Az angol labdarúgó-szövetség (FA) megerősítette, hogy vizsgálatot indít egy esetleges fogadással kapcsolatos ügyben. A középpontban egy meg nem nevezett Arsenal játékos áll.

Amint arról a The Athletic sportoldal is beszámolt, a fogadóirodák jelezték a szövetségnek, hogy szokatlan összegek lettek elhelyezve a londoni ágyúsok egyik játékosára. Bár a hivatalos vizsgálat még nem indult el, az FA szóvivője kijelentette: "Az FA tisztában van a szóban forgó üggyel, és vizsgálni fogja azt."

A közösségi médiában egyesek azt állították, hogy a jelenleg meg nem nevezett játékosra 65 000 angol fontnyi tétet is elhelyeztek élőben egy adott fogadóirodánál, ami arra késztette az üzemeltetőket, hogy jelentsék a gyanús tevékenységet az angol labdarúgó-szövetségnek.

És, hogy mire fogadtak élőben? Arra, hogy az Arsenal FC játékosa sárga lapot fog kapni.

Hosszú idők óta ez az első eset, hogy az angol Premier League-ben egy profi labdarúgóra tett fogadást vizsgálnak a hatóságok.

2009-ben a Southampton és Anglia középpályása, Matt Le Tissier, önéletrajzában azt állította, hogy barátaival és egy csapattársával kitalálták, hogy megbundázzák egyik Premier League-meccs első bedobásának időpontjáról szóló fogadást.  Akkoriban a rendőrség arról számolt be, hogy nem emel vádat a 10 000 GBP értékű fogadási csalás miatt, amelyet az 1990-es években követtek el.

Az Egyesült Királyság alacsonyabb rendű bajnokságaiban azonban történtek még hasonló incidensek. Tavaly két figyelemre méltó esetről is tudunk, az egyik Rasmus Nicolaisen, az EFL League Two-ban szereplő Portsmouth védőjének története, akit 2500 GBP pénzbírsággal sújtott az FA szabályozó bizottsága, mivel 2020 novemberében 53 fogadást tett labdarúgó mérkőzésekre.

A következő hónapban a skót League Two támadóját, Kane Hestert, az Elgin City játékosát azzal vádolták, hogy részt vett egy több mint 13 000 GBP értékű illegális nyeremény kijátszásában, ezzel a bet365-öt is károsítva.

Ugyanakkor, 2018 áprilisában kiderült, hogy Bradley Wood angol labdarúgó hat év labdarúgástól való eltiltás,  valamint minden más futball tevékenységtől való visszalépést kapott büntetésként (2018. március 9. és 2024. március 8. között), miután 25 alkalommal megsértette az FA integritási és fogadási szabályait.