Két sprinter etap után, most megint a hegyek következnek. Quintanának minden nap kulcsfontosságú lesz, hiszen le kell dolgoznia a hátrányát Tom Dumoulinnel szemben. Vajon mire lesz képes a kis kolumbiai és a riválisai az Oropán?

Szakaszról

Ha Oropa, akkor Marco Pantani. A legenda itt vitte véghez egyik ikonikus támadását az 1999-es Girón. A hegy aljában technikai probléma miatt a mezőny végére került, és utána az emelkedő tetejéig 49 versenyzőt előzött meg, és megnyerte a szakaszt. A mostani szakasz 131 kilométeres lesz, szinte teljesen sík, egészen az Oropáig. Ugyan az emelkedő 11 kilométer, de az első öt eléggé "könnyű". 2-5% között lesz, viszont utána jön egy 8,5%-os rész. Itt lehetnek az első komolyabb támadások, utána az utolsó 4,5 kilométer átlagban 7,6%-os lesz. 


Én egy hatalmas Movistar tempóra számítok, illetve ebben fog segíteni majd a Sky és az FDJ. Muszáj lesz menniük, nagy tempóval kell a hegy aljához érni, mert Dumoulin nem tud reagálni azonnal a nagy támadásokra, csak saját tempóban tud ezekre felérni. Így viszont egy jól előkészített támadással ki lehet csikarni egy kis előnyt az Oporán. Itt nem lesznek óriási különbségek, ez nem az a fajta emelkedő. 

Favoritok

Nairo Quintana nehéz helyzetben van. Szinte minden hátralévő hegyi szakaszon támadnia kell, ha nyerni akarja a Girót. A Movistar csapata ezért nagy tempót fog menni, mert fárasztani kell majd Dumoulint. Quintana nem pihenhet a hegyen és nem tartogathatja a támadását a végére, mert különben nem tud elég előnyt kiharcolni. Nem hinném, hogy hazaérhet egy szökés, mert Naironak jól jönne a jóváírás is a győzelemért. Így itt bizony a legjobb hegymászó fog nyerni. Quintana a legjobb ebben a mezőnyben, viszont ez az emelkedő neki túl rövid. Kialakíthat előnyt, de egy Pinot-féle versenyző lesprintelheti őt a győzelemért.
A francia Thibaut Pinot hegye lehet ez. Az időfutamon volt egy megingása a franciának, de lehet pont jókor jött ez számára. Utána már jól mozgott a szerdai hegyi etapon, szóval nincs vele probléma. A dobogójára adott 2.00-es szorzóban nagy érték lehet. Számára az Oropa hossza megfelelő és a meredeksége is. Az ilyen rövidebb emelkedőkön jön ki a robbanékonysága és a gyorsasága. A Blockhauson is csak azért nem tudott végig ott maradni, mert az az emelkedő jóval hosszabb volt és megterhelőbb, mint az Oropa. 

Thibaut Pinot kerekpar 006

Thibaut Pinot. Fotó: Jan de Wild/Shutterstock.com


Vincenzo Nibali napról-napra jobb lesz, ő a harmadik hétre lesz kiváló állapotban. Addig is támadnia kell, ha dobogóra akar kerülni. Neki az egyetlen lehetősége, ha korán támad és saját tempóba próbál elszakadni, mert különben robbanékonyság szempontjából Quintana vagy Pinot bedarálja őt. 
Megint nehéz napja lesz Tom Dumoulinnek. Az összetett első helyezettje védekezésre van kényszerülve, csapata Kelderman kiválásával nagyon gyenge lett, így szinte csak a saját képességeiben bízhat a holland. Ami nagy probléma lehet, hogy ez a hegy nem elég hosszú, hogy saját tempóban felérjen Quintanára, így itt jobban kijöhet a kis kolumbiai robbanékonysága. Ha a Movistar izolálni tudja már rögtön a hegy alján a holland időfutammenőt, akkor bajban lehet. A másik probléma, hogy nem csak Quintana támadásaira, de Nibalira vagy Pinotra is figyelni kell a Dumoulinnek. 

Adam Yates

A britnek szinte tökéletes az emelkedő, meredeksége és hossza megfelelő, ehhez pont jól jön az ő ereje és robbanékonysága. Összetettben pont olyan hátránya van, amivel radar alatt el tud szökni a többiek elől 4-5 kilométerrel a vége előtt és akár még haza is érhet, ha Quintana nem figyel. Többször is bizonyította már, hogy mennyire jó az ilyen meredekeken, szóval elgondolkoztató lehet a dobogós helyezése (4.50). Nibali elleni H2H-ben kínált 2.00-es szorzójában is lehet érték, hiszen gyorsabb, mint az olasz, ha befutóra kerülne sor. Egyedül a forma lehet nála kérdőjeles. Számomra az időfutam volt a mérvadó, ahol önmagához képest jól ment, hiszen megverte Pinot és alig maradt el Nibalitól. Ha 4-5 fő megérkezne a hajrához, akkor jó eséllyel Yates dobogós lenne, mert gyorsaságban csak Pinot veszi fel vele a versenyt. 

5.000 Forint Ingyen Fogadás

Exkluzív ajánlat! Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 5.000 forint értékű ingyen fogadásban is részesülsz!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • 14. szakasz: Adam Yates dobogón végez
    4.50 Bet365