Fogadási tipusok DNB

DNB fogadások: zárjuk ki a döntetlent

2024 jan 14. 13:45 Szólj hozzá!
Döntetlen DNB Shutterstock_193975658

Mi az a DNB és miért hívjuk olykor biztonsági megoldásnak egy rizikósnak ígérkező mérkőzésnél? A labdarúgás világában használatos fogadási lehetőséget előszeretettel használják, de vajon tényleg olyan opció, mint ahogyan elsőre tűnik? Ennek próbálunk a végére járni, cikkünkben arra is rávilágítunk, mely ligákra érdemes figyelni, ha a DNB-t választanánk.

Mit jelent a DNB fogadás?

Rögtön a közepébe is vágunk, kezdjük azzal, hogy mit is jelent a DNB, hiszen ez egy rövidítés, mégpedig a Draw No Bet kifejezésnek, ami annyit tesz magyarul, hogy nincs fogadás döntetlenre. Ebben a fogadási opcióban ez az jelenti, hogy a döntetlen végkimenetel esélyét kizárjuk, ha az általunk kiválasztott találkozó döntetlennel érne véget, akkor a feltett összegeket visszakapjuk.

Konkrét példa a DNB-re

A kiválasztott mérkőzés az El Clásico, azaz a Barcelona – Real Madrid mérkőzés. A szorzók a következő módon alakulnak:

  • Barcelona győzelem: 1.91
  • Döntetlen: 4.33
  • Real Madrid győzelem: 3.40

Ezek alapján a DNB általi oddsok:

  • Barcelona DNB-vel: 1.50
  • Real Madrid DNB-vel: 2.50

Választásunk a Real Madrid DNB-re esett 100 egységgel. Abban az esetben, ha (a)

  • Barcelona nyer, akkor elveszítjük a 100 egységet
  • döntetlen, akkor visszakapjuk a 100 egységet
  • Real Madrid nyer, akkor 250 egységet nyerünk.

A döntetlen esetén a tét visszajár viszont egy lehetőséget kínál a fogadókra számára, ami sokkal jobb szorzóval kecsegtet, mint egy dupla esélyes fogadás, viszont csalódást keltő is lehet, hiszen, ha iksz a találkozó végeredménye, akkor olyan, mintha nem csináltunk volna semmit.

A DNB fogadás hátrányai

Egyik hátránya a Draw No Bet fogadási típusnak, hogy nem mindig érhető el egy mérkőzésre, és létezhet olyan fogadóiroda is, amely egyáltalán nem kínál DNB piacot, bár ez egyre ritkább manapság.

Egy másik hátrány nyilván az alacsonyabb odds, más választási lehetőségekhez képest. Mindkét hátrány kiküszöbölhető, ha az ázsiai hendikep piacon kezdünk nézelődni, ami sok kezdőnek nehezebben érthető fogadási lehetőség, de ettől nem kell elriadni.

Alternatív és jobb megoldás, ha nem elérhető a DNB

Előfordulhat olyan eset, hogy a DNB nem elérhető, de alternatívaként elérhető az asian handicap, ahol az AH 0.0 ugyanazt jelenti, mint a DNB, tehát döntetlen esetén itt is visszakapod a téted. Az irodák emiatt nem is minden esetben adnak külön piacot a DNB-nek, mondván a leleményesebb – esetleg rutinosabb - fogadók úgyis megtalálják egyből, vagy már automatikusan ezt választják, megszokásból, illetve a magasabb szorzó miatt.

Az AH 0.0-nak ugyanis az esetek többségében, ha nem is jelentős különbséggel, de magasabb az oddsa. Konkrét példával, míg mondjuk az Arsenal és a Manchester City oddspárja DNB-ben 2.00 és 1.72, addig az ázsiai hendikep piacán 2.075 és 1.725. Ezek alapján, ha az Arsenel 2.00 DNB-re 200 egységet teszel, akkor 400 egységet nyerhetsz, míg az AH 0.0-val 415 egységet, így már plusz 15 egységet foghattál ezzel a megoldással, természetesen csak akkor, ha nyertes a fogadás. 

Biztonsági választás a döntetlen kizárása

A DNB-t nyugodtan lehet nevezni egy tudatos megoldásnak is a veszteség elkerülésére, de ezzel sok esetben tényleg csak védekezünk. Gyakorlatilag a bukástól való félelem egyik eszköze, hiszen ezzel a mérkőzés előtt biztonságban érezzük magunkat, mondván, ha döntetlen, akkor sincs baj, legalább nem veszítünk. Nem csinálunk mást ebben a fogadási típusban, mint védekezünk, hiszen nem bízunk eléggé a szimpla győzelemben, mint ahogyan magunkban sem, hogy a megfelelő döntést hoztuk a találkozót megelőzően.

Elsősorban akkor választjuk ezt a lehetőséget, ha egy magasabb szorzóra, vagyis underdog sikerre számítunk, de elkerülnénk azt, hogy egy bravúros döntetlennel vesztes legyünk az első megérzésünk, miszerint az underdog pontot szerezhet. Jogos a felvetés, miért nem választjuk a dupla esélyt, hiszen azzal biztosan nyernénk? Azért, mert annak sokkal alacsonyabb a szorzója a DNB-nél, az olykor csak jelentősen magasnak mondható underdog odds esetében éri meg, mint befektetés (3.50 vagy 4.00 feletti).

Hogyan válasszunk magunknak bajnokságot DNB fogadásra?

Azt gondolnánk, hogy az a legmegfelelőbb, ha viszonylag kevés a döntetlen és sok a hazai vagy vendég siker, de ez csalóka, ugyanis a szorzók nagysága is fontos. Hiába sok a hazai siker mondjuk a lengyel pontvadászatban, ha többségük 1.50-es szorzón történik, így a DNB-ben kínált opció alig haladja meg az 1.15-öt. Elsősorban tehát olyan ligát érdemes választani, ahol sok az underdog győzelem, ezen felül pedig a döntetlen. Utóbbi azért fontos, mert ezzel biztosítunk vissza, így minél kevesebb a favorit siker, annál nagyobb lesz a profitunk.

Ha nincs kedvünk átvizsgálni az elmúlt évek meccseit - adott esetben ez lehet akár 800-1000 találkozó is, hogy nagyjából használható adatot kapjunk, bár tegyük hozzá, hogy a ligák folyamatosan változnak, játékosok és edzők jönnek-mennek, így óvatosan kell kezelni a régmúlt találkozók adatait -, abban az esetben érdemes olyan bajnokságot választani, ahol magasabb a vendég sikerek száma, illetve minimum 27-28% a döntetlenek aránya.

Míg a hazai oddsok általában alacsonyabbak - hiszen még mindig érvényes a hazai pályán lévők előnyben elve - , addig a vendég sikerek szorzói általában magasabbak. Ha szerencsénk van, akkor kellően sok underdog sikert tudunk kifogni, illetve sok döntetlen esetén még elkerülhetjük azt is, hogy a hazai sikerek miatt veszítsünk. Követendő bajnokságot nehéz megnevezni a folyamatos változások miatt, de nem is kell, hiszen érdemes szimplán csapatokat (edzőket) is követni. Vannak olyan trénerek és klubok, akik idegenben jobban teljesítenek, esetleg hazai pályán gyengébbek, ezekre is érdemes figyelni!


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Superbet üdvözlő bónusz

  • Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet útmutató
Superbet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek