Már javában zajlik a kerékpáros szezon, de az első igazán komoly erőpróba szokás szerint március közepére esik, amikor az év első Monumentumára kerül sor, a Milano - Sanremóra. Ezen a rendkívül hosszú versenyen sosem egyszerű megtippelni az esélyeket, de mi megpróbálkozunk vele!

Időjárási viszontagságok

Ha nem lenne elég a közel 300 kilométeres táv és a Poggio, akkor jön a rossz idő is szombaton. Mindössze 10-12 fok lesz és eső, ami nem kedvez a versenyzőknek. Alapjáraton egy sík versenyről beszélünk, de a Poggio a végén mindig bekavar, itt lehetnek támadások, amikből haza lehet érni (ahogyan tavaly Kwiatkowskiéknak is sikerült). Ennek ellenére idén sprintbefutót várok, mert nagyon erős csapatok vannak, akik közül eléggé soknak egy mezőnyhajrá az érdeke. A via Román el is fognak férni a vonatok, mivel egy széles útról beszélünk, így kis túlzással, de az kezdheti a legjobb pozícióból a befutót, akinek a legerősebbek az emberei. Mielőtt rátérnénk az esélyesekre, egy kis érdekesség: Pippo Pozzato 2006-os győzelme volt az utolsó, amikor valaki olyan nyert, aki abban az évben még nem szerzett szakaszgyőzelmet. Így is érdemes gondolkodni, hogyha valaki a győztesre akar fogadni (itt egy lista, hogy eddig idén kik nyertet szakaszokat).

Sagan végre megnyerné

Három világbajnoki cím zsinórban, Tour de France ponttrikók, klasszikus egynapos sikerek, de a Milano - Sanremón csak két második hely jött egyelőre össze, korunk egyik legjobb versenyzőjének. Tavaly pedig egy ígéretes elmenést kezdeményezett, de végül Kwiatkowski megtréfálta őt a hajrában. Emiatt be is találta őt a világbajnok, így hangol a hétvégi klasszikusra. Erre az évre visszatért a csapatához régi haverja és segítője, Daniel Oss is, aki nagyban hozzájárulhat a jó szerepléséhez a versenyen (Sagan győzelme: 3.00).

Michal Kwiatkowski kerekpar 005

Michal Kwiatkowski. Fotó: Adam Hodges/Shutterstock.com

Mi van a tavalyi győztessel? Michal Kwiatkowski talán élete legjobb formájában kezdte a tavaszt. A 2014-es világbajnok megnyerte a portugál körversenyt és a Tirreno - Adriaticót, ami a téli hegyi edzéseknek is köszönhető. A címvédés viszont nehéz lesz, mivel egy újabb nagyon taktikus és okos támadás kell tőle, mivel hajrában nem sok esélye lehet a sprinterekkel szemben. Fernando Gavíria bukása után a Quick-Stepnél Elia Viviani lépett elő vezérré. Benne megvan minden, hogy egy ilyen versenyt megnyerjen (11.00). Jó formában van (idén ő szerezte a legtöbb győzelmet), nagyon erős csapata van és jól bírja a hosszú egynaposokat is. Ha a Quick-Step fel tudja neki vezetni a hajrát megfelelően, akkor nehéz lesz megverni.

Meglepetésfaktor

Lehetne még fejtegetni tovább, hogy Kittel vagy Kristoff odaérhet-e a dobogóra, de vegyük az irányt az igazán nagy szorzók felé. Három kevésbé ismert versenyző tűnt ki a tavasz folyamán: Laporte, Impey és Cort Nielsen. Utóbbinak inkább egy 10-15 fős hajrá feküdne, tavaly volt már 11., idén pedig szakaszt is nyert Ománban (Top3: 7.00). Az Astana kiváló tavaszt produkált, mindenki egy új szerződésért hajt, mert jó eséllyel a csapat megszűnik, így Cort Nielsen újra bizonyítaná tehetségét. Laporte helyzete érdekes, mivel a csapatában ott van Nacer Bouhanni. A francia fenegyerek azonban eljátszotta a lehetőséget a Cofidisnél, így már el se vitték a Milano-Sanremóra. Laporte lesz a vezér, aki jól helyezkedik, bírja a dombokat és a hosszú versenyeket is. Kis szerencsével ott lehet a Top5-ben. Impey dolga lehet a legnehezebb, mivel a Mitchelton-Scottnál Trentin a vezér, de ott van még mellette Ewan is.  A dél-afrikai viszont sikeresen kezdte az évet, talán hármuk közül a legjobb formában van (Top3: 41.00). A végére egy abszolút kakukktojás maradt, az angol Ben Swift. Kristoff segítője, de érdekesség vele kapcsolatban, hogy nagyon szereti a zord időjárási körülményeket, imádja a hosszú és megterhelő versenyeket és a páros években dobogós ezen a verseny. Most pedig 2018 van (Top3: 29.00).

Borítókép: Peter Sagan (Fotó: Dana Gardner / Shutterstock.com)