Royal Ascot: Előszó

Június 20-24. között jön a britek legnagyobb flat fesztiválja, a többszáz éves múltra visszatekintő Royal Ascot. Némi történelem és pár érdekesség után nézzük, mi vár ránk az idei évben.

Történelem

Nemcsak az ascoti versenypálya legkomolyabb versenynapjai következnek majd, de a briteknél igencsak előkelő helyet foglal el társadalmi eseményként is ez az öt nap. Anna királynő alapította 1711-ben, szóval nemrég ünnepelte a 300. évfordulóját, ami nem kis teljesítmény. Hagyományosan részt vesz rajta a királyi család valamely tagja, II. Erzsébet nélkül, aki maga is versenyló tulajdonos, azóta nem rendeztek Royal Ascotot, hogy megkoronázták. Jellegzetes kép, ahogy a hintók felvonulnak, mikor a királynő megérkezik a helyszínre, ahol minden évben kb. 300.000 ember látogat ki a helyszínre. Ez a leggazdagabb brit fesztivál, több, mint 6.5 millió fontot fognak szétosztani. Minden napra jut majd legalább egy Gr1, de például a nyitónapon rögtön három is lesz belőlük, és összesen 18 Group kategóriás futamon izgulhatunk majd és drukkolhatunk a tippjeinknek.

 

II. Erzsébet megérkezik a helyszínre 

Fontosabb versenyek

Az alábbi felsorolás tartalmazza a fesztivál összes Gr1 és Gr2 futamát. Ennek a legtöbbjéről lesz részletesebb bemutató, elemzés és valamilyen tipp is, bár ha fogadásilag egy kisebb verseny jobbnak tűnik, akkor inkább azokat fogom előtérbe helyezni. A lényeg, hogy mind az öt napról lesz írás, kísérjétek figyelemmel őket, ahogy a futamokat is.

Kedd: Queen Anne Stakes (Gr1), Kings Stand Stakes (Gr1), St James Palace Stakes (Gr1)

Szerda: Queen Mary Stakes (Gr2), Duke Of Cambridge Stakes (Gr2), Prince Of Wales Stakes (Gr1)

Csütörtök: Norfolk Stakes (Gr2), Ribblesdale Stakes (Gr2), Gold Cup (Gr1)

Péntek: King Edward VII Stakes (Gr2), Commonwealth Cup (Gr1), Coronation Stakes (Gr1), Queens Vase (Gr2)

Szombat: Hardwicke Stakes (Gr2), Diamond Jubilee Stakes (Gr1)

Royal-Ascot-loverseny-004

Royal Ascot. Fotó: Wyrdlight/Wikipédia

Royal Ascot 2017

Nézzük, mi vár ránk idén. A keddi nap adja a legtöbb Gr1-et, így ezen a napon már igen komoly nevekkel találkozhatunk. A Godolphin ebben az évben nem panaszkodhat, nem mintha bármelyik évben akkora okuk lenne ilyesmire, hiszen ők vezetik a brit szezont, legalábbis ami az össz bevételt illeti. Az más kérdés, hogy a Magnier / Tabor / Smith trió különböző variációkban ezen a listán négyszer is fent van, és ha ezeket összeadjuk, akkor toronymagasan ők az elsők, de most maradjunk a szigorú tényeknél és vissza egyelőre a Godolphinhoz. Az ő legjobbjuk Ribchester (1.80), aki kilométerekkel nyerte a Lockinget egy hónapja. Ő a nagy favoritja a Queen Annenek. Visszatér a tavalyi szenzációs győzelme helyszínére az a Lady Aurelia (4.00), aki itt egy éve hihetetlen sikert könyvelhetett el, és mindenki róla beszélt. Hét hosszal nyert, ami 5 furlongon finoman szólva sem szokványos 17 fős Gr2-s mezőnyben. Azóta elvesztette veretlenségét, de háromévesen újra győzelemmel indította a szezonját. Ribchester mellett idén az O Brien lovat, Churchillt (1.62) értékelik a legmagasabbra a Racingpostnál. Két 2000 Guineas győzelem után ezen semmi csodálkoznivaló nincs. Ha indul, nyolcadik győzelmét söpörheti be, zsinórban az ötödik Gr1-t. Szerdán remek párosításra, visszavágóra van kilátás. Az idei Coronation Cup (Gr1) győztese, az ötéves O Brien ló Highland Reel (4.00) csaphat össze Dubai után újra a vele egykorú Godolphin ménnel, Jack Hobbsal (4.00), a 2015-ös Irish Derby győztesével, aki stílusosan nyerte márciusban a Sheema Classicot (Gr1). A Gold Cup legnagyobb esélyese ismét csak egy O Brien ló, Order Of St George (1.80), aki két éve 11 hosszal megnyerte az Irish St Legert, nem mellesleg ő a címvédője a versenynek. A Commonwealth Cup és a Coronation Stakes háromévesei között újra csak O Brien top favoritok. Caravaggio (2.00)veretlen, mérlege 5-ből 5 győzelem. Winter ilyen szempontból alulmarad vele szemben, de két sima 1000 Guineas elsősége önmagáért beszél. Összességében azért látható, hogy ismét Aidan O Brien dominancia várható, a többi trénernek nem lesz egyszerű dolga vele szemben. Idén már hat Gr1 sikere van, amihez a fesztivál alatt reálisan simán hozzádobhat még négyet, és akkor a kevésbé esélyes lovairól még nem is beszéltünk, pedig mindig elő tud húzni a kalapból egy olyan négylábút, akivel senki sem számol, elég csak megnézni a Derbyt és Wings Of Eagles (40.00 SP) meglepetés győzelmét.

Tippek és előzetesek a fesztivál minden napján jönni fognak!


Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások, legyél te az első!

Regisztrálj vagy jelentkezz be a hozzászóláshoz!