Tavaly augusztusban vetődött fel az ötlet az amerikai elnökben, azóta már inkább Iránnal van elfoglalva, de ha úgy érzed, hogy Trump 2020-ban még visszatér a területszerzési tervéhez, akkor irány az Unibet fogadóiroda!

Régóta szeretnék a szigetet

Elsőre meredek ötletnek tűnhet a vétel, de időnként csinál ilyesmit az Egyesült Államok. Például 1867-ben 7,2 millió dollárnyi aranyért vették meg Alaszkát az oroszoktól. Grönland megszerzése is abban az évben merült fel először, de ajánlatot akkor még nem tettek érte. 1946-ban aztán Harry Truman 100 millió dollárnyi aranyrudat ajánlott Dániának. Nagyon jól jött volna a sziget a hidegháborúban, viszont Dánia nemet mondott az ügyletre, persze azért teljesült az amerikaiak célja, katonai bázist építhettek a sziget északi részén.

Kulusuk település Grönlandon. Fotó: Jonas Tufvesson / Shutterstock.com

Donald Trump jártas az ingatlanvásárlásban, aminek egyfajta szakmai csúcsa lenne egy teljes sziget megvétele. Nyilván nem csak személyes ambíció Grönland megszerzése, hanem stratégiai szempontból is fontos helyszín. A hírek szerint az elnök már egy ideje viccelődve ugyan, de fel-felhozta a témát, végül odáig jutott, hogy néhány jogi szakértőt felkért arra, vizsgálják meg Grönland megvásárlásának lehetőségét. Az ötletet aztán felkapta a sajtó is, még augusztusban, amire Trump is reagált. Egyrészt elimserte, hogy a szigetet szeretné, másrészt twitter-oldalán azt is megígérte, nem tervez szállodákat építeni a Dániához tartozó, autonóm területen.

Grönland nem eladó :(

Érdekesen jöttek ki a dolgok, Trump szeptember elején dániai látogatást tervezett, de végül ez meghiúsult. A dán kormányfő épp Grönlandon volt, mikor az amerikai elnök ötletéről kérdezték, amire azt választolta, hogy a sziget nem eladó, és reméli, nem gondolta komolyan Trump ezt az egészet. Erre aztán nyilván reagált az Egyesült Államok elnöke is, visszamondta a dániai látogatást. Azt is hozzátette, hogy köszöni a dán kormányfőnek az információt Grönlandról, mert így megspórolta az időt és az utazási költséget mindkét félnek.

Egy bejegyzés Donald Trump twitter oldaláról

Egy lejátszott ügy?

Katonai szempontból is fontos lehetne Grönland, de az olvadó jégmezőknek köszönhetően a természet egyre közelebb hozza saját kincseit a nyerészkedő emberekhez. Egy tanulmány szerint az északi sarkkörön belül található a világ olajtartalékának 13 %-a és a földgáztartalék 30 %-a, ezért akar betörni a bolygó azon részére még Kína is. A vásárlási felhajtás tehát még a nyár végén történt, de az Unibet kínálatában fogadhatunk rá, hogy Trump tető alá hozza az egyedi ügyletet 2020-ban. Nem valószínű, hogy ebből bármi is lesz, a 251-es odds is ezt tükrözi. Dánia nem adja el a szigetet, elég egyértelművé tették, de ha mégis hinnél a dologban, fogadj rá!

Az USA megvásárolja Grönlandot - 251-es szorzó!

Borítókép: Donald Trump. Fotó: pantid123/Shutterstock

NFL: 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadás

Köss egy mérkőzés előtti fogadást legalább 3500 Ft értékben az NFL idei szezonjának bármelyik csütörtök esti mérkőzésére és a fogadásod után kapsz egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást, amelyet felhasználhatsz ugyanazon a héten, az egyik vasárnapi NFL-mérkőzésen. 

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org