A két ország megkapta a legnehezebb pótselejtezős négyest, ahol hiába nyernek az elődöntőben, Cardiffban könnyedén jöhet ellenfélként Lengyelország a fináléban. Egy Robert Lewandowski ellen pedig sosem életbiztosítás sorsdöntő meccset vívni. Addig azonban el is kell jutni, de melyik válogatottnak sikerülhet ez?

Wales: Gareth Bale után is van élet

A Real Madrid korábbi klasszisa még 2022-ben vonult vissza a válogatottól, de az élet ugyanúgy ment tovább, annak ellenére, hogy a nemzeti csapatnak még a Ryan Giggs-botránnyal is szembe kellett néznie. Az Eb-selejtezőkre viszont ez sem vetett olyan nagy árnyékot, ha nehezen is, de végül Rob Page megtalálta a csapatát, szokásos szívós játék végül Wales részéről kifizetődött, egy nehéz csoportból vívták ki a pótselejtező lehetőségét. Az utolsó néhány meccsen már kifejezetten jók voltak, legyőzték a vb-bronzérmes horvátokat, illetve döntetlent értek el Törökország ellen. A szerencséjük, hogy a pótselejtezők Cardiffban lesznek, ott pedig elég nehéz legyőzni őket.

Finnország: Most elválik, mennyit ért a munka!

Azzal mindenki tisztában van Finnországban, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak. Ha nyernének az elődöntőben, akkor a döntőt is Walesben rendezik, ellenfelük pedig minden bizonnyal Lengyelország lesz. Markku Kanerva együttesének erénye a szervezettség és a védekezés, illetve a klasszikus 4-4-2-es játékrendszer, amelyből gyors kontrákat vezetnek. A nagyobb baj számukra, hogy hiába a tudatos játék, ha kritikus helyzetben megremegnek.

Markku Kanerva: Az egykori finn válogatott játékos karrierje után hivatása mellett (tanár) edzői képzéseken vett részt, majd egykori klubjánál, a HJK Helsinkinél megkezdte edzői karrierjét. Már ekkor megmutatkozott, hogy nem hisz a modern tanokban, inkább a jó legkör kialakítására törekszik, illetve a módszeres építkezésben. Erőnléti edzéseket tökéletesítette, megváltoztatta a csapat étrendjét, teljesítőképességük csúcsára emelte a játékosait. Sikerek mellett a jutalma az u21-es válogatott irányítása volt, akikkel sikerült kivívnia az Eb-részvételt (Finnország történelmében először). A felnőtt válogatotthoz előbb asszisztensi pozícióba került, majd 2016-tól átvette a teljes irányítást. Az évek alatt egy rendkívül masszív, nehezen legyőzhető csapatot alakított ki, akik igazi harcosokként küzdenek a pályán. A csapat felállása is az egyszerűségre utal (4-4-2), ahogyan a mutatott játékuk is, de minden jól működik. Kanerva volt év edzője, országában óriási megbecsülésnek örvend. 

A selejtezőben a dán - szlovén - kazah trió következett számukra, ahol elég lett volna 3-4 pontot megszerezniük az automatikus kijutáshoz, akkor mindegyik mérkőzésen kikaptak. Ebből különösen bántó lehet a dán - kazah zakó, ugyanis mindkét meccsen az utolsó 5 percben kaptak gólt. Ez egy kritikus pontja lehet a csapatnak, hogy az utolsó 10 percekre hajlamosak szétesni. 

Wales - Finnország tipp

A szervezettség lehet a mérvadó ezen a találkozón, egyik csapat sem olyan, amely feleslegesen kockáztatna, inkább a biztonsági játékra törekednek. Wales hazai pályán nem akar hibázni, míg Finnország történelmi siker kapujában. Ebből kiindulva, kevés találatot várunk, de sajnos az Unibet is hasonlóan látja az esélyeket, mindössze 1.54-es szorzót adnak a 2,5 gól alatti opciója. Az is megeshet, hogy mindössze egyetlen találat dönt a győzelem sorsáról (2 gól alatt ázsiai hendikeppel: 2.00).

100% befizetési bónusz akár 300 RON-ig + 200 ingyenes pörgetés

Az új Unibet játékosok akár egy 300 RON értékű befizetési bónuszban, valamint 200 ingyenes pörgetésben is részesülhetnek.

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Aaron Ramsey (Fotó: ph.FAB / Shutterstock.com)