Azt már tudjuk, hogy egyes adatok szerint a világjárvány ideje alatt a bundázások száma hihetetlen tempóban növekedett de a teltházas stadionok visszatérte után is rengeteg hírt olvashatunk arról, hogy épp a Premier League-ben készül bundabotrány robbanni vagy valamelyik focista fogadási botrányba keveredett.

Ezúttal úgy néz ki a tenisz kerül sorra, mint bundázással egy napon emlegetett sportág, hiszen Leny Mitjana 11 alkalommal sértette meg az ITIA Tenisz Korrupcióellenes Programját (TACP), ezért 10 évre eltiltották a tenisztől, mely tiltás 2033 decemberéig lesz érvényben. A francia teniszező, aki 2018-ban karrierje csúcsát jelentő 458-as helyet töltötte be az egyéni világranglistán, tagadta az összes vádat. Ezek egyébként mind mérkőzések bundázásával kapcsolatosak és 2017-ben valamint 2018-ban történtek.

Mitjana megsértette a TACP D.1.b, D.1.d, D.1.e és D.2.a.i pontjait, ezek közé tartozik a fogadások elősegítése, a mérkőzések kimenetelének befolyásolása, más játékosok befolyásolása, miszerint ne tegyék meg a tőlük telhető legtöbbet a mérkőzéseken, valamint a korrupciós megnyilvánulások bejelentésének elmulasztása. A határozat alapján Mitjana 2033. december 21-ig nem játszhat, nem edzhet, és nem vehet részt semmilyen profi teniszversenyen.

Az ügy egy belga bundázó szervezethez köthető

Ez az ügy csak a legújabb azok közül, amelyek egy nemrégiben lezárult büntetőeljáráshoz kapcsolódnak, amely egy belgiumi játékvezetői szindikátust érint. A szindikátus vezetőjét, Grigor Sargsyan-t nemrég sikerült elítélni öt év szabadságvesztésre. 

Szargszjan állítólag 2018 óta bejárta a világot azzal a céllal, hogy öt kontinensen több mint 180 teniszezőből álló hálózatot építsen ki. A The Washington Post úgy jellemezte, mint az embert, aki felépítette a tenisz világ legnagyobb meccs bundázó hálózatát.

Az ITIA az elmúlt három hónapban összesen 21 játékost és tisztségviselőt tiltott el az üggyel kapcsolatban.

Borítókép: Fotó: Shutterstock/Prathankarnpap