Megláttam az Unibetnél egy olyan menüpontot, hogy Jai Alai, és elsőre azt hittem rosszul töltött be az oldal, ezért frissítettem egyet, de csak nem akart eltűnni. Ez egy valódi sportág neve!

Nagyon hasonlít a pelotára, melyet egyszer már bemutattunk nektek, a fallabda ősének is tekintik a baszkok népszerű játékát. Ezt a Jai Alait is pontosan olyan ütővel játsszák, és teljes erővel vagdossák a falhoz a labdát, ami Guinness World Record sebességet elérő módon, egyszer képes volt 302 km/h-val száguldani! Gumiból készült a játékszer, bőr bevonata van, és ezzel a sebességgel simán lehagy egy átlagos személyautót is, ezért nem egyszer fordult már elő súlyos baleset is a sportág történetében.

Fotó: Ricardo Hernandez/Shutterstock

Baszkföldről indult, mondjuk úgy, szülőapjához, a pelotához hasonlóan, és leginkább latin-amerikai országokban vált népszerűvé. Szervával indul, egy hosszúkás ütővel elhajítják a labdát a szemben lévő nagy falhoz, onnan visszapattanva már az ellenfél következik, neki kell az ütőjével elkapni és újra a nagy falhoz vágni a labdát. Egy csapat pontot szerez, ha az ellenfél játékosa, nem adogatja közvetlenül az elülső falhoz a labdát úgy, hogy visszapattanáskor a 4-es és 7-es sorok közé pattanjon. Az is pontot ér, ha egynél többet pattan a labda talajon, ha sokáig tartják a labdát az ütőben, tehát kamu dobás nincs, illetve a labda elhagyja a játékteret, de ha egymást direkt zavarják, az is pont érhet az ellenfélnek.

Meglepően sok köze van a szerencsejátékhoz a Jai alainak, például Amerikában egész népszerű volt egy ideig, amikor nagyon más fogadási lehetőség nem volt, ezen és a lóversenyen kívül. Bemutatták még Las Vegasban is, néhány évig a szerencsejátékosok fogadtak is rá serényen, de végül kiszorult a sportfogadási területről. Ameddig még tehettek fel pénzt a mérkőzésekre, a nézőszám több ezer vagy akár tízezer is volt, aztán ahogy nem lehetett fogadni, annyira megcsappantak a lelátók, hogy csak néhány százan követték a találkozókat. Online formában viszont van lehetőség tippelni jelenleg is!

Borítókép: Fotó: Ricardo Hernandez/Shutterstock

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org