Elérkeztünk a budapesti vizes világbajnokság úszó programjának pénteki napjához, ami a hölgyeknél nem a magyarokról fog szólni, ugyanis egyetlen döntőben sem érdekeltek. 100 gyorson és 200 mellen osztanak érmeket, a legnagyobb kérdés pedig, hogy bárki képes lesz-e meglepni Sarah Sjöströmöt és Yuliya Yefimovát?

Úton a második arany felé

A 23 éves Sarah Sjöström 100 pillangón hozta a papírformát és zsinórban negyedik (!) világbajnokságán is behúzta az aranyat ebben a számban. Bombaformában úszik 2017-ben, idén már több rekord is fűződik a nevéhez. Egyiket éppen a Duna Arénában repesztette, méghozzá a 4x100 méteres gyors váltó első embereként. 51.71-gyel nyitott, ami új rekord 100 méteren, szóval nem meglepetés, hogy toronymagas esélyesként várja a mai döntőt.

Sarah Sjöström

Sarah Sjöström (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ebben a számban egyébként először készül felülni a világ trónjára, Barcelonában és Kazanyban ugyanis egyaránt volt nála gyorsabb, mint ahogyan Rióban is. Ami érdekes, hogy a kazanyi és a riói legyőzője is itt van a döntőben, azaz Bronte Campbell, illetve a holtversenyes olimpiai bajnokok, Simone Manuel és Penny Oleksiak. Közülük az amerikai lány, Manuel mutatotta eddig a legjobb formát, az elődöntőben 52.69-cel megdöntötte az egyéni csúcsát. Ebben viszont így sok nem maradt, Sjöström meg simán képes lehet 52 elejét úszni, de a váltóban ugye 52 alá is bement. Az ezüst viszont kinézőben Manuelnek, de ehhez hasonlóan jót kell úsznia. A bronzra a maradék hat döntős közül szinte bárki esélyes. Olyanokról nem esett még szó, mint például Ranomi Kromowidjojo, aki a szám londoni aranyérmese, de Emma McKeonra is érdemes lesz odafigyelni, aki négy ezüstöt nyert már a budapesti vb-n, többek között 200 gyorson. Igaz, csak a nyolcadik helyen csússzant be a fináléba, de az érmekért akár még ő is labdába rúghat. 

Az ezüstért nagy harc lehet...

Yuliya Yefimova

Yuliya Yefimova (Fotó: Wikipédia)

Az arany szempontjából a 200 mell sem tartogat sokkal nagyobb izgalmakat. Yuliya Yefimova rettentő meggyőző úszással kvalifikálta magát a döntőbe, így Barcelona után Budapesten is elhódíthatja a világbajnoki címet. Az elődöntőben nagyon higgadtan építette fel a futamát, az elején elengedte a többieket és úgy tűnt csúnya nagyot betlizhet, de ő pontosan tudta mennyi van benne, a második 100-on pedig állva hagyott mindenkit. Az utolsó 50-en 35.50-et úszott, míg a többiek 36 végét. Nagy magabiztosságra vall, ha valaki komoly előnyt mer adni a riválisainak. Ami ellene szól, hogy bár négyszeres világbajnok a különböző mellúszó számokban, de jó pár döntőt bukott már el esélyesként. Például itt Budapesten 100-on is favoritként állhatott a rajtkőre. Az rendben van, hogy Lilly King világcsúccsal győzte le, de Yefimova hét tizeddel maradt el az elődöntős úszásától, így még az ezüstről is lecsúszott. King és Yefimova nem lettek a legnagyobb barátnők, már Rióban is feszült volt a hangulat köztük, ez a döntő viszont nem az ő csatájukról fog szólni. Az amerikai 100-on erős, 200-on az egyéni legjobbja sem lenne elég az aranyhoz. Honfitársa, Bethany Galat már valamivel veszélyesebb lehet az oroszra, de nála sem érzem azt, hogy túl sok maradt volna az elődöntős úszásában. Akire szerintem még érdemes lesz figyelni, az a kínai Shi Jinglin. Rióban és Kazanyban egyaránt bronzérmes volt ebben a számban, pedig egyik döntő előtt sem kapott túl nagy figyelmet. Megvan a rutinja, tudja, hogy kell egy ilyen döntőt leúszni, míg akiket elé soroltak a bukik, Galat vagy Taylor McKeon komoly eredményt még nem ért el. Még a legesélytelenebbnek tartott Jessica Vall is okozhat meglepetést, az utolsó 50-en ő is nagyon tud jönni.

A délelőtti előfutamokban azért lesz magyar érdekeltség a lányoknál. 200 háton Hosszú Katinka és Burián Kata csobban vízbe, 800 gyorson Kapás Bogiért és Késely Ajnáért szurkolhatunk, míg 50 pillangón Molnár Flóra próbálkozik. 

Borítókép: Sarah Sjöström (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Fogadj akár 30%-s nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-l lehet nagyobb a nyereményed.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • 100 gyors: Manuel 1-3 + 200 mell Yefimova nyer
    1.71 Unibet