A Dinamo a Fradi, míg a Rosenborg a Maribor kiejtése után jutott be a Bajnokok Ligája playoff körébe, ahonnan a párharc vesztese is az Európa Ligába esik ki. A tét így is hatalmas, mivel a győztes körülbelül 10 millió euróval kap többet, ami óriási összegnek számít ezen a szinten. Nézzük, kit várunk továbbjutónak!

Láthattuk mit tudnak

A Ferencváros ellen bebizonyította a Dinamo Zagreb (1.65), hogy a selejtező bajnoki ágának egyik legjobb csapatáról beszélünk. Egyértelműen helye van a csoportkörben és ehhez nem is kaptak legyőzhetetlen riválist. A zöld-fehérek ellen az első meccsen talán érezhető volt náluk, hogy korábban igen gyenge ellenfeleik voltak a szezonban és az elmúlt évek mutatói alapján a Fradit se vették komolyan. Ettől függetlenül már az első meccsen is könnyedén győzhettek volna, viszont ehelyett egy hétig reménykedtünk a továbbjutásban. Amit múlt héten mutattak, azzal a Rosenborgot is ki fogják tudni ejteni.

Miroslav Orsic teljesítményével a horvát válogatott keretébe is bekerült (Fotó: DarioZg / Shutterstock.com)

Jól jelzi a zágrábiaknak a meccs fontosságát, hogy a hétvégén az Inter Zapresicet ellen megint a cseresor játszott és nyert idegenben 2-1-re. Emellett a fontos játékosokat nem fogják elengedni a selejtezősorozat végéig, így Dani Olmo, Petkovic, Livakovic, vagy a friss horvát kerettag Orsic is ott lesz szerda este a norvég bajnok ellen. Se eltiltott, se új sérült nincs a keretben, így várhatóan nagyon hasonló kezdővel áll ki Nenad Bjelica, mint a budapesti visszavágón.

Beérett a munka

A szezon kezdetén (tehát februárban) új koncepciót vázoltak fel a Rosenborgnál (5.50). Korábban az egyéni képességekre alapoztak, ami jól működött a hazai porondon, azonban a nemzetközi színtéren nem tudták felvenni a versenyt az erősebb csapatokkal. Ezért kinevezték edzőnek azt az Eirik Hornelandot, aki a fizikális felkészítést helyezi előtérbe. Az első pár hónap teljes kudarc volt számára, miután a csapat nehezen vette át az új koncepciót és több renitens egyént is be kellett törnie Hornelandnak. Ilyen áldozat lett Nicklas Bendtner, aki odáig jutott, hogy nem szerepel már az edző tervei között, így őt biztosan nem láthatjuk szerda este. A keret java viszont fogékony volt a változásra és a nyárra szépen formába is lendültek - bár a bajnokság már valószínűleg, míg a norvég kupa biztosan elúszott számukra.

Alexander Soderlund. Fotó: CosminIftode/Shutterstock.com

Július óta 11 meccset vívtak és egyedül a BATE verte meg őket idegenben. Előttük egyébként a Linfieldet, míg az harmadik körben a Maribort ejtették ki kettős győzelemmel. Kicsit meglepő ez a menetelés az előző évekhez képest, amikor rendre az EL selejtezőjébe átesve sikerült nekik csak bejutni a csoportkörbe. Ráadásul a szlovén bajnok ellen már mutatkoztak fáradtságra utaló jelek. Reginiussent, Søderlundot és Åsent is sérülés miatt kellett lehozni, míg Konradsen a meccs előtti bemelegítésen szenvedett izomsérülést. Azóta őket összedrótozták, viszont csak a nemzetközi kupában szerepelnek, mivel a heti két meccset nem bírják jelenleg. Szintén árulkodó jel volt a Maribor elleni játékkép. Mindkét meccset 3-1-re nyerte a trondheimi gárda, azonban a beszámolók szerint inkább a szlovénoknak volt több helyzetük. Ráadásul a Dinamo és a Maribor között óriási a különbség. Míg egyik csapatnál a korábban győri színekben is szereplő Rok Kronaveter a támadó középpályás, addig a másik oldalon a zseniális megoldásokra képes Olmo - de ugyanígy összehasonlíthatnánk a többi posztot is. Végezetül érdemes még összevetni a két szakvezetőt is. A norvég Hornelandnak minimális nemzetközi tapasztalata van, mivel a szezon előtt csak két párharca volt az Európa Ligában a Haugesund edzőjeként, míg Bjelica tavaly a csoportkörből is továbbment együttesével.

Mindenképpen ez lesz az igazi értékmérő a Horneland vezette Rosenborgnak és szerintem idén még kudarcot fognak vallani. A játékoskeret egyáltalán nem teljes, mivel az új vezetőedző érkezésével egyetlen olyan játékost se tudtak leigazolni - csak kölcsönbe Akintolát -, akit óhajtott volna. Érdekes egyébként, hogy pont Franck Boli volt az első számú kiszemelt a csatárposzt megerősítésére, de télen nem volt rá elég pénzük, azóta pedig már Budapestre költözött a támadó.  Tehát a trondheimiek az építkezés közepén vannak, míg a Dinamo kiejtéséhez egy teljesen kész együttesre van szükség. Ezért is horvát továbbjutást (1.65) várok, amely odds a következő napokban valószínűleg csökkenni fog.

Borítókép: Nikola Moro (Fotó: Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)