Keveset birtokló, jól fejelő hazaiak fogadnak egy fejelni annyira nem szerető, de labdabiztosnak tűnő vendég csapatot. Kiegyenlítettek az esélyek a pénteki esti Championship-meccsen, azt gondolom a gólok irányába érdemes elmenni. Szavazz ellenem az előzetes végén, ha te máshogy látod!

Légierő bevetésen

Az egész angol másodosztályban a Birmingham vezeti a megnyert fejpárbajok számát. Meccsenként 37-szer nyernek a levegőben, eközben a West Brom a mezőny végén található ezen a téren, átlagosan 22 megnyert fejpárbajjal. Ehhez a különbséghez a két csapat játékstílusában felfedezhető jelentős különbségek is kellenek. A Birmingham keveset birtokolja a labdát, szinte mindig 4-4-2-ben áll fel, és hosszú passzokkal, beívelésekkel próbál támadni. A 29 éves angol csatár, Jutkiewicz fontos szereplő ebben a taktikában, ő a légtéri parancsnoka a csapatnak, amit jól mutat, hogy a teljes Championship-mezőny legaktívabban fejelő játékosa. Egyetlen gólját is így szerezte, de ez a tudása a felívelt labdák megszerzésénél is hasznosul.

Kongói szélső Birminghamben

Támadásban Jutkiewicz mellett még mindenképp szót kell ejteni a 4-4-2-es rendszer két szélsőjéről. Egyikük a csapat legértékesebb játékosa, a spanyol Jota (teljes nevén: José Ignacio Peleteiro Ramallo), akinek feladata a szélről középre ívelés és hosszú passzok, emellett pedig elég sokszor célba is veszi a kaput. Másik oldali társa Jacques Maghoma, egy szintén labdabiztos, ügyes játékos. Kongóban született, majd a Tottenhamnél nevelkedett, ahol végül nem tudta magát beverekedni az első csapatba. Birminghamben 2015 óta játszik, ahol gyorsan a szurkolók kedvence lett, tavaly az év játékosának is megválasztották. Alább idei első gólja látható, amit egy szöglet utáni szituációból szerzett.

Gólerős albioni labdabarátok

Miközben a birminghamiek nagyokat rúgnak a labdába és megfejelik, addig a West Brom sokkal barátságosabban bánik a játékszerrel. Rövid passzok, technikás megoldások, és bár többféle felállást is bevetettek, mindegyikre jellemző volt az erős középpályás jelenlét, 4-5 játékossal. Ők szerezték a Championship eddigi hat fordulója alatt a legtöbb gólt, egészen pontosan 15-ször voltak eredményesek. Ezek jelentős része akcióból született, és 6 különböző játékos hozta össze. Támadásban tehát egy jól működő csapatot alkot a West Brom, melynek a védelmével vannak inkább gondok. Többször is hátrányból kellett felállniuk, minden eddigi bajnoki találkozójukon kaptak gólt.

Tippre izgalmas meccs lesz

Előzetesen úgy érzem, hogy láthatunk majd gólokat. A West Brom jó támadásban és befejezésben, de gyenge a szélső védelme, illetve a légtérben sem túl veretes. Eközben a Birminghamnek széleken vannak a legjobb játékosai, akik egy jól fejelő csatárt próbálnak játékba hozni. Ebből kiindulva legalább két gólt várok (1.5 felett 1.34-es odds), de a végső tippem ázsiai hendi formájában a 2-nél több találat. Mindkét csapat góljára is látok esélyt (1.83), a végeredményt illetően viszont nem tudnék tippelni.

Szavazzunk!

Birmingham - West Brom: Hány gólra tippelsz?
Nem lesz gól.
Egyetlen találat dönt.
Legalább két gól lesz.