Nem szokatlan jelenség az angol labdarúgásban, hogy egy csapat akkora zuhanásba kezd, amit a szurkolóknak nehéz lehet feldolgozni. Újabb fejezet kerül a totális összeomlások könyvébe?

Blackpool, Portsmouth és így tovább

Ian Holloway irányításával a Blackpool 2010-ben feljutott a Premier League-be, ahonnan egy idényt követően kiesett a másodosztályba, majd négy szezonon át ment a szenvedés, végül jött a kiesés, a harmadosztályba, ahol újabb pofonba szaladtak a Blackpool játékosai, utolsók lettek, és a negyedosztályban találták magukat. 2010-ben miközben a Blackpool felszálló ágban volt, akkor épp jött a káosz a Portsmouth életében. Néhány évnyi PL-tagság után kiestek a Championshipbe, ahol két szezonnyi szenvedés után jött a League 1 aztán rögtön a League 2 is. Zárjuk a sort a Charltonnal, melynek mélyrepülését csak képen idézzük fel. 2004-ben még előzték a Manchester City és Tottenham csapatát is hetedikként a PL-ben, aztán 5 évvel később a harmadosztályban találták magukat.

Visszaesés Charlton-módra

Ez vár a Stoke City-re is?

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a Stoke egy erős középcsapat a Premier League-ben, karakteres stílussal. Nem játszottak tiki-takát, de a klasszikus angol foci, felíveléssekkel, hosszú átadásokkal működött, és nem voltak kiesési gondjaik, de aztán végül kiestek. Peter Crouch visszavonulása után beszélt is a gondokról, szerinte pontosan ennek a stílusnak az elvesztése okozta a gondot. "Rossz játékosokat igazoltunk, akik nem akartak a szeles és hideg Stoke városában maradni sokáig. Emellett elkezdtünk sokat passzolni, és a látványos játékra koncentrálni, de ezzel elvesztettük a karakterünket. Ennél rosszabb nem is történhetett volna, törvényszerű volt a visszaesés" - idézte fel emlékeit Crouch.

Az utóbbi néhány éve a Stoke City-nek

Vissza a régi, bevált ösvényre

Nem követtem egy ideig a Stoke meccseit, de most azt látom, hogy újra az ívelgetős, fejpárbajos, pontrúgásokra koncentrálós vonalon vannak. Kicsit már lehet késő, mindenesetre ezt a stílust tükrözik a számok is. 33 góljukból 11-et pontrúgásból szereztek, és 184 centis átlagmagasággukkal próbálják uralni a légteret is. Tavaly november elején volt náluk edzőválták, akkor érkezett Michel O'Neill, aki 4-1-4-1-re váltott, és valami elindult a csapatnál. Nem kell diadalmenetre számítani, hiszen jelenleg a 21. helyen állnak, épp a kieső zóna felett, de a csapat 7 győzelméből 5-öt az északír szakember irányításával értek el. A bajnokság utolsó helyén álltak, mikor jött O'Neill.

Listavezető ellen hétfőn este

Ilyen helyzetben utazhat a Stoke City következő ellenfele, a West Brom otthonába. Slaven Bilić tavaly vette át a WBA csapatát, és egyelőre egész jól alakul a projekt. Labdabirtoklásra, sok passzra épülő 4-2-3-1-es taktikát választott a horvát szakember, és beválik a dolog, hiszen vezetik a Championshipet. Sérülések egyik oldalon sincsenek, és az eltérő stílusokból úgy tűnik, hogy a West Bromé most jobban passzol a mezőnyhöz. Ők szerezték a legtöbb gólt a bajnokságban, viszont nem ők kapták a legkevesebbet, de mégis alig van vereségük. Döntetlenre is mentettek meccset az évad során, de az utóbbi hetekben inkább előnyt adtak le, ami végül ikszes meccset jelentett győzelem helyett. Tavaly december eleje óta, 7 mérkőzésen keresztül folyton kaptak gólt. Erre is tippelnék most, vagy 2.5 gól felett 1.90-ért vagy AH 2 felett 1.43-ért. Egy feljövőben lévő Stoke, és egy kissé meggyengült védelmű, de támadásban továbbra is bajnokesélyes West Brom mérkőzését várom.

Borítókép: Stoke City-szurkolók. Fotó: katatonia82/Shutterstock.com

Tenisz gyűjtő bónusz

Nyerjen akár 70%-kal többet tenisz gyűjtői után.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org