Egyre ködösebb a Davis Kupa jövője és kezd roppant kellemetlen helyzet kialakulni úgy a rajongók, mint a játékosok számára.

A nagy hagyománnyal rendelkező torna gyökeres változtatását már részleteztük, de bonyolódott azóta a helyzet. A teniszvilág megoszlott a témát illetően és habár kategorikus állásfoglalások voltak egyik vagy másik oldalon, az élvonal diplomatikusan kerülte a konkrét pártfoglalást. Az viszont tudnivaló volt, hogy minél közelebb kerülünk az új formátum bevezetéséhez, végül sorban mindenkiről kiderül, hogy végül is mit gondol. Nem is kellett túl sokat várnunk.

Roger Federer, állítólag, nagyon kételkedik a 2019-s szereplésében a Davis Kupán. Sőt, elég keserű az a kijelentése, ami szerint az átalakított torna inkább a fiatal generációnak szól, mint amennyire neki. Innen már könnyen levonható a következtetés, hogy Roger ebből nem kér. Novak Djokovic és Alexander Zverev részvétele a versenyen ugyancsak nem valószínű, ami még két hatalmas pofonnak számít a versenynek.

Roger Federer (Fotó: lev radin / Shutterstock.com)

Ha mindez nem volt elég, akkor az ATP versenynaptárba újra bevezetett World Team Cup tetőzheti a dolgokat. A szintén nemzetek között zajló csapatversenyre az idények elején fog sor kerülni, alig néhány hétre a Davis Kupa tervezett lezajlási időpontjától. Enyhén fogalmazva, nagy lett a kavarodás. Novak Djokovic, akit nemrég újraválasztották az ATP Játékosok Tanácsa elnökének, ő is aggasztó kijelentést tett, ami szerint az ő meglátásában hosszútávon a két torna nem létezhet egyidejűleg.

Szóval, nem lehet előre meglátni, hogy mi is lesz a 2019-s idény után, mert egyszerre emészthetetlennek tűnnek a változtatások egy olyan sportágban, amelyik a hagyományaira mindig nagy hangsúlyt fektetett. A több mint száz éves múlttal rendelkező Davis Kupát a teniszvilág nagy értékű és ápolandó ékköveként kellene számon tartson mintsem, hogy így bánjon vele. Kiérdemelte, hogy elsőbbségnek örvendjen bármely más csapatversennyel szemben. Sajnálatos helyzet alakult ki és ember legyen a gáton az, aki majd ezt megoldja úgy, hogy mindkét tábor elégedett legyen, és a torna is méltósággal tovább haladjon.

Fogadj teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org.