Már pusztán a két együttes neve alapján az ember azt gondolná első blikkre, hogy a Merkantil Bank Liga abszolút csúcsrangadóját láthatjuk majd hétfő este, ám a valóság cseppet más erőviszonyokat tükröz. Az élvonalból tavaly kieső Vasas és Honvéd gárdájának teljesítménye a várakozásoktól némiképp elmarad eddig. Bár az utóbbi időben a Vasas éledezni látszik, ugyanez a Kispestről egyelőre nem mondható el.

Pocsék idényrajtot követően felébredt a Vasas

Aki hétről hétre követi az NB2 küzdelmeinek eredményeit, az pontosan tudhatja, mennyire rosszul rajtolt a bajnokságban a Vasas gárdája. Az élvonalból sereghajtóként csontsimán kieső angyalföldi klubnak nyáron még a jövője is kérdéses volt egy darabig, aztán végül a tulajdonosi kör maradt, így végül neki tudtak vágni a Merkantil Bank Liga aktuális kiírásának.

Ám az eredményekben eleinte nem volt köszönet. A szakvezetés természetesen idei fő célként az élvonalba való visszajutást tűzte ki, viszont a szezon első meccsei kijózanító pofonokat tartogattak Radó Andráséknak. Rögtön két vereséggel startoltak a Budafok és a Szeged ellen, majd nem sokkal ezután a Pécs és a Kazincbarcika ellen kényszerültek pontosztozkodásra. Ekkoriban egy ideig még a kiesőhelyek egyikét is megjárta XIII. kerületi egyesület. Szeptember elejétől aztán magasabb fokozatba tudott kapcsolni a gárda, s azóta elmondható, hogy a kozármislenyi emlékezetes 4:3-as zakót leszámítva többségében hozza a sikereket a piros-kék patinás klub.

Labdarúgó MOL Magyar Kupa - Vasas FC-Budapest Honvéd 009
Az utóbbi időben magára talált a Vasas gárdája. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az utóbbi időszak jó formájának köszönhetően fellépkedtek a tabella 3. helyére, és 13 forduló elteltével mindössze négy pontos lemaradásban vannak a feljutó helyen álló Nyíregyháza mögött. Élnek tehát egyelőre az élvonalbeli visszajutásról szövögetett remények Angyalföldön, viszont a mostani Honvéd elleni mérkőzést is hozniuk kellene, hogy továbbra is tapadni tudjanak a közvetlen riválisokra.

Edzőváltás és a kupakudarcon túl várja a meccset a Honvéd

Hétközben cikkeztünk már a Honvéd együtteséről a Paks elleni Magyar Kupa-párharc kapcsán. Ott sima kispesti vereséget vártunk, ehhez képest az immáron Djordje Kamber vezette, jórészt saját nevelésű fiatalokra építő piros-feketék kellemes meglepetést okoztak. Annak ellenére, hogy edzőváltáson esett át a csapat, illetve egy felsőházas, jó periódust futó élvonalbeli ellenfél érkezett hozzájuk, azt kell mondani, hogy becsülettel állták a sarat. Olyannyira megnehezítették az eleinte B-vonallal felálló Paks dolgát, hogy Bognár Gyuri a 90 perc végére már a legerősebb keretét is bevetette a továbbjutás elérése érdekében.

Ennek ellenére a kispestiek Bobál Gergely hosszabbításban szerzett góljával 2:2-es döntetlenre mentették a találkozót, és egészen a büntetőrúgásokig is eljutottak. Szerencsétlenségükre ott a tolnaiak közül senki sem hibázott, míg a Honvédnál Kocsis Gergely ötödikként rúgott 11-ese kimaradt, így az NB1-es klub jutott a sorozat nyolcaddöntőjébe. Mindazonáltal a mérkőzésen nyújtott játék abszolút kellemes meglepetés volt a Honvédtól, és feltesszük magunknak a kérdést, hogy ha ez a keret így tud játszani, akkor hogyan tudnak az NB2-ben hazai pályán egy Kazincbarcika kaliberű csapat ellen kapitulálni? Úgy tűnik a kérdésre elsősorban a srácok mentalitásában kell keresni a választ. Mindazonáltal a Vasas személyében most megint egy televíziós meccsen lehet bizonyítani, hogy van még minőségi foci Kispesten.

Labdarúgó Magyar Kupa - Budapest Honvéd - Paksi FC 007
A Holman Dávidot is soraiban tudó Honvéd (piros-feketében) abszolút helytállt a Paks elleni kupacsatában. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Értelemszerűen a jobb formában lévő Vasas a párharc esélyese

Amennyiben a hétfő esti rangadónak beillő meccs fogadási kínálatát szemrevételezzük, látható, hogy a hazai pályán szereplő, közelmúltban kiegyensúlyozottabb formát mutató Vasas számít a párharc favoritjának. Ezzel a ténnyel egyet is értünk alapvetően. Az észak-pesti klub malmára hajthatja a vizet, hogy míg ők szerdán rendes játékidőben pontot tudtak tenni a Gyirmót elleni kupameccsük végére (3:1), addig a Kispest egy nappal később, csütörtök este játszott 2×15 perces, hosszabbítással megspékelt, végletekig kiélezett kupacsatát.

Így tehát a Paks elleni meglepően jó performanszot leszámítva, nem igazán találunk indokot a Honvéd nyeretése mellett. Bár az utóbbi időszak egymás elleni eredményei a kispestiek felé billenthetné a mérleg nyelvét, azt azonban látnunk kell, hogy míg a korábbi NB1-es Honvéd keretének jó része szétszéledt a nyáron, addig a Vasasnál a kiesés ellenére sikerült megtartani a kulcsjátékosok zömét. Maradt Uram János a kapuban, ott van a védelemben Otigba, Baráth, Szivacski, míg a támadósorban Holender, Novotny vagy éppen Radó András. Egyszóval igen komoly, élvonalbeli rutinnal rendelkező gárda található az angyalföldieknél.

Úgy véljük, hogy egy pontot legalább otthon tart a Vasas

Bár kijelenteni nem merjük, hogy ez a csörte tipikusan országos egyes -kategória, mindazonáltal egyértelműen meglepetéssel érne fel, ha a Honvéd mindhárom pontot elvinné hétfő este az Illovszky stadionból. Azért ilyen jellegű, másodosztály szintjén rangadónak is beillő párosításon fennforog egy döntetlenes kimenetel nagyfokú valószínűsége. Mivel a fenti okok következtében a Honvédra nem tennénk a voksunkat, inkább az alternatív fogadási piacokon a draw no bet opció keretében a Vasas mellé helyeznénk el a tétünket. Úgy véljük, fogadási szempontból célszerűbb lehet ezúttal óvatos mezsgyén haladva támadni a hétfő esti mérkőzést. Te mire tennéd a tétedet a csörte kapcsán? Írd meg nekünk kommentben!

Superbet üdvözlő bónusz

Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: A kispesti Christian Gomis és az angyalföldi Novothny Soma a labdarúgó OTP Bank Liga 26. fordulójában. Fotó: MTI/Vasvári Tamás