Hogyan-szokás-bundázni-és-másokat-bajba-keverni-001

Bundázni összetett feladat, életveszélyes következményekkel

2023 márc 10. 10:55 1 hozzászólás

Fogadási útmutató bunda

Itt az ideje, hogy újból elmélkedjünk egy keveset a legnagyobb bundabotrányokon, ezúttal az iparágban dolgozók által tapasztalt szokatlanabb bundázási kisérleteket vesszük nagyító alá.

Az International Betting Integrity Association (Nemzetközi Fogadási Integritás Szövetség) által akkreditált adatelemzők számos ilyen kísérletnek voltak már szemtanúi. Az élő adatok a fogadási integritási szektor kulcsfontosságú elemei, és a csalók mindent megtesznek, hogy megszerezzék vagy manipulálják ezeket.

Valójában mindenféle dolgot látunk” – nyilatkozott Jake Marsh, a Stats Perform integritásért felelős globális vezetője.

Voltak már hamis játékok, a szervezett bűnözés megpróbált beszivárogni egyes európai adatgyűjtő hálózatokba, és két különbözõ országban volt olyan eset, amikor egy csoport jelzavaró készülékeket telepített, így próbálta megzavarni a fogadási adatok terjesztését – amit természetesen azonosítottunk és eltávolítottunk" – mondja Marsh.

Ezek a dolgok azért történhetnek meg, mert az élő adatok, ha sporteseményekről van szó, nagyon értékesek, és felhasználhatóak illegális módon is, amivel az emberek nyilván sok pénzt kereshetnek. Az olyan vállalkozások, mint a fogadási szolgáltatók, ez esetben rengeteg pénzt veszíthetnek.

Hamis focimeccsek

Fogadási szempontból a labdarúgás a legnépszerűbb sport amelyre fogadni lehet, az elérhető piacok hatalmas mennyisége pedig gazdag választási lehetőségeket kínál a bundázók számára. A gólszerzőktől a meccseredményekig, a bedobásokon át a szögletekig, a futballmeccs szinte minden aspektusára lehet fogadni.

A mérkőzések bunda botrányai nem számítanak újdonságnak a játékban, és gyakran kerülnek a címlapra is, mint például a 2006-os Calciopoli-botrány, amely során több olasz első ligás csapat összejátszott egymással a kedvező játékvezetők kiválasztásában. Az érintettek között volt a bajnok Juventus is, akit később megfosztottak bajnoki címétől, mielőtt a második osztályba zavarták. Ugyanakkor, amint arról korábban már írtunk, a Premier League-ben is akad bundagyanús mérkőzés.

Marsh felidézte a Stats Perform néhány rendkívüli bundázási kísérletét, köztük hamis futballmeccsek megszervezését is. Néha a terv maga annyira mélyremenő, hogy még a pályán lévő személyzetet is bekebelezi.

Két csapat lép pályára, de valójában nem azok a csapatok játékosai amelyek valójában a pályán kellene legyenek.” – magyarázza Marsh. „Bevonnak egy játékvezetőt, majd lefizetik vagy megvesztegetnek egy adatgyűjtőt, hogy a szokásos módon végezze a munkáját – majd megpróbálják rávenni az üzemeltetőket, hogy vegyék át az adatokat."

Az üzemeltetőket teljesen becsapják,mert ugyebár ők abban bíznak, hogy az adatgyűjtő az, akinek mondja magát, és valós meccsadatokat közvetít. Mindaz, amit a kockázatok tekintetében belsőleg bevezettünk, arra valók, hogy megakadályozzák az ilyen forgatókönyveket, amelyek hatással vannak a fogadási szolgáltatókra, és ezáltal magukra a fogadókra is. Pontosan az általunk bevezetett védelmi szabályok miatt nem fogadtunk el egyetlen ilyen meccset sem.”

Bármennyire is extrémen hangzik, ez a forgatókönyv valóban megtörtént. 2010-ben a Togo és Bahrein közötti meccsen a hazaiak egy teljesen hamis csapatot küldtek pályára egy olyan meccsen, amelyről a togói FA mit sem tudott. Az eset botrányossága, saját TV műsort is szült, a “Fixed: A Football Comedy”-t.

Marsh egy hasonló brazíliai incidensről is beszámolt, ahol a helyzet elég súlyos volt ahhoz, hogy indokolt legyen a rendfenntartók bevonása.

Volt egy weboldal, amely egy meccset hirdetett. Röviden a történet annyi, hogy ez nem egy valódi meccs volt: az egyik csapat nem is tudott róla. Beazonosítottuk, mert tudomásunk volt a mérkőzésről, megtettük a kellő intézkedéseket és rájöttünk, hogy valami nincs rendben. Ezért jelentettük az Interpolnak, amely szervezet ezután felvette a kapcsolatot az ország rendőrségével.”

Ha ezek a példák a skála egyik végét mutatják, akkor a másik végén azok a gátlástalan személyek szerepelnek, akik közvetlenül tudnak befolyásolni egy adott eredményt. A játékvezetők akkor kerültek a figyelem középpontjába, amikor hírhedten 2011-ben, két nemzetközi barátságos meccsen Bolívia, Lettország, valamint Észtország és Bulgária részvételével hét gól született, és mindegyiket tizenegyesből szerezték és az egyik büntetőt ismételten kellett végrehajtani. A német sajtó akkoriban arról számolt be, hogy az Észtország - Bulgária meccs mindössze 100 nézőt vonzott - de elképesztő módon, 5 millió eurót fogadások terén.

A pályán kívül

A fociban a meccsek bundázása nem mindig korlátozódik arra, ami a pályán történik.

 Az átigazolások az iparág hatalmas részét képezik, ami azt jelenti, hogy az éves átigazolási időszakok valóságos drámát vonzanak maguk után. Június és szeptember között, illetve januárban újra meg újra hosszú távú piacot biztosítanak az ügyfeleknek, ahol még egy perccel a határidő lejárta előtt is lehet fogadni.

Amint azt a Betway üzemeltetője tavaly felfedezte, az átigazolási piac körüli felhajtás sajátos kihívást jelent az integritás terén. Alan Alger, a Betway anyavállalatának, a Super Group-nak a vállalati kommunikációs igazgatója határozott álláspontot képvisel az ügyben.

Ki szeretne fogadási szolgáltatásokat kínálni azoknak, akik alaposan tájékozottak ezekről a dolgokról, annak érdekében, hogy pénzt keressenek azokon, akik nem?” kérdezi.

Szerintem ez nem helyes, különösen, ha olyan szinten tudod irányítani, mint az átigazolási fogadásokat. Ez persze mindig előfordul a fogadásban – például a lóversenyek különböző pályákon zajlanak, egyik szinten az emberek többet tudnak a lovakról, mint a kisebb összegre fogadók –, de valami olyannál, mint az átigazolási fogadás, amire nincs szükség, és nem egy fizikai térben zajlanak az események, úgy döntöttünk, hogy ideje megválnunk ezektől.”

Szerinte az ilyen típusú fogadások káros hatással lehetnek az átigazolási pletykák középpontjában álló játékosokra, amit a Newcastle és Anglia jobbhátvédje, Kieran Trippier is tanúsíthat.

Trippiert 10 hétre eltiltotta a Labdarúgó Szövetség, miután egy közeli barátja fogadást tett arra, hogy a 2019-es nyári átigazolási időszakban a Tottenham Hotspurtől a spanyol Atlético Madridhoz igazol.

Más játékosok is keveredtek már hasonló vitákba a múltban és Alger szerint nincs rendben, hogy ilyen helyzetbe kerülhetnek.

A fociban sokkal többre lehet fogadni, mint ami valójában a pályán történik, és ez nehéz helyzetbe hozza a játékosokat. Nem akarsz olyan focista lenni, aki  nem tud megosztani dolgokat a környezetével, mert egy híres csapatban játszik és ártatlanul elmondja valakinek a családjából, hogy klubot fog váltani – ami teljesen normális kellene legyen.

Az csak természetes, hogy valaki megbeszéli a családjával azt, hogy állást szeretne váltani és így kellene ez legyen a játékosok esetében is. Megakadályozod őket abban, hogy ezt nyugodtan megtegyék, mert elméjük mélyén mindig azt gondolják: Visszaélnek-e majd ezzel?”

Alger szeretné, ha más szolgáltatók is követnék a Betway példáját, még akkor is, ha az átigazolási fogadás jövedelmező üzletnek számít.

Fontos volt elmondanunk, hogy nem csak saját magunk miatt tesszük” – mondja. „Úgy gondoljuk, hogy a Sky Betnek, a Bet365-nek és mindazoknak, akiknek hatalmas transzfer fogadási piacuk van, valószínűleg meg kellene nézniük, hogy ez mivel is jár pontosan."

A cinikusok azt mondják majd, hogy azért nevezzük meg őket, mert sok pénzt keresnek vele, de mi is nagy összegeket kerestünk ezzel, itt már rég nem erről van szó.”

Fejjel a falnak

Nem csak a foci esett a bundázók bűvkörébe, más sportágaknak is megvannak a maguk példái a csalók legszokatlanabb próbálkozásaira.

Marsh elmesél egy ilyen eseményt, amely akkor történt, amikor a Forma-1 terén dolgozott.

Egy pilóta több mint 240 km/h sebességgel szándékosan nekihajtott a falnak, ez összefüggött a csapat szponzorának elvesztésével. Tehát a stratégiájuk része az volt, hogy ez a fickó nekiütközött a falnak, hogy a másik pilótájuk előre haladjon és így kihasználva egy biztonsági autó előnyeit.”

Nehéz megállapítani, hogy itt ki a hibás: a csapat, aki elrendelte, hogy a versenyző kockáztassa saját életét, vagy a pilóta, aki részt vett a tervben.

Ha a bundázásnak és a sportnak van egy közös pontja, akkor az lenne, hogy mindkettő folyamatosan fejlődésben van. A taktika  alakul az évek folytán, miközben az érintettek megpróbálnak minden előnyt megszerezni. A különbség természetesen az, hogy csak az egyik fél játszik a szabályok szerint.

(forrás: igamingbusiness)


Hozzászólások 1

Sound
Sound
2022 febr 22. 13:40

Ilyesmi sztorikat szívesen olvasnék még.
Ami látszik, hogy nagyon nagy a harc a profitért, és nyilván egy bet365 nem lenne rég a piacon, ha nem lenne brutálisan nyereséges. Szóval itt megy a csiki/csuki rendesen, szívatja egymást az iroda és a fogadó ahol tudja.
Tulajdonképp, ha leülök élőben fogadni azon jár az agyam, hogy hol, és hogyan, és mikor tudom megverni a bukmékereket. Ha szórakoztató időtöltésnek gondoljuk a fogadást, akkor ez eszünkbe sem jut - csak játszunk, s többnyire veszítünk. Viszont ha át akarunk állni a nyerő oldalra...na ott kezdődik a harc!

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kredit

  • Az új bet365 ügyfelek egy remek ajánlatban részesülhetnek.

Bet365 útmutató
Bet365 regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek