Június 20-24. között jön a britek legnagyobb flat fesztiválja, a többszáz éves múltra visszatekintő Royal Ascot. Némi történelem és pár érdekesség után nézzük, mi vár ránk az idei évben.

Történelem

Nemcsak az ascoti versenypálya legkomolyabb versenynapjai következnek majd, de a briteknél igencsak előkelő helyet foglal el társadalmi eseményként is ez az öt nap. Anna királynő alapította 1711-ben, szóval nemrég ünnepelte a 300. évfordulóját, ami nem kis teljesítmény. Hagyományosan részt vesz rajta a királyi család valamely tagja, II. Erzsébet nélkül, aki maga is versenyló tulajdonos, azóta nem rendeztek Royal Ascotot, hogy megkoronázták. Jellegzetes kép, ahogy a hintók felvonulnak, mikor a királynő megérkezik a helyszínre, ahol minden évben kb. 300.000 ember látogat ki a helyszínre. Ez a leggazdagabb brit fesztivál, több, mint 6.5 millió fontot fognak szétosztani. Minden napra jut majd legalább egy Gr1, de például a nyitónapon rögtön három is lesz belőlük, és összesen 18 Group kategóriás futamon izgulhatunk majd és drukkolhatunk a tippjeinknek.

 

II. Erzsébet megérkezik a helyszínre 

Fontosabb versenyek

Az alábbi felsorolás tartalmazza a fesztivál összes Gr1 és Gr2 futamát. Ennek a legtöbbjéről lesz részletesebb bemutató, elemzés és valamilyen tipp is, bár ha fogadásilag egy kisebb verseny jobbnak tűnik, akkor inkább azokat fogom előtérbe helyezni. A lényeg, hogy mind az öt napról lesz írás, kísérjétek figyelemmel őket, ahogy a futamokat is.

Kedd: Queen Anne Stakes (Gr1), Kings Stand Stakes (Gr1), St James Palace Stakes (Gr1)

Szerda: Queen Mary Stakes (Gr2), Duke Of Cambridge Stakes (Gr2), Prince Of Wales Stakes (Gr1)

Csütörtök: Norfolk Stakes (Gr2), Ribblesdale Stakes (Gr2), Gold Cup (Gr1)

Péntek: King Edward VII Stakes (Gr2), Commonwealth Cup (Gr1), Coronation Stakes (Gr1), Queens Vase (Gr2)

Szombat: Hardwicke Stakes (Gr2), Diamond Jubilee Stakes (Gr1)

Royal-Ascot-loverseny-004

Royal Ascot. Fotó: Wyrdlight/Wikipédia

Royal Ascot 2017

Nézzük, mi vár ránk idén. A keddi nap adja a legtöbb Gr1-et, így ezen a napon már igen komoly nevekkel találkozhatunk. A Godolphin ebben az évben nem panaszkodhat, nem mintha bármelyik évben akkora okuk lenne ilyesmire, hiszen ők vezetik a brit szezont, legalábbis ami az össz bevételt illeti. Az más kérdés, hogy a Magnier / Tabor / Smith trió különböző variációkban ezen a listán négyszer is fent van, és ha ezeket összeadjuk, akkor toronymagasan ők az elsők, de most maradjunk a szigorú tényeknél és vissza egyelőre a Godolphinhoz. Az ő legjobbjuk Ribchester (1.80), aki kilométerekkel nyerte a Lockinget egy hónapja. Ő a nagy favoritja a Queen Annenek. Visszatér a tavalyi szenzációs győzelme helyszínére az a Lady Aurelia (4.00), aki itt egy éve hihetetlen sikert könyvelhetett el, és mindenki róla beszélt. Hét hosszal nyert, ami 5 furlongon finoman szólva sem szokványos 17 fős Gr2-s mezőnyben. Azóta elvesztette veretlenségét, de háromévesen újra győzelemmel indította a szezonját. Ribchester mellett idén az O Brien lovat, Churchillt (1.62) értékelik a legmagasabbra a Racingpostnál. Két 2000 Guineas győzelem után ezen semmi csodálkoznivaló nincs. Ha indul, nyolcadik győzelmét söpörheti be, zsinórban az ötödik Gr1-t. Szerdán remek párosításra, visszavágóra van kilátás. Az idei Coronation Cup (Gr1) győztese, az ötéves O Brien ló Highland Reel (4.00) csaphat össze Dubai után újra a vele egykorú Godolphin ménnel, Jack Hobbsal (4.00), a 2015-ös Irish Derby győztesével, aki stílusosan nyerte márciusban a Sheema Classicot (Gr1). A Gold Cup legnagyobb esélyese ismét csak egy O Brien ló, Order Of St George (1.80), aki két éve 11 hosszal megnyerte az Irish St Legert, nem mellesleg ő a címvédője a versenynek. A Commonwealth Cup és a Coronation Stakes háromévesei között újra csak O Brien top favoritok. Caravaggio (2.00)veretlen, mérlege 5-ből 5 győzelem. Winter ilyen szempontból alulmarad vele szemben, de két sima 1000 Guineas elsősége önmagáért beszél. Összességében azért látható, hogy ismét Aidan O Brien dominancia várható, a többi trénernek nem lesz egyszerű dolga vele szemben. Idén már hat Gr1 sikere van, amihez a fesztivál alatt reálisan simán hozzádobhat még négyet, és akkor a kevésbé esélyes lovairól még nem is beszéltünk, pedig mindig elő tud húzni a kalapból egy olyan négylábút, akivel senki sem számol, elég csak megnézni a Derbyt és Wings Of Eagles (40.00 SP) meglepetés győzelmét.

Tippek és előzetesek a fesztivál minden napján jönni fognak!

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org