Roland Garros: Csapatmunka szükséges Nadal ellen

Szabi
2019 máj 22. 10:51
Szólj hozzá!

Tenisz Rafael Nadal Novak Djokovic Stefanos Tsitsipas Roland Garros Grand Slam Dominic Thiem Roger Federer

A tizenegyszeres párizsi bajnok, Rafael Nadal (ATP 2.) még ha az elvárásokhoz képest egy kicsit megkésve is, de igazította páncélját a salakos Grand Slamre. Az idei szezon egyetlen bajnoki címe pont a kellő pillanatban és a kellő ellenfél ellen jött Rómában, így Rafa ismét a legesélyesebb a Coupe des Mousquetaires felemelésére. Mégis, van néhány olyan tényező, amely megakadályozhatja a salakkirályt a 12. bajnoki címének megszerzésében. Ezek pedig a teherbírás, a játékszínvonal tartása és Novak.

Segít a Grand Slam eredményformátuma

Bár csak egy tornát nyert, semmiképp nem kell elhamarkodva elkiabálni azt, hogy Rafa nem képes 18. Grand Slam-győzelmét megszereznie idén Párizsban (2.10), mivel végül is csak elődöntőkben kapott ki a lassú borításon. Tehát ezeknek a kihagyott esélyeknek szerintem nincs döntő szerepük az összképben. Az számít inkább, hogy a csúcsforma elérése az optimális pillanatban jött, még akkor is ha a folyamatban körvonalazódtak támadhatóbb részei játékának. Fontos részletkép az is, hogy Grand Slam-meccseken három megnyert játszma szükséges a továbbjutáshoz és azoknak az ellenfeleinek, akik idén legyőzték őt, nagyon nehéz lesz azt az állandóan kockázatos, támadó játékot ismét nyerően hozni ellene ilyen meccsen is.

A teherbírása hosszútávon

Nem újdonság, hogy fizikai teljesítőképessége elképzelhetetlen erőfeszítésekre teszi képessé Nadalt, de az nyilvánvaló volt az utóbbi időben, hogy egy nehéz meccs után a spanyol bajnok már nem úgy teljesít mint régen. Tehát, amennyiben egymás után két acélosabb ellenállásba ütközik, a kimenetel már kevésbé kedvező számára. Persze, salakon ez a „csapatmunka” nehezebben fordulhat elő és nagy fontossága lesz annak, hogy Dominic Thiem (aki verte már párszor a lassú borításon Rafát) a versenytáblán Nadal vagy Djokovic felén kap helyet a sorshúzáson. Ebből a szempontból, Thiem mellett kapásból megemlíthetjük Stefanos Tsitsipast, Fabio Fogninit vagy akár Juan Martin Del Potrót, és persze Roger Federert is, mert ők okozhatnak elméletileg nagyobb fáradalmat a spanyolnak. Most Rafát is jobban fogja érdekelni, hogy milyen ágon juthat a döntőben.

A játékszínvonal tartása

A Novak Djokovic elleni római döntőjében Nadal az első játszmájában, még az ő standardjai szerint is szinte hihetetlen játékot mutatott (egyáltalán nem kell csodálkozni a 6-0-án). Ennek ellenére, a második szettben bár játékának fölénye szintén elég nyilvánvalóan érződött, mégis elveszítette a játszmát. Nem is ez az első ilyen eset, hiszen Madridban Stefanos Tsitsipas ellen sem sikerült tartania a rendkívüli játékszínvonalat.

Novak a fejében matat

Az mindenképp segít Nadalon, hogy a Novak Djokovic ellen kategorikusan elveszített Australian Open döntője után, még Párizs előtt sikerült legyőznie a szerbet. Ennek ellenére, nem vagyok meggyőződve, hogy a világelsővel szembeni mentális gátat teljesen lerombolta. Djokovic 28-26-ra vezet a spanyol elleni meccseken és Nadal tudatában van annak, hogy Novak az egyetlen aktív játékos a mezőnyben, aki le tudta őt győzni a Philippe Chatrier salakján (2015).

Novak Djokovic (Fotó: FRANCESCO PANUNZIO / Shutterstock.com)

Róma ébreszthette Djokovicot

Az olasz Masters-torna döntője után Nadal jóindulatúan mondta Nolénak, hogy találkoznak Párizsban, amire Djokovic, szintén jóindulatúan, elmosolyodott. Lehet, hogy ez Novak versenyszelleme ébresztőjeként fog hatni. Az Australian Openen olyan fölény sugárzott játékából, hogy utólag mintha elkényelmesedett volna ennek tudatában. A Grand Slam tornák hajszájában nem figyelt eléggé a többi tornákra, és ezzel kétségessé tette képességeit a legfontosabb pillanatokban a legacélosabb ellenállással szemben. Bár nyert Madridban, látszott a római meccsein, hogy lábmunkája rengeteget veszített stabilitásából, hiába hajlékony, nem volt egyensúly helyezkedésében és az oly fontos gyors irányváltásai is rozsdássá váltak. Ütései pontatlanabbak lettek és még nyilvánvalóbbá vált, hogy a háló közelében nincs elemében. Híres fonákja messze nem tudta felvenni a versenyt Nadal tenyeresével. A spanyol tenyerese most optimális, annyira hosszú, pontos, támadó és pörgetett amennyire az kell legyen. Ilyen körülmények között megtörténhet, hogy ezután Novak taktikát váltson és a spanyol fonákját vegye inkább célba röviden helyezve, hogy ne legyen Nadal vonalmenti nyerő tenyereseinek kitéve. A szerb látszik mégis az egyetlen olyan játékosnak, aki igazán egyenlő esélyekkel indulhat a címvédő ellen és akár képes nyerni (3.50). Amennyiben sikerül ez neki, mind a négy Grand Slam-torna címvédőjévé válik egyszerre.

Tenisz gyűjtő bónusz


Nyerjen akár 70%-kal többet tenisz gyűjtői után.

Regisztrálj itt

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Thiemnek Nadalt és Djokovicot is vernie kell

Az osztrák játékos (ATP. 4.) bárhol is kap majd helyet a versenytáblán, elméletileg abban a nehéz helyzetben találhatja magát, hogy a szerb világelsőt és a spanyol címvédőt is egymás után kell legyőznie, hogy megszerezze első Grand Slam-győzelmét (7.00). Bár verte Nadalt idén Barcelonában, a tavalyi elveszített Roland Garros-döntője nyilvánvalóvá tette, hogy ha Párizsban is nyerni akar ellene, akkor egy jobb formában lévő Nadalt kell legyőzzön mint amilyen az a katalán városban volt. Játéka tavalytól változatosabb lett, de tenyerese még mindig nem elég éles. Pörgetett, amúgy kiváló egykezes fonákjával bárkivel fel tudja venni a versenyt, de sokszor nem elég jól helyezett és folyamatos nyomással lebontható a pörgése ellenére. Dominic a Grand Slam-siker érdekében gyakrabban kell éles szögeket használnia, még akkor is ha van amikor ez laposabb ütést igényel. Megjegyzendő, hogy nem csak Nadalt verte többször salakon, hanem Djokovicot is. Sőt, két győzelmének egyike a párizsi salakon jött (2017).

Tsitsipas harcolni jön

A 20 éves ifjú görög (ATP 6.) azok a játékosok körében tartózik, akik tényleg hisznek esélyeikben és nem is félnek ezt szóvá is tenni. Végre láthatunk egy olyan játékost, akinek játékából és arckifejezéseiből is láthatjuk, hogy van végre egy olyan fiatal, aki nem ijed meg a legnagyobb kihívásoktól sem. Bátorságát egy kimondottan acélos játék támassza alá, amellyel Madridban verte Nadalt is.

Stefanos Tsitsipas (Fotó: FRANCESCO PANUNZIO / Shutterstock.com)

Egykezes fonákja megfelel a salakon magasan pattanó labdáknak is, és képes vele a hosszú labdameneteket is elég jól tartani a lassú játékfelületen. Ami növeli esélyeit (21.00) az, hogy korán kapja a nyerőt és ebben magassága és lapos fordított tenyerese is segíti. Kicsit sok helyet hagy szabadon tenyerese térfelén, hogy jobban védje fonákját, de elég fürge és elég jó a tenyerese ahhoz, hogy ezt megengedje magának. Jól mozog a pályán, a hálónál sem vesztődik el. A fonákjával való védekező nyesése nem a legzavaróbb, de nem is használja túl gyakran. Az ütéseinek mélységére (főleg fonákjával) viszont vigyáznia kell, mert ellenfelei kihasználhatják rövid labdáit és élesebb szögekben támadhatják. A srác ígéretes tehetség, harcias és akar is, úgyhogy Párizsban mindenképp ott a helye az esélyesek között.

Federenek megér egy próbát

A 20-szoros svájci Grand Slam-bajnok három év után ismét indul azon a salakon, amelyen annyit szenvedett az idők során, de végül hatalmas, felszabadító örömben volt része mikor 2009-ben nyerte a tornát. Az ultra agresszív és változatos játékának eredményessége most esztétikus utópiának tűnhet (34.00), de ha sikerül ütéseinek megtompult (tenyeres, fonák) élét helyrehozni, akkor komoly beleszólása lehet a torna kimenetelében. Menetelésének hossza az önbizalmán fog múlni, mivel mentális acélossága a múlté. Érződik, hogy nem kapja a nyerő szögeket olyan spontánul, ahogy kellene. Sikere sokban függ majd attól, hogy mennyire gyorsan tudja megkapni a nyerő megoldást.

Bár a bukmékereknek csak kilencedik esélyese (101.00), Fabio Fogninit (ATP 11.) mindenképp meg kell említeni, hiszen játéka végre beérett, Monte-Carlóban verte Nadalt és először nyert Masters-tornát pályafutásában. Véleményem szerint, az olasz az, aki salakon a leghatékonyabban tud visszairányítani bármilyen ütést és méghozzá úgy, ahogyan csak akarja, mert tehetsége ezt megengedi. Nadal pörgetése még annyira sem kottyan meg neki, mint Djokovicnak, de folytonossága kérdéses marad. Amennyiben fejben ott lesz, az idén bárkinek okozhat gondokat. Bár a tornagyőzelme nem a legvalószínűbb, abból a szempontból is fontos lehet idei szereplése, hogy felkavarhatja a versenytáblát ha kiejti valamelyik nagy nevet (ami azért megtörténhet). A férfi mezőny nem tűnik annyira nyitottnak az esélyek szempontjából mint a női mezőny, de semmi sem kategorikusan biztos.

Top10 esélyes (a bukmékerek oddsai alapján):

 1. Rafael Nadal: 2.10
 2. Novak Djokovic: 3.50
 3. Dominic Thiem: 7.00
 4. Stefanos Tsitsipas: 21.00
 5. Roger Federer: 34.00
 6. Alexander Zverev: 41.00
 7. Juan Martin Del Potro: 76.00
 8. Stanislas Wawrinka: 81.00
 9. Fabio Fognini: 101.00
 10. Daniil Medvedev: 101.00

Fogadj teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2019.05.22. (09:31).

Borítókép: Rafael Nadal (Fotó: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com)

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Szabi


A tenisz esztétikus, sportszerű de ugyanakkor versenyszerű világában élő ember vagyok. Nem túl pragmatikus álmodozóként állatok társasága vidít és a művészetek teszik szebbé napjaim.

20.000 Forint Kockázatmentesen!

 • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Game-Set-Match

SPF Admin hozzászólt
2020 aug 21. 18:37
Ez a téma mostantól az alábbi részen folytatódik: Tenisz hírek

Köszönjük.  :cya:
Latzka hozzászólt
2020 aug 21. 15:08
Nagyon nem vagyok az a mindenre bundat kialto tipus, de Wawrinka okosan gyujt egy kis plusz penzt Csehorszagban.. ;D

A látszat talán ezt mutatja, de szerintem maximum azzal 'játszik', hogy direkt hosszabb legyen a mérkőzés; éles gyakorlás.
Egy 3x-os GS győztes bi
peshark hozzászólt
2020 aug 21. 12:52
Nagyon nem vagyok az a mindenre bundat kialto tipus, de Wawrinka okosan gyujt egy kis plusz penzt Csehorszagban.. ;D

Kapcsolódó cikkek