Vasárnap sor kerül a francia elnökválasztás első fordulójára, ahol eldől melyik két jelölt jut a májusi második fordulóba. Ketten állnak az élen, a függetlenként induló korábbi szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron, és a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen. Fogadjunk a francia választásokra!

A francia Trump egy nő?

Franciaországban is előre törtek a szélsőséges irányzatok, amit egy nő tudott a legjobban kihasználni. Marine Le Pen a mostanában Magyarországon is népszerű témákkal kampányol, EU-ellenes, diplomáciai és katonai függetlenséget akar Franciaországnak, megállítaná a bevándorlást, fellendítené a hazai ipart vámokkal. "Köztársasági elnökségem első intézkedése Franciaország határainak visszaállítása lesz" - mondta néhány napja Le Pen, aki a lehető leghamarabb felmondaná a schengeni egyezményt. Lényegében a csalódott rétegeket szólítja meg, akik kiábrándultak a korábbi politikai elitből.

Marine Le Pen 001

Marine Le Pen. Fotó: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.com

A Nemzeti Front színeiben 2007-ig édesapja indult, és csak egyszer jutott a második fordulóba 2002-ben. Ez volt a párt egyetlen második fordulós részvétele, és akkor az történt, amit most is jósolnak Marine Le Pennek. Édesapja azon a választáson nem tudta jelentősen növelni a szavazói számát a második fordulóra, mert az összes párt arra buzdított, hogy ellene szavazzanak. A radikalizmus elleni mozgósítás annyira jól sikerült, hogy az első körös 5 millió után 25 millió francia szavazott Jaques Chiracra, aki történelmi győzelmet aratott. Marine Le Pen a 2012-es választásokon vette át a stafétát, az első körben elvérzett, de több voksot gyűjtött be, mint apja bármikor, akit egyébként kizárt a pártból.

Emmanuel Macron, a szerencsés esélyes

Sokáig úgy tűnt, hogy a jobboldali konzervatív jelölt, Francois Fillon lesz a következő francia elnök. A nemzeti értékek mellett kampányol, és nyíltan támadja a liberalizmust (ismerős?), de egy botrány parkolópályára rakta, kiderült ugyanis, hogy feléségével fiktiv szerződéseket kötött, így vettek fel közpénzeket évekig (ismerős?). Ez nyitotta meg az utat Emmanuel Macron előtt, aki korábban a szocialista kormány tagja volt, de látva a jelenlegi elnök, Hollande népszerűtlenségét, inkább független jelöltként indult, elszakadva a szocialistáktól. A közösségi oldalakban rejlő lehetőségeket is jól vette észre, aktívan van jelen, még bottle flipet is csinált, aminek amúgy semmi értelme, de a mai világ már csak ilyen.

Emmanuel Macron 001

Emmanuel Macron. Fotó: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.com

Középre pozícionálta magát, céljaként kitűzte a nép megosztottságának leküzdését is. Emiatt gondolják sokan úgy, hogy ha Le Pennel ők ketten kerülnek be a második fordulóba, akkor Macron simán legyőzné, mert mindkét oldalról tud szavazókat szerezni, amire egy klasszikus baloldali induló kevésbé lenne képes. Macron szélső jobbos ellenfelével szemben nem kíván elszakadni az Európai Uniótól, sőt mélyítené a közösségi kapcsolatokat. Emellett reform programra készül, csökkentené a szociális szféra kiadásait, a pénzt inkább a fiatalok és munkanélküliek oktatására és a megújuló energiaforrások növelésére fordítaná.

Közhangulat: Új politika, új Franciaország

A franciák jelentős része új és másfajta jövőképet szeretne, ezért a mostani választás irányváltásról szól inkább, mintsem a jelöltek karizmatikus személyéről. Le Pen a Brexit és Trump által már megjelent populista irányba vihetné el az országot, lokalizációs intézkedésekkel, amik most szerte Európában népszerű elgondolások. Radikalizmusa miatt viszont csak az első fordulóra adnak igazán nagy esélyt neki, amit akár meg is nyerhet (1.83). A második fordulóban viszont nem tartják elképzelhetőnek a sikerét (4.50), mert akár Fillonnal, akár Macronnal kerül össze, a nép inkább a mérsékeltebb irányt fogja választani. A végső győzelemre - szorzók alapján és felmérések alapján - Macron a legesélyesebb (1.85), ami bár papíron könnyű fogadásnak néz ki, de a felmérések Trump esetében is meglehetősen mellé lőttek, ezért én nem is tippelnék így a cikk végén.

Szavazz a szavazásról!

Ki nyeri a francia választások első fordulóját?
Marine Le Pen
Emmanuel Macron
Francois Fillon
Poll Maker
 

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org