Bő 7 hónapnyi őrület után a világbajnokság mezőnye elérkezett utolsó állomásához. Valenciára egyetlen nyitott kérdés maradt: mégpedig az, hogy a királykategória világbajnokának öccse, Alex Marquez vagy az utolsó futamokra feltámadó, Malajziában rendkívül agresszív stílusban versenyző ausztrál Jack Miller nyeri a Moto3 géposztály küzdelmeit.

Marquez-Alex-moto-001

Alex Marquez. Fotó: Ivan Garcia/Shutterstock.com

Lose 1P

A Superbike vb-szezonzárójára múlt héten került sor. A legkisebbekhez hasonlóan ott is kétesélyes küzdelem alakult ki, azonban a csapattársak is főszereplővé váltak. A taktikázás már a Magny-Cours-i első futamon kezdetét vette a "veszíts egy helyet" csapatutasítás okán Melandri a győzelmet adta át Guintolinak, míg Baz a 4. pozícióról mondott le Sykes érdekében. A francia második futam, illetve a katari első versenynél azonban már Melandri megtagadta a vezetői parancsot, míg Baz több, mint 5 másodperces fórja miatt képtelen volt annyit lassítani, hogy a Reával küzdő vb-aspiráns márkatársát maga elég engedje. Az utolsó futam Guintoli győzelmével ért véget, ezzel Sykes a két évvel ezelőtti második helyhez hasonlóan most is a végjátékban bukott el, gyógyír számára, hogy a legutóbbi szezont megnyerte. 

Vamos Rufea Team

Valencia mindig is különleges szerepet tölt be a pilóták életében: a spanyol versenyzők közül többen itt kezdték el karrierjüket építeni, továbbá a szezonzáró hagyományosan vb címekről dönt. A Moto3-ban a spanyol-ausztrál rivalizálásból Alex Marquez sikerét támogatja a publikum. Pontelőnyét megtartva azt eredményezné, hogy valamennyi géposztályban hispán győztes születik. Ráadásul Alex Marquez bátyja, Marc Marquez és a Moto2 világbajnoka, Tito Rabat óriási haverok, ezért is lenne kuriózum a "Rufea csapat" 3 vb-győzelme.

Moto GP - Valenciai nagydíj

Valencia: A szezonzáró nagydíj.

Kiegyenlített erőviszonyok

A pénteki szabadedzéseken olasz uralom alá került a valeciai aszfaltcsík. A nyitó napot Antonelli nyerte, mellette Fenati mindkét tréningen, Bastianini és Migno a második etapban volt a legjobbak között. Marquez és Miller csatájából kivétel nélkül az ausztrál jött ki győztesen (az első és harmadik felvonásban jelentős különbséggel győzte le a pontverseny éllovasát), de egyelőre a legfontosabb, hogy mindketten az élmezőnyhöz tartoznak sokadmagukkal, ugyanis a pályán egyre jobbak a körülmények, ez legfőképpen az időeredményekben mutatkozik meg. Pénteken csupán 6 pilótának sikerült 1:40 alá kerülni - az élmezőny már 1:39 eleji időket kóstolgatja - , a szombati nyitányra a dél-afrikai Binderrel bezárólag a létszám 14 versenyzőre nőtt.

Vb-esélylatolgatás

A pontverseny pillanatnyi állása 11 pontos Alex Marquez (262) előnyt mutat Jack Millerrel (251) szemben. Két ellentétes vezetési stílus találkozik, a kemény, agresszív párharcok Jack mellett szólnak. Számtalan forgatókönyv létezik: az ausztrálnak akkor kell számolgatnia, hogy ha legalább 5. helyen ér célba, de amennyiben a kockászászlóval a spanyolt pódiumot érő pozícióban intik le, Millernek a futamgyőzelem is kevés. Látható, hogy mindkét versenyzőnek a legjobbakkal kell tartania, egyelőre egykörös tempóban az ausztrál gyorsabb. Érdekesség azonban, hogy Miller itt el van átkozva, mindig idő előtt kényszerül befejezni a nagydíjat, míg a hazai pilóta 2012-ben kiesett, tavaly pedig a legjobbaktól jócskán lemaradva csak az üldözők között tudott nyerni. 

A korábbi dobogósok:

(a 125cc utolsó, illetve a Moto3 kezdete óta)

2011: M. Vinales, Terol, Faubel; 2012: Kent, Cortese, Khairuddin; 2013: M. Vinales, Folger, Rins.

Királykategória

A legnagyobbaknál a vb cím kérdése hetekkel ezelőtt eldőlt, azután az előzetes jóslatok a Yamaha pilótái és Pedrosa különversenyét, a vb második helyéért folytatott küzdelmet vizionálta... A Honda hazai pályán ünnepelt, azonban a kiemelkedő teljesítményük eltűnt, Marc egyre többet hibázott, Pedrosa pedig nem volt képes tartani a lépést a szezon utolsó harmadára feltámadó Yamaha duóval szemben. Rossi és Lorenzo vetélkedésében az olasz 12 ponttal jobban áll, köszönhetően annak, hogy az utóbbi futamokon rendre csapattára előtt végzett. 

A bet365 iroda az időmérőt követően széles kínálattal rukkol elő, a tippek a Forma1-es időmérőig felkerülnek. 

Borítókép: Alex Marquez. Fotó: Ivan Garcia/Shutterstock.com

bet365 Póker: Üdvözlő csomag akár 365€ értékben

A 365€ bónuszt részletekben válthatja ki, amelyhez "Status Points" pontokat kell gyűjtenie. A jegyek és díjkerék pörgetések hét nap után lejárnak. Időhatárok, kivételek és feltételek érvényesek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Moto3 Tipp

    Moto3 világbajnokság győztese - Alex Marquez
    1.40 Bet365