Picivel több, mint fél évet kellett várni a magyar szerencsejáték piac monopóliumának részleges megszüntetése óta, hogy kiosszák az első olyan távszerencsejáték engedélyt, mely nem a Szerencsejáték Zrt.-hez köthető.

2023 január 1-jétől a szerencsejáték törvény módosításának köszönhetően megszűnt a Szerencsejáték Zrt. egyeduralkodása ami a távszerencsejátékot (beleértve az online sportfogadást is) illeti, viszont egy jó ideig nem úgy látszott, hogy sokan szeretnének borsot törni a Zrt. orra alá. 

Korábban írtunk arról, hogy jöhetnek a külföldi irodák, melyben külön kiemeltük, hogy mennyibe kerül a szerencsejáték engedély megszerzése és milyen feltételek mellett. Csak, hogy ezek közül párat említsünk:

  • A távszerencsejátékot szervező gazdasági társaságnak legalább 1 milliárd forint alap-(törzs-)tőkével kell rendelkeznie (amennyiben a Magyarországon kívüli EGT-államban bejegyzett gazdasági társaság a távszerencsejátékot fióktelepe útján szervezi, a fióktelepe részére folyamatosan köteles biztosítani a fent említett vagyont).
  • Távszerencsejáték esetén a szerencsejáték-szervező által nyújtandó biztosíték legalacsonyabb mértéke 250 millió forint.
  • A távszerencsejáték szervezésére jogosult gazdasági társaság az engedély teljes időtartamára 600 millió forint távszerencsejáték szervezési díjat köteles fizetni.
  • A szerencsejáték-felügyeleti hatóság a távszerencsejáték szervezését legfeljebb hétéves időtartamra engedélyezi.
  • Egy távszerencsejáték szervezésére jogosító engedély alapján a szerencsejáték-szervező távszerencsejáték-szervezéssel kapcsolatban egy honlapot üzemeltethet.

Arról is írtunk, hogy egy komoly ellenfelet kaphat a Tippmixpro, a Superbet által, mely cégnél az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen családtagját nevezték ki nem olyan régen elnöknek, viszont egyelőre nem tudni, hogy az Európa több részén terjeszkedő román gyökerekkel rendelkező szolgáltató magyar engedélyhez folyamodna vagy sem.

Bár nagyon sokan arra számítottak, hogy valamely nemzetközileg ismertebb cég előbb utóbb pályázni fog annak érdekében, hogy a magyar jogszabályoknak is megfelelvén legálisan működjön Magyarországon, enyhén meglepő, hogy a Tippmixpro első konkurenciája az országon belülről érkezik, és ez pedig nem más mint az LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft. (továbbiakban LVC Diamond), azon belül is a Vegas Sports szolgáltatásával.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága honlapjára feltöltött dokumentum alapján az LVC Diamond engedélyét pár nappal korábban, június 27-én állították ki, és mindez 2030 június 26-ig érvényes.

Aki számára ismeretlen lenne az LVC Diamond, annak röviden annyit kell tudnia, hogy ez a vállalat korábban Andy Vajna tulajdonában szerepelt, jelen pillanatban pedig Garancsi István nevéhez köthető, aki egyebek közt a Fehérvár FC (korábban MOL Fehérvár FC) elnöke.

A cég 2022-es pénzügyi adatai alapján egy sikeres évet zárt, erről a Magyar Hang is beszámolt, az árbevétele meghaladta a 48 milliárd forintot, ebből 19,2 milliárd nyereség.

Az LVC Diamond tulajdonában van az összes budapesti játékkaszinó, köztük a Sofitel, Corvin, Atlantis, Tropicana, Átrium, ezek koncessziós engedélye pedig 2056 tavaszáig érvényes. Ezen kívül Magyarországon három online kaszinó engedély van érvényben, ebből pedig kettőt (vegas.hu, vipcasino.hu) ugyancsak az LVC Diamond működtett.

Az utóbbi napokban a vegas.hu-n jelent meg egy reklám, mely azt hirdeti, hogy július 3-án indul a sportfogadás részlegük, a Vegas Sports, és már nyitott a regisztráció.

Vegas Sport ajánló

Akik szeretnék még idő előtt megnézni, hogy hogyan mutat a Vegas Sports oldala, milyen a kínálat stb., azok ezen a Linken megtehetik.

Várjuk véleményeiteket fórumunkon vagy akár a hír alatt hozzászólásként, úgy az új irodával, mint a teljes magyar szerencsejáték piaccal kapcsolatosan. Titeket is meglepet ez a hír, vagy várható volt?

Borítókép: Fotó: Novikov Aleksey/Shutterstock