Az ütések közbeni nyögés megfigyelése segíthet a teniszfogadásban

Szabi
2019 okt 10. 12:19
Szólj hozzá!

Tenisz Maria Sharapova Martina Navratilova Monica Seles

Bár sokan nem kedvelik, hogy egyes teniszezők, mint például Maria Sharapova nyögnek az ütés pillanatában, ennek a szokásnak mégis pozitív hatása van játékukra. Időnként mégis mindig szóba jön az ellenfelet zavaró tulajdonsága is ennek a megnyilvánulásnak, ezért egyesek szabálytalannak tartják. Bármelyik vélemény pártján állsz, amennyiben szoktál teniszre fogadni a nyögés segíthet helyesen megtippelni egy mérkőzés kimenetelét.

Nyögni jó

Többen is kifejtették, hogy a nyögés az ütés pillanatában több energiát nyújt a játékosnak, így erősebben ütheti a labdát. Olyan vélemények is vannak, hogy az energiakibocsátás természetes formájának is számít, ami segít a ritmusosságon és magabiztosságot is nyújt. Tehát, mindenképp jó hatással van teniszpályán való szereplésre. Talán ezt kellene első ízben figyelem előtt tartani, amikor vitába bocsátkozunk a témáról, és nem az ellenfelet zavaró (amúgy vitathatatlan de túlzott) tényezőjével érvelni ez ellen.

Ténylegesen, a nyögés befolyásolhatja az ellenfél reakcióképességét. A kibocsátott hang figyelemelvonó lehet és késleltetheti az ellenfél helyzetfelismerését, az érkező labdának tulajdonságát (irány, erő, típus) és annak fogadási lehetőségeit illetően. Egyik leghíresebb személy, aki kinyilvánította véleményét a nyögés negatív hatásáról és ellenezte azt a teniszpályán, az Martina Navratilova volt. Állítólag, szerinte ez csalásnak számít.

Legyünk azért reálisabbak

Függetlenül, hogy hangosan vagy kevésbé hallhatóan, minden játékos valamilyen hangot bocsát ki az ütés pillanatában. Vannak, akik ezt hangosabban teszik, mint az említett Maria Sharapova, akinek nyögése a 100 decibelet is meghaladja, vagy a magyarul is jól beszélő Monica Seles, aki 90 decibel körüli hangokat engedett szabadon pályafutása során. Ne feledkezzünk meg Rafael Nadalról, Victoria Azarenkáról vagy épp Aryna Sabalenkáról, akik szintén nem a leghalkabb játékosok. A sokak által másik végletként emlegetett Roger Federernek is szokása, még akkor is ha nem annyira figyelemfelkeltően. Ha valaki szabálytalanná akarja tenni, akkor azon kell elgondolkodnia, hogy mikor és milyen esetekben válik azzá, mivel mindenki nyög, ki halkabban, ki hangosabban. Mivel ez a szokás természetes, inkább a játékosoknak és közönségnek a hozzászokása és alkalmazkodása kellene talán legyen az elsődleges irányvonal a témában. A játékosokat nem kell elvonatkoztatni környezetüktől, mert a saját térfelük nem egy a világból kiszakított hely vagy buborék. Az amúgy is szigorú, de jó szabályzatot nem kellene teljesen lemerevíteni, de ez már elméleti kérdés.

Ami pedig a sportfogadást illeti, állítólag az alacsonyabb hangmagasságú nyögés a győzelem jele, míg a magasabb hangmagasságú nyögés a veszítésé. Próbáld ki, és figyelj arra is, hogy ki, mikor, hogy nyög.

Fogadj itt teniszre!

18+ Részvételi feltételek érvényesek! Játssz felelősen! BeGambleAware.org

Borítókép: Maria Sharapova (Fotó: Jimmie48 Photography / Shutterstock.com)

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Szabi


A tenisz esztétikus, sportszerű de ugyanakkor versenyszerű világában élő ember vagyok. Nem túl pragmatikus álmodozóként állatok társasága vidít és a művészetek teszik szebbé napjaim.

20.000 Forint Kockázatmentesen!

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Game-Set-Match

SPF Admin hozzászólt
2020 jún 26. 22:16
Vajon Djokovid rendben van?

Nincs annak semmi baja, s nagy a gyanúm, hogy negatív a tesztje, de szükség volt arra, hogy ellenkezőjét közölje, mert túl sok támadás érte.
csabax hozzászólt
2020 jún 26. 20:23
Vajon Djokovid rendben van?
SPF Infó hozzászólt
2020 jún 26. 19:21
Elmarad a Davis Kupa madridi döntője

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) pénteki döntése értelmében elmarad a Davis Kupa madridi, novemberi döntője, amelybe a magyar válogatott is bejutott.


A magyar szövetség közösségi oldalán megerősítette, hogy idén nem kerül sor a nemzeti csapat történelmi bemutatkozására, mert az ITF - a Fed Kupa b

Kapcsolódó cikkek