eddigi Federer - Nadal összecsapásokból:

A harc

Roger nemrég szerezte meg a 100. tornagyőzelmét Dubaiban, de már korántsem oly meggyőző, mint az előbb említett Rafa elleni meccsének idejében. Sajnos, a pörgetett fonákjában már nem bízik éppen annyira és túl könnyen kerül védelembe a gyakori rövid labdák miatt. A ki nem kényszerített hibáinak száma ismét magasak, de páratlan technikája 37 évesen is az élvonalba tartja, ami klasszisának egyik bizonyítéka. Játékának az amúgy is támadói irányultságát az utóbbi években még nagyobb magaslatokra próbálta emelni, ami sokat segített. A bökkenő viszont véleményem szerint az, hogy a taktikai lassítást mellőzi, ezért amikor nincs lehetősége támadni, még akkor is saját ütéseinek hatékonyságát helyezi előtérbe. Talán jobb volna ilyenkor egy biztonságosabb, alkalmazkodóbb (inkább védekező, mint támadó) megoldást keresni. Így, amikor ütései nem nyerőek, akkor egyre gyakrabban túl rövidek és könnyen kezelhetőek. Nadal ellen is lendületes játékot próbál majd pályára vinni, amit ezen a tornán a szervája most nem nagyon segít, hisz első szerváját nem igazán tette rendszerességgel a pályára. Erre bizonyíték, hogy ezen a versenyen egy meccsén sem érte el érvényes első szerváinak száma a 70%-ot. Hasznos a gyakori szerva-röpte játéka, de talán Nadal ellen most a precízebb labdahelyezés, pontosság, nem feltétlenül ennek erőssége bizonyulhat fontosabbnak. A nyesett fonákot csak változatosságként kellene használnia, védelemben inkább magas ívben küldött, pörgetett labdák segíthetnek.

Tenisz gyűjtő bónusz


Nyerjen akár 50%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A másik oldalon egy támadóbb Rafát fogunk látni, akinek indítványozásait a Khachanov elleni negyeddöntőben elszenvedett sérülése fokozhat. Amúgy is már régebb változtatott játékstílusán és gyakrabban rövidíti a labdameneteket. Erőfölényét próbálja meg majd érvényesíteni, de most már nem feltétlenül Roger fonákját célozva (mint régen gyakran tette). Tud olyan tempóban játszani, hogy bármelyik oldalon zavaró legyen. Persze az segít neki, hogy a labda nagyon magasan pattan ezen a kaliforniai kemény borításon, így ellenfeleit majdnem annyira zavarhatja pörgetéseivel, mint salakon. Indítványozóan ő is szögeket fog keresni, a pályán belülről fog próbálni játszani, hogy minél kevesebbszer szembesüljön ellenfele technikailag főlényesebb megoldásaival. Talán a tempó és a folyamatosság terén kiharcolt fölény lehet most az eredményesebb számára ezen a meccsen.
Azt még hozzá kell tenni, hogy Roger szervájának működése vagy ennek kevésbé működése döntő tényező lehet, mivel Rafa kemény borításokra vonatkozó statisztikai adatai szerint ha az első szervát visszaüti, akkor 48,5%-ban nyeri a pontot, ha pedig a második szervát sikerül visszaütnie akkor 56,5%-os hatékonysággal teszi azt.

Nagy az érdeklődés ez a meccs iránt és a sportfogadók az izgalmakat még tovább fokozhatják egy fogadásaikkal.

A bukmékerek néhány szorzóiból:

Federer nyer: 1.45 , vagy Nadal nyer: 2.80
Federer győz 2-0-ra: 2.25 , vagy 2-1-re: 3.75
Nadal győz 2-0-ra: 5.10 , vagy 2-1-re: 5.80
Játékok száma 23.5 Alatt: 1.71 , vagy 23.5 Felett: 2.14
Szettek száma 2.5 Alatt: 1.58 , vagy 2.5 Felett: 2.35

Fogadj teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.03.16. (08:53).

Borítókép: Roger Federer és Rafael Nadal (Fotó: lev radin / Shutterstock.com)

Labdarúgás korai kifizetés ajánlat

Fogadását nyertesként kifizetjük, ha a csapata 2 gólos előnyt szerez.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gyerko Szabolcs

Gyerko Szabolcs

ROI 0.00 %

június

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

Labdarúgás korai kifizetés ajánlat

  • Fogadását nyertesként kifizetjük, ha a csapata 2 gólos előnyt szerez.

Bet365 útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

ATP Indian Wells

hubika88 hozzászólt
2019 márc 16. 10:36
hja, elég érdekes volt a mozgása, ha kacsa hozta volna a második szettet sztem feladja nadal

másikra mit mondtok? sztem thiem, van ahol 2,50-ért is lehet rakni
alexthebest hozzászólt
2019 márc 16. 10:05
Lesz egyaltalan meccs? Nadalt tegnap eleg kemenyen apoltak, nagyon meg volt fove, a terdet hajlitani sem nagyon tudta. Ha Kacsanak lett volna agya, ma o jatszana Federerrel.

Jo kis torna ez is, a mezony egy resze megbetegedett (tobbek kozott a ket Williams, Zverev, Popyrin), az eszmeletlen formaban jatszo Monfils tegnap lepett vissza, Nadal talan ma fog.  ???
SPF Előzetes hozzászólt
2019 márc 16. 09:23

Kapcsolódó cikkek