Haydock Park: Grand National Trial (Frissítve!)

Ascot mellett az íreknél Gowran Parkban, a briteknél Wincantonban, valamint ezen a pályán Haydockban is lesznek kiemelt futamok. Itt a fő esemény a Grand National hendikepes előfutama, ami mellett két Class1-esen is szurkolhatunk.

Haydock Park 15:05 Rendlesham Hurdle – Grade2

Négyéves vagy öregebb lovak gátversenye. Távja nagyjából két mérföld és 7 furlong, tizenkét gáttal. A legjobbak között 40.000 fontot osztanak szét. 1980-ban alapították Kemptonban, 1995 és 2001 között hendikepes futam volt, 2006-ban került át Haydockba. Ez is egy előfutam, méghozzá a World Hurdle-é. Érdekesség, hogy kisebb istállók gyűjtötték be a legtöbb trófeát, Paul Nichollsnak és Nicky Hendersonnak például eddig egy sem jött össze.

Haydock-Park-001

Haydock Park. Fotó: John Harwood/Flickr

Indulók

Előbbi trénernek ez a helyzet úgy látszik nem tetszik, megelégelhette a dolgokat, mert ezúttal az ötfős mezőnyből ketten az ő istállójából jönnek, ráadásul mindkettő esélyes is a győzelemre. Egyikük a tízéves Zarkandar. Az ő neve azért ismerős lehet, négy Gr1-et is szerzett még fénykorában, ami azért nem most volt. Utolsó győzelmét 2014 őszén aratta, de utolsó helyezéséig is 2015 nyarára kell visszamenni. Azóta csak háromszor futott, gyengébbnél gyengébb eredményekkel. Nem mondhatni, hogy a másik Nicholls ló, Aux Ptits Soins sokkal jobb formában lenne. Ebben a szezonban csak akadályon futott, de legutóbb ott is csak negyedik lett egy négyfős novice futamon. Gáton nyert Gr3 hendikepet, a World Hurdlen pedig van egy ötödik helyezése. Ilyen szereplések után aztán nem csoda, hogy bár mindketten alacsony oddson vannak, a favorit a friss Gr2 nyerő, hatéves Agrapart.

Elemzés és tippek

Nem kertelek, ritka béna futam. Agraparté a mostanában elért legjobb eredmény, Gr2-t nyert Cheltenhamban, ami az addigi produkcióihoz képest eléggé kiemelkedő, de még ebben a mezőnyben is erősen kérdéses, hogy meg tudja-e ismételni azt a győzelmet. Óvatosan állnak hozzá a bukik is, nyolc font büntetése van, és ezen a távon még sosem futott. A nagy kérdés, hogyha nem ő, akkor ki fogja megnyerni ezt a futamot, de szerintem erre még Delphoiban sem nagyon tudnának válaszolni. Zarkandar évekkel ezelőtt futott utoljára valami értékelhetőt. Desert Cry nyert, de már 11 éves és az elmúlt két évben hendikepeken kívül nem indult. A másik favorit Aux Ptit Soins (3,00) egy éve nem versenyzett gáton, akkor viszont voltak ígéretes eredményei. Érdekes váltás ez most, és ha eltekintünk a legutóbbi pocsék futásától akadályon (egy baki még becsúszhat), akkor mindenképp van keresnivalója itt. Ha mindenképp választanom kell, akkor az ő győzelmére fogadok, és tényleg csak egy minimális téttel Desert Cry (12,00) meglepetésére.

Haydock Park 16:50 Prestige Novices Hurdle – Grade2

A Gr3 hendikep 75.000 fontos lesz, szóval az köré épült fel a nap. Ezen az újoncoknak kiírt Gr2-n a garantált nyereményalap 30.000 font. Ötéves vagy öregebb lovak nevezhettek, távja megegyezik a másik gátversenyével, ami egészen pontosan 2 mérföld, 6 furlong és 177 yard, természetesen itt is 12 gáttal. Néhány helyszínváltás után 2001-ben került át Haydockba. Ezen a futamon sem tolongtak a nagyok a trófeákért, tavaly például annak a Rose Dobbinnak a lova nyert, akinek máig ez az egyetlen Class1-es győzelme.

Haydock-Park-003

Haydock Park. Fotó: John Harwood/Flickr

Indulók

Az ötéves No Hassle Hoffra adják a legalacsonyabb oddsot. Ebben a szezonban kezdett el versenyezni, eddig négy gátversenyig jutott, amikből egy novice futamot nyert meg. Elindult már két Gr2-n is. Az elsőn hatból a harmadik, viszont a másodikon némi meglepetésre bejött fejjel lemaradva másodiknak. Report To Base vele egykorú, még kevesebb, szám szerint három versennyel a háta mögött. Ő is egyszer nyert, szintén novice futamon, legutóbb pedig szintén második volt, egy Listeden. The Worlds End kedveli a győzelmeket, négyből három győzelemmel áll. Nyert NHF-en és két novice gátversenyen. Komolyabb futamon még nem indult.

Elemzés és tippek

Ha ez nem egy novice futam lenne, akkor az öreganyámat is feltenném rá. A favorit No Hassle Hoff a legmagasabbra értékelt ló a mezőnyben, akinek hajszálon múlt a győzelme Gr2-n legutóbb. Igaz, most ennek köszönheti a legnagyobb ütőkártyáját a többiekkel szemben, mégpedig, hogy ő az egyetlen a mezőnyben, aki nincs büntetve. Egy ilyen előnyt vétek lenne nem kihasználni, de mondom, ez egy novice futam és többen, Ballyarthur, Theligny és The Worlds End is úgy jöttek ide, hogy simán nyerték előző futamukat. Kérdéses mennyi maradt még bennük, de potenciál az mindegyikben van. Tippem még így is No Hassle Hoffra (2,88) megy.

217 megtekintés


Hozzászólások

  1. secretariat szerint
    szombat, 2017 február 18. 17:00:44

    Aux Ptits ahhoz képest, hogy milyen gyengén vette az akadályokat, egy helyre jó volt. No Hassle Hoff egy tapasztaltabb zsokéval jobban beleszólhatott volna az első hely sorsába, sebessége megvolt hozzá, gátakat is gyorsan vette. Így második lett The Worlds End mögött.

Regisztrálj vagy jelentkezz be a hozzászóláshoz!