Roland Garros: Federer mit talál ki Nadal ellen?

Tenisz Rafael Nadal Roland Garros Grand Slam Roger Federer Fedal

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy Roger Federer (ATP 3.) annak idején, amikor 2009-ben végre megnyerte a francia Grand Slam-tornát, gondolta volna, hogy tíz év elteltével, 37 évesen elődöntős lesz a lassú borítású rangos versenyen. Mégis megtörtént, és ennek a teljesítményének a Rafael Nadal (ATP 2.) elleni blockbuster-rangadója fogja megadni a módját.

Nem hiába mondják, hogy néha körkörösen történnek események a történelemben, hiszen a 39. összecsapásuk olyan helyszínen és a torna annak a szakaszában történik, ahol régen minden elkezdődött még 2005-ben. Grand Slam-tornán a két rivális először a 2005-ös Roland Garros elődöntőjében találkozott, most pedig, 14 év elteltével ismét egymás ellen fognak küzdeni. Akkor Federer már négyszeres Grand Slam-győztes és világelső volt, Nadal pedig egy tizenéves srác, aki nem félt felforgatni a teniszvilágot. Rafáról sem gondolták sokan, hogy a fizikailag nagyon megterhelő játékával 30 évesen még pályán lesz, mégis az immár 33 éves, 11-szeres Roland Garros-bajnok ugyanazzal a határozottsággal és talán a legjobb játékformájában sepri le még mindig ellenfeleit pályáról. Az említett 2005-ös meccsen Nadal mindenki meglepetésére továbbjutott és később a tornát is nyerte, amely pályafutásának első rangos győzelme volt. Most a helyzetkép fordított. Federer az, akinek nehezebb a feladata.

Elméleti latolgatások

Tudom, hogy a statisztikai mutatók nem igazolnak, és lehet, hogy részrehajló is vagyok, de mindig úgy gondoltam, hogy technikailag Roger a Roland Garroson is képes legyőzni Rafát, de eddig mégsem sikerült sőt, pályafutásának néhány legkeservesebb vereségét szenvedte el itt a spanyoltól az idők során. Ha valaki azt gondolná, hogy nagyon eldobtam a sulykot, akkor megemlíteném, hogy a 2011-es döntőjük előtt, mikor már Nadal négyszer legyőzte Rogert Párizsban, egy közvéleménykutatás során kiderült, hogy a megkérdezettek körülbelül 80%-a még mindig Federert látták győzni az említett döntőben.....
Öt alkalommal játszottak a Philippe Chatrier salakján (amelyből négy döntő volt) és mind az öt alkalommal Nadal nyert. Összesítve minden borításon zajlott eddigi egymás elleni meccsek mérlegét szintén Rafa vezeti 23-15-re. Mégis, fontos megemlíteni, hogy Roger nyerte a legutóbbi öt mérkőzésüket. Federer a Grand Slam-tornagyőzelmek terén viszont, még vezeti Nadalt 20-17-re. Ezektől eltekintve, nem tagadható, hogy nagyon nagy része a teniszvilágnak Nadalt sokkal esélyesebbnek látja most a továbbjutásra és vannak is nyomós érveik.

Rafael Nadal (Fotó: Janet McIntyre / Shutterstock.com)

Mit tehet Federer?

Mindenki a szokásos játékképre vár, amelyben Nadal pörgetett tenyerese fölényt tud kiharcolni Roger fonákján, mégis ez változhat, mivel Federer pörgetett fonákja 2017 óta más és nem feltétlenül technikailag, hanem meggyőződésileg. Az igaz, hogy az utóbbi másfél év óta ismét kissé megbízhatatlan vele, de szerintem azért, mert időközben újra felkerült a teniszvilág csúcsára, így megint volt mit vesztenie és ez mentálisan is hatott rá. Most viszont nincs "semmi" vesztenivalója. Elméletileg teljesen felszabadultan játszhat (és tudjuk, hogy mi történt amikor a 2017-es Australian Open döntőjében úgy játszott, hogy akkor mi történt). Persze, az hatalmasan nagy kérdés, hogy Federer mennyire tud megszabadulni a saját maga által megszabott elvárásaitól a meccset illetően. De a mentális rész csak az egyik részlet.

Tenisz gyűjtő bónusz


Nyerjen akár 70%-kal többet tenisz gyűjtői után.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Sokan azt várják, hogy Federer az alapvonal közeléből támadja Rafát, de a taktikai képen lehet, hogy némi változások fognak történni. Lábmunkáján nem volt látható a rozsda a Roland Garros ideje alatt, viszont az érzékelhető volt, hogy egyre több labda kapja kényelmetlen, felkészületlen ütőhelyzetben. Ezért nincs a régi, megszokott biztonság ütéseiben, de emiatt én nem a 37 éves játékos lábmunkáját okolom, bár merevebb mozgása mint volt. Az már nyilvánvaló, hogy manapság több meccsre van szüksége egy tornán, hogy játéka progresszíven elérje a magas színvonalat és sokat segíthetett neki az első nehéz tesztje, a Stanislas Wawrinka elleni meccse. A pontos és indítványozó ütések kaptak folytonosságot, ami jó jel. Ami viszont nem épp a legjobb jel az, hogy bár állítólag első négy meccsén a brékpontjainak 49%-át sikerült kihasználnia, honfitársa ellen ez a mutató ismét drasztikusan visszaesett és 11%-ra jutott. Ki nem kényszerített hibáit Nadal ellen nehezebben tudja nyerőkkel korrigálni, ezért a Wawrinka elleni meccsén a 49 elvétett labdáinak száma is elgondolkoztathat.

Tippelj a Federer - Nadal elődöntőre és 5 000 forintot nyerhetsz!
Tipp beküldése!

Ami fontos lesz az, hogy Nadalnak abszolút semmilyen ritmust ne adjon, úgy törje a játékot ahogyan csak tudja. Ezért most, ahogyan az idei salakidényben tette, többször kellene szerva röptézzen és fantáziáját szabadon engedheti sőt, szabadon kell engedje. Kinézem, hogy rengeteg ejtett labdával fog próbálkozni. Az a sokat emlegetett nyesett fonákja ez alkalommal kissé módosítva nagyon jól jöhet. Ha alacsonyan és röviden repíti át a hálón, akkor még ha nem is ejtett nyerőre sikerül, legalább a hálóhoz kényszerítheti vele Nadalt és ott a spanyol nem a legnagyobb virtuóz. A lényeg, hogy ne legyen ezzel a nyesett ütésével passzív, mert azt ellenfele letámadja. Amikor nem tud támadni, akkor inkább középre vagy Rafa fonákjára helyezett, magas és hosszú labdákkal jobb helyzetet harcolhat ki magának, mint gyengébb szögnyitásokkal, amelyet Nadal rengetegszer kihasznál.

Roger Federer (Fotó: Janet McIntyre / Shutterstock.com)

Ha bírni fogja a ritmust, az alapvonaltól is kissé eltávolodhat, hogy ne pattanjon annyi labda a lábához. Hátrábbról is indítványozó tud lenni és fennebb kerülhet utólag a saját térfelén. Játékát mindenképpen segítené a megbízható jó első szerva, mert Nadal egy statisztikai mutató szerint 50.6%-ban nyeri salakon azokat a pontokat, amelyekben sikerül visszaütnie ellenfeleinek első szerváját és 57,9%-ban amikor a másodikat.
Mivel Nadalnak tenyerese (és fonákja is) most nagyon éles, lehet, hogy az alacsonyabban átküldött, támadó, gyors labdákkal még nagyobb gondokat okozhat Rogernek. A svájci fonákján akár a rövidebb szögekkel is próbálkozhat tenyeresével, nem csak a magasan pattanó, hosszú labdákkal.
Akármivel is jön elő Federer, az biztosan látványos lesz, és bár van rá esélyes, hogy egyoldalú lesz ez a mérkőzés és Rafa problémamentesen továbbjut, mindenki számára lesz látnivaló, mivel a tenisztörténelem két korszakalkotó játékosáról beszélünk, és Federert sosem lehet leírni.

bukmékerek néhány szorzója:

június 07., péntek

Nadal nyer 3-1-re: 3.65, vagy 3-2-re: 7.00
Federer győz 3-1-re: 19.00, vagy 3-2-re: 17.00
Játékok száma 34.5 Alatt: 1.89, vagy 34.5 Felett: 1.92
Szettek száma 3.5 Alatt: 1.80, vagy 3.5 Felett: 2.02

Fogadj itt az összecsapásra!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.06.05. (10:59).

Borítókép: Roger Federer és Rafael Nadal (Fotó: lev radin / Shutterstock.com)

bet365 Kaszinó: Ingyen pörgetés növelő

Akár 100 ingyen pörgetéshez juthat.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Gyerko Szabolcs

Gyerko Szabolcs

ROI 0.00 %

április

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

bet365 Kaszinó: Ingyen pörgetés növelő

  • Akár 100 ingyen pörgetéshez juthat.

Bet365 útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Roland Garros 2019

peshark hozzászólt
2019 jún 9. 20:42
Annyira nem lett sima, mint vártam, a Thiem megrogyás nem az első szett után jött, hanem a második után, na mindegy, a lényeg a 12. Garros trófea.. és persze bíztam azért benne, hogy jöhet a profilkép csere... :)
alexthebest hozzászólt
2019 jún 9. 17:21
Egesz jo meccs lehetne ez (eddig az volt), de Nadal szintet lepett es ugy tunik Thiem is kezd elfogyni. Legalabb tenyleg lesz mit megkoszonni a szervezoknek a spicsnel  ;D
alexthebest hozzászólt
2019 jún 9. 12:56
Babos/Mladenovic  :beerchug: A masodik GS gyozelem, de aligha az utolso. Wimbledonban johet a negyedik GS-donto zsinorban  :ok:

Kapcsolódó cikkek