Érdemes folyamatosan monitorozni a nézők nélkül zajló mérkőzéseket, ugyanis érdekességeket fedezhetünk fel. A cikkből megtudhatjátok, mennyire hatott a gólok piacára az üres stadionokban tartott mérkőzések, illetve azt is, megéri-e a vendégekre fogadni zártkapus meccseken?

Nőtt a vendéggyőzelmek száma?

A kiemelt bajnokság közül egyet idő előtt befejezetté nyilvánítottak (Ligue 1), míg két ligában véget értek a küzdelmek (Bundesliga és LaLiga). Utóbbi kettővel foglalkozunk részletesen, és azt elemezzük ki, hogy mennyiben változott a helyzet az adott bajnokságokban, több lett-e a 2,5 gól alatti mérkőzések száma, esetleg kevesebb hazai siker született, vagy épp fordítva? Milyen hatással voltak az üres stadionok a mérkőzésekre?

Volt már erről egy írásunk, most azonban több adat áll rendelkezésünkre, ami sokat segíthet az év további időszakában, mivel sok bajnokságban továbbra is zártkapus mérkőzéseket rendeznek majd. Augusztus folyamán rajtol majd a belga, francia, brazil, skót vagy épp lengyel első osztály is, érdemes akár ezért is figyelni az adatokra.

A német Bundesliga indult útjára a legkorábban a top ligák közül, összesen 9 fordulót rendeztek a kényszerszünet után, ami közel a negyede a teljes szezonnak. Ez 82 mérkőzést jelent, érezhető volt, hogy a vendégeknek kedveznek az üres stadionok, szinte teljesen eltűnt a hazai pálya előnye (45,12%-ban nyertek a vendégcsapatok). Statisztikai adat a kényszerszünet előtti, illetve utáni meccsekről:

Forrás: Sportfogadas.org

A vírus előtt 10 százalékkal kevesebb volt a vendéggyőzelem, ami tetemes. Érdekesség, hogy a döntetlenek aránya szignifikánsan nem változott, szóval ki lehet jelenteni, hogy a német bajnokságban nem kedvezett a nézők nélküli pálya a hazai csapatoknak. Mi a helyzet Spanyolországgal? A 11 forduló alatt az volt az érzésünk, nem ilyen "vészes" a helyzet, pedig itt is csökkent a hazai csapatok befolyása.

Forrás: Sportfogadas.org

Azért itt még többségben voltak a hazai győzelmek, ugyanakkor észrevehető, hogy a kényszerszünet előtti 24%-ról 31%-ra nőtt a vendéggyőzelmek aránya.

Na jó, inkább nézünk egy épp most is futó bajnokságot, látogassunk el Japánba. Az országban az első fordulót még februárban rendezték, ahol kiegyenlített volt a hazai és vendég sikerek száma (3-3), majd a júliusi visszatérés után két forduló zártkapus volt (18 meccsből 12 vendéggyőzelem). A következő három fordulót limitált számú közönség előtt tartották, ahol újból csökkenésnek indult a vendég dominancia. Az egyértelműen látszik, hogy a nézők nélküli meccsek a hazai csapatokat sújtják. Erre érdemes lesz figyelni a következő időszakban is, hiszen idén még sok lehet a zártkapus találkozó. Sok a bizonytalanság ezen a téren, az ugyanakkor viszont látszik, hogy a nézők nélküli meccseken sokkal inkább felszabadult az idegenben szereplő klub. 

Jönnek a gólok rendesen?

Nincsenek nézők, azt gondolnád, hogy lekerül a lámpaláz, mernek lőni 50-ről is a focisták, mondván majd összeszedi a nézőtéren kószáló karbantartó, nem valószínű, hogy kifütyülik, maximum a cserepadról lehet kisebb röhögés. Az érme másik oldala, hogy koncentráltabbak a csapatok, jobban védekeznek, hallják az utasításokat, hatékonyabban zárják a területeket és még lehetne sorolni. A helyzet az, hogy a spanyol és a német bajnokságban is egy érdekességre figyelhettünk fel:

Forrás: Sportfogadas.org

Csökkent a 2,5 gól feletti mérkőzések száma a járvány után az üres stadionokban, de ami még érdekesebb, hogy a sok gólt hozó találkozók (3,5 over vagy 4,5 over) esetében nem volt nagy hatása a járványnak. Ha sarkítani akarunk, akkor eltűntek a három gólt hozó meccsek: 25%-ról 18%-ra esett vissza a 2-1-es vagy 3-0-ás végeredményű mérkőzések a LaLigában.

Mi lesz az élő fogadási piaccal?

Jogos a kérdés, onnan mindössze egy megfigyelésünk volt: a LaLigában rendezett 110 néző nélküli meccsen 42 mérkőzésen szereztek vezetést a vendégcsapatok. Ez önmagában sem annyira alacsony szám, az viszont még érdekesebb, hogy 31 esetben győztek (73,8%) az idegenben szereplők. A németeknél ugyanennyi esetben 34 vendég győzelem született, ami 80,9%-os arány. Ki lehet jelenteni, hogy ahol a vendégek megszerezték a vezetést, ott az esetek többségében győztesen hagyták el a pályát. Japánban mi történt abban a két fordulóban, amikor nem voltak nézők? A 18 meccsből 12 esetben történt ilyen, abból 9 alkalommal nyertek az idegenben szereplő klubok. 

Ti mit gondoltok erről? Felfigyeltettek ilyen és ehhez hasonló jelenségekre a mostani időszakban, mely kötődik ahhoz, hogy üresek a lelátók?

Borítókép: Sportfogadas.org

Játékidő eredménye - Megerősített szorzók

Fogadjon nagyobb szorzóval a legjobb bajnokságok mérkőzéseire, beleértve a Bajnokok Ligáját, az Európa Ligát és az angol Premier Ligát.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org