Mindkét sztárcsapatnál változások voltak a nyáron, sőt, egy főbb szálon is szorosan kötődtek egymáshoz, hiszen a Barcelona épp a Bayern München ikonját igazolta le nyáron. A katalánok bosszúra készülnek a korábbi megsemmisítő BL-zakóért, míg a bajorok a Lewandowski-transzfer miatt. Mindkét fél bizonyítana, de vajon kinek sikerülhet?

Új időszak kezdete

A bajorok egy évek óta jól működő klub, sorra nyerték a trófeákat, de idén volt egy kisebb átalakítás. Ebben szerepet játszott, hogy Robert Lewandowski távozott, illetve kisebb megújulást eszközöltek a bajorok több poszton is. Az elsődleges cél a fiatalítás volt, de mellette a játékrendszeren is változtatott Julian Nagelsmann. Kénytelen volt, mert a bajoroknál hosszú idő után nincsen klasszikus támadó. Lewandowski távozása új elképzelésre sarkallta az edzői stábot, egy olyan jól működö offenzív játékot kell összehozni, ahol gyors támadók alkotják a csatársort, de senki sem poszthoz kötött, folyamatos mozgásban vannak, ezzel területeket nyitva egymás számára. 

Azt is lehetne mondani, hogy a Bayern München játéka modernizálódik. Gyorsulni fognak, megkockáztatjuk, hogy a Davies - Mané - Sané - Gnabry - Coman ötös az európai ligák leggyorsabbja lehet, kevés csapat veheti fel velük a sebességet. Ez már előrevetíti, hogy a bajorok játékának egyik fontos eleme lesz a következő szezonokban a tempó. Nem akarunk statikusan játszani, ennek áldozata lehet majd idővel Thomas Müller is, aki hiába mozgékony, már ő sem fiatalodik. Mivel a játékosok több poszton is bevethetőek, "cserélhetik" egymást meccs közben, kissé hasonlít Nagelsmann elképzelése a '70-es évek legendás holland válogatottjára. 

Fejlődtek a katalánok?

A találkozó egyik fontos kérdése, hogy a Barcelona eléri-e a Bayern München szintjét? Az ugyanis biztos, hogy a katalánoknak fejlődniük kell, ha ott akarnak lenni az elitben. Ehhez viszont önmagában kevés, ha leigazolják Lewandowskit, esetleg még pár tényleg nagy tehetséget. Ebből így még nem lesz csapat, megfelelő játékrendszer kell, ideális edző. Xavi személyében talán meg is találták, de az első pár gólokban gazdag siker még fals képet mutathat. 

Erre Xavi is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad elbizakodottnak lenni, mert például a Sevilla elleni magabiztos siker sem megfelelő támpont. Az idei Sevilla jóval gyengébb, védelmük közelében sincsen egy bajorok hátsó alakzatához. Az is igaz, hogy a Barcelona játéka sokat fejlődött Xavi irányításával, van koncepció, látszódik az elképzelés, ráadásul elérték, hogy Dembélé is elkezdjen focizni, akire óriási szükség van. 

A védelem szintén sokat fejlődött, amihez kellettek az új igazolások, elsősorban Jules Koundé. A keret mélyebb, de ez még mindig messze van egy BL-esélyestől. A németországi idegenbeli meccs egy jó erőpróba lesz, elsősorban a katalánok középpályájának, mivel a Pedri - Gavi duó eléggé hektikus. Hol egyikük csillog, hol a másik, egyszerre eléggé ritkán. Busquets számára is egy "beárazás" lehet (ha kezdeni fog), hogy hol áll jelenleg a nemzetközi elittel szemben. 

Kiütés vagy erőlködés?

Mindkét klubnál jelenleg kiemelkedő támadójáték megfigyelhető. Robert Lewandowski érkezése feldobta a katalánokat, ahogyan a bajorokat a távozása. Utóbbi helyen felszabadultak a játékosok, nem egyetlen játékostól kell várni a gólokat, míg a Barcelonának rengeteget ad Lewandowski. Ha lehet így fogalmazni, mindkét klub jól járt, de különböző okok miatt. A Barcelona fiataljait majd a bizonyítási vágy és a hév viheti előre, de közel sem biztos, hogy ez elég lesz a sikerhez. 

Az Inter ellen láthattuk, hogy bizonyos helyzetekben sebezhető a Bayern védelme is, amit egy Barcelona ki is fog használni. Mindenki a sok gólra apellál, viszont ebben ilyen alacsony szorzón (1.35 környéke) nincsen érték. Miben látunk értéket? Robert Lewandowski találatban. A szorzó baráti, biztosan ég benne a tűz, hogy bizonyítson, hétvégén félig-meddig pihenőt is kapott, formája kiváló. 

  • Bayern München - FC Barcelona Tipp

    Robert Lewandowski gólt szerez
    2.23 Unibet

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org