Szaúd Arábia F1  Shutterstock.com/Vector Archive

F1 verseny előzetes: 2024-es Szaúd-arábiai Nagydíj

Karola 2024 márc 6. 10:05 Szólj hozzá!

Forma1 Max Verstappen Red Bull Racing Christian Horner Mohammad Ben Sulayem

A 2024-es F1-es szezon következő futama a hétvégén Szaúd-arábiában lesz, és sokan szorosabb versenyben reménykednek annál amit a múlt héten láthattunk. A szezon első futama Bahreinben teljes csődöt mondott ebből a szempontból, Max Verstappen valósággal uralta a mezőnyt a Red Bullal.

Max Verstappen és a Red Bull számára sajnos nem ez volt a legnagyobb hír, hanem az, hogy Max Verstappen édesapja, Jos Verstappen, Christian Horner csapatfőnöki posztjáról való eltávolítását követelte, tovább bővítve a sportágban idén tapasztalt ellentmondások hosszú listáját.

Ahogy a 2024-es Szaúd-arábiai Nagydíj  felé haladunk, szinte olyan, mintha a pályán zajló események háttérbe szorultak volna a pályán kívüli politikai drámákhoz képest. Mindennek a tetejébe az FIA elnöke ellen is vizsgálat indult, mivel állítólag beavatkozott egy verseny eredményébe. Mindezek mellett mire fogadhatunk a 2024-es F1-es Szaúd-Arábiai Nagydíjon? 

Az F1-et jelenleg destabilizáló drámák

Christian Horner 001
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. Fotó: motorsports Photographer/Shutterstock

Az elmúlt két hónap Christian Horner számára a kiszivárgások, hamis történetek és hatásvadász cikkek lavinájával járt, és mindebből csak kevés igazságot lehetett leszűrni.

Jelenleg a csapat valamiféle szakadás felé tart, és az egész ügy egy valóságos puccsá alakult át, és sokan azon ügyködnek, hogy Christian Hornert kitaszítsák a csapatból.

Hogy Horner, vagy éppenséggel Max Verstappen távozik majd a Red Bulltól, azt még nem tudhatjuk, de egyelőre az biztos, hogy ennek olyan hullámzó hatása lesz, ami nem optimális a csapat számára, és hatással lehet a szezonbeli teljesítményekre is.

Az FIA elnökének sem áll jól a szénája

A sportágat már amúgy is sújtó botrány közben, az FIA elnöke is bedobta a kalapját a ringbe. Mohammad Ben Sulayem ellen egy versenyeredménybe való beavatkozás miatt folyik vizsgálat. A hírek szerint a 2023-as F1-es Szaúd-arábiai Nagydíjon beavatkozott Fernando Alonso büntetésének megdöntésébe. Bizonyára további részletek is kiderülnek majd, de az biztos, hogy az elnök jelenleg vékony jégen táncol.

Mekkora a Red Bull előnye?

Ha a bahreini futamot vesszük alapul, a különbség több mint egy másodperc lehet. Ilyen tempót diktált Max Verstappen a verseny elején, amikor keményen hajtott, hogy növelje a különbséget a mezőny többi tagjához képest.

Voltak azonban a Ferrarinál és a Mercedesnél is enyhítő tényezők, amelyek szerepet játszottak ebben az előnyben. A szaúd-arábiai futam segíthet meghatározni, hogy mi a valódi sorrend, és mekkora a mezőny többi részének a lemaradása a Red Bull-al szemben.

A Red Bull és Max Verstappen jelenlegi formája

Azt kell mondanunk, hogy ha egy pillanatra félre is tesszük a pályán kívüli balhékat, a Red Bull jó eséllyel dominánsan vág neki a Szaúd-arábiai Nagydíjnak. Az autó egyszerűen más szinten van versenytempó tekintetében, miközben elég gyors a kvalifikációhoz.

A 2023-as Szaúd-arábiai Nagydíj azonban egyike volt annak a három futamnak, ahol Max nem találta magát a győztesek között. Ugyanakkor Verstappen 2022-ben megnyerte ezt a futamot, és az eddigi három év alatt soha nem végzett másodiknál rosszabb helyen.

Ki nyerheti a 2024-es Szaúd-arábiai futamot?

Hacsak a pályán kívüli dolgok nem kezdenek átcsöpögni a csapat teljesítményébe, akkor újabb domináns futamot várhatunk Max Verstappentől.

Amikor Verstappen egy évvel ezelőtt ezen a pályán második lett, végül csapattársa, Sergio Perez vitte haza a győzelmet. Ez részben talán az erős kvalifikációs idejéhez is köthető, ami az első rajtkockát biztosította számára, ehhez képest Verstappen a 15. helyen nyitott.

2024-es Szaúd-arábiai Nagyíj: A futam győztese

Kit láthatunk dobogós helyen?

Carlos Sainz Bahreinben hihetetlen előzést hajtott végre, és megszerezte a harmadik helyet csapattársától, Charles Leclerc-től. Kétségtelenül azon van, hogy a Ferrari belássa, hiba volt őt elszalasztani, csak azért, hogy megszerezze Hamiltont a következő szezonban.

Sainz egyszer már dobogóra állt ezen a futamon, a 2022-es kiadásban harmadik lett, amely a második éve volt a Ferrarinál. 

Lando Norrisnak a McLarennél meg kell tennie azt az ugrást, amit már évek óta várnak tőle. A 2024-es év első futamán hatodik lett, de idén várhatóan a dobogós helyezések lesznek azok, amelyekre érdemes lesz figyelni, hiszen ugyanez a történet George Russellel is, akinek nincs szerencséje az ütközésekkel.

2024-es Szaúd-arábiai Nagyíj:1-3 helyen végez

A cikkben közölt oddsok a(z) Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2024 március 6. 9:0 UTC.

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

Regisztrálj és igényeld a 100%-os első befizetési bónuszt, akár 35.000 Ft-ig a Casinia fogadóirodánál.

Casinia regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Shutterstock.com/Vector ArchiveSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj és igényeld a 100%-os első befizetési bónuszt, akár 35.000 Ft-ig a Casinia fogadóirodánál.

Casinia útmutató
Casinia regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: F1 - Pit Stop

SPF Előzetes hozzászólt
Tegnap, 12:37
F1 verseny előzetes: 2024-es Spanyol Nagydíj

A Kanadában aratott friss győzelmét követően Max Verstappen a hétvégi F1-es Spanyol Nagydíjra készül, ahol ismét futamot szeretne nyerni.
 Olvasd tovább

SPF Infó hozzászólt
2024 jún 8. 07:38
Verseny: kanadai nagydíj, 2024  (vasárnap, június 9., 20:00CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten

Max Verstappen futja a leggyorsabb kört & megnyeri a versenyt 3.50

Mindkét McLaren-pilóta a Top 3-ban végez 3.50

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón
SPF Előzetes hozzászólt
2024 jún 5. 13:36
F1 verseny előzetes: 2024-es Kanadai Nagydíj

A 2024-es Forma-1-es szezon következő célállomása a montreali Circuit Gilles-Villeneuve, egy olyan időszakban, amikor Max Verstappen és a Red Bull egy csipetnyi sebezhetőséget mutatnak.
 Olvasd tovább

Még több Forma1