A-lottózás-története-2022-09-13

A lottó története

2023 márc 10. 11:17 Karola Szólj hozzá!

Lottó és totó lottózó történelem

A lottónyereményről való álmodozás az emberi történelem szerves részét képezi az idők kezdete óta. Politikusok, filozófusok, császárok és nem utolsó sorban lottónyertesek, mindannyian különböző módon profitáltak belőle. De ki találta ki a lottót és miért? Mely történelmi személyiségek húzták a legtöbb hasznot a lottóból és hogyan? 

Bár a lottó első jelei a kínai Han-dinasztia idejére, i.e. 200 körülre nyúlnak vissza, a lottó, vagyis az amit ma lottónak nevezünk, csak Augustus Caesar római császár, Julius Caesar fogadott fia idején jött létre.

A lottó, mint adó alternatíva az ókori Rómában

Róma városának égető szüksége volt javításokra, de az embereket olyan súlyosan adóztatták, hogy bármilyen további adóemelés a közvéleményt nyugtalanságra sarkallta volna. Augustus Caesar volt az első, akinek eszébe jutott, hogy lottójátékot szervezzen a bevételek és a népszerűség növelése érdekében. Több mint két évezreddel Augustus Caesar óta a kormányok még mindig használnak lottójátékokat a polgári projektek finanszírozására.

Körülbelül 200 évvel később egy másik római császár, Elagabalus különös érdeklődést mutatott a ezen játékok iránt. Ami kezdetben olyan nyereményekkel indult, mint a rabszolgák és földek, hamarosan nyilvános sorsolássá vált, ahol a szelvényeket katapulttal dobták a tömegbe. Mivel a szelvényekkel együtt élő kígyókat is elengedtek, a nyeremények pedig darazsak, méhek, döglött állatok és halálos ítéletek is lehettek, a fiatal császár 18 éves korában merénylet áldozatává vált.

Hogyan szerzett Voltaire egy vagyont a lottón?

A Voltaire álnéven ismert francia filozófus csak azután vált végre anyagilag is szabaddá és önállóvá, miután találkozott Charles Marie de La Condamine matematikussal. A két férfi egy vacsorán ismerkedett meg, ahol La Condamine egy olyan tervet javasolt, amely minden képzeletet felülmúlóan gazdaggá tette őket.

A francia kormány lottójátékot indított, hogy az embereket kötvényvásárlásra csábítsa. Minden kötvénytulajdonos a kötvény értékének 1/1000-ed részéért vásárolhatott sorsjegyet, a nyertesek pedig 500000 livre jackpotot vehettek át, ami akkoriban őrült összegnek számított. A francia kormány azonban nem volt matematikailag képzett. A jackpot nem függött a kötvény árfolyamától, és La Condamine rájött, hogy az összes olcsóbb kötvény felvásárlásával nagymértékben megnöveli a nyerési esélyeit.

La Condamine és Voltaire egy csoport gazdag mecénással lottószindikátust alapítottak, és elosztották a nyereményt. Az évekig tartó sorozatos nyeremények után a kormány végre fényt derített a tervükre, és bíróság elé állította őket, ahol bebizonyosodott, hogy nem történt törvénytelen cselekedet. Ez a gazdagság megadta Voltaire-nek a szabadságot, hogy élete hátralévő részét írással tölthesse.

Az amerikai elnökök és a lottó

Az Egyesült Államok alapító atyái lelkes lottó használók voltak mind politikai, mind személyes haszonszerzés céljából. George Washingtontól Ben Franklinig mindannyian lottó játékot hoztak létre a szabadság és a finanszírozás nevében. 1747-ben a legsürgetőbb problémának nem a fegyveres ellenség, hanem a pénz számított. Franklin megoldása az volt, hogy lottót rendezett, és ez hatalmas sikerrel járt. A bevételből ágyút vásárolt Philadelphia védelmére.

Körülbelül 30 évvel később George Washington megkísérelt lottót rendezni, hogy pénzt gyűjtsön egy, a virginiai Allegheny-hegységen át vezető út és egy üdülőhely létrehozására a ma “The Homestead” néven ismert területen, a virginiai Hot Springsben. Ez részben az akkoriban megnövekedett lottózók száma miatt nem sikerült. A sorsjegyeket George Washington írta alá, és mára gyűjtői darabokká váltak. A 25 megmaradt szelvény egyikét legutóbb 2006-ban 13500 dollárért adták el.

Thomas Jeffersonnál jobban azonban senki sem védte a lottójátékokat. Jefferson az unokájával együtt megpróbált lottót rendezni, hogy adósságait kifizesse. A virginiai törvényhozás meggyőzésére tett kísérletében ezt írta: "Távolról sem erkölcstelenek, hanem az ember létéhez nélkülözhetetlenek". Szerencséjére úgy halt meg, hogy nem tudta, hogy a terve nem vált be.

A lottójátékok évszázadok óta megragadják az emberek fantáziáját, és továbbra is népszerűek annak ellenére, hogy a játékosoknak csillagászatian kevés esélyük van arra, hogy megnyerjék az életet megváltoztató jackpotot


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os, akár 40.000 Ft értékű üdvözlő bónusz

  • Regisztrálj és használd ki az akár 40.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszt sportfogadás esetén a 1Bet fogadóirodánál.

1Bet útmutató
1Bet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek