A férfi mezőnyversenyről hosszabb előzetest készítettünk, nők esetében valamivel tisztábbnak tűnik a kép: Hollandia megnyeri mind a három érmet?

Uralják a sportágat

A női mezőnyversenyben az elmúlt két olimpián a hollandok nyertek, idén pedig már a minimális elvárás a győzelmet, triplázni akarnak a dobogón! Nem vicc, jelenleg annyira uralják a női mezőnyt, hogy még arra is sor kerülhet, hogy három holland áll majd a dobogón. Az elmúlt 9 világbajnokságból 6 alkalommal ők nyertek, jelenleg zsinórban négyes szériát tudhatnak maguk mögött, ráadásul az elmúlt két vb-n az ezüstérmet is a hollandok nyerték. 

Az idei kiemelt versenyek közül, mindössze két alkalommal nem holland nyert (!!), Anna van der Breggen uralta az idei szezont is. Ő a regnáló világbajnok, klasszikus egynaposokat, illetve nehéz többnaposokat nyer, teljesen mindegy neki, milyen útvonalon mennek (pavé, hegy, dombosabb), mindenhol esélyes. A csapat tagjai még Marianne Vos, Demi Vollering és Annemiek van Vleuten, így négyen ők nyerték az idei rangos versenyek háromnegyedét! 

Az útvonalra pillantva rögtön észrevesszük, nem szerepel benne a Fuji-hegy. Ez óriási felháborodáshoz vezetett a női mezőnyben, Annemiek van Vleuten rögtön felszólalt az útvonal kihírdetése után. Hiába az üzengetés a médiában, szervezők nem változtattak, de ne gondoljuk, hogy ez így egy rendkívül könnyű verseny: közel 2700 méter szintkülönbség, mindössze 137 km alatt. 

Annamiek van Vleuten felháborodása érthető, mert az útvonal nem kedvez neki: míg van der Breggen és Vos nyertek már olimpiát mezőnyversenyben a nagy holland trióból, addig van Vleuten igazi esélye Tokióban lett volna. A Fuji-heggyel ő lehetett volna az esélyes, így viszont Vos és Vollering a jó downhill (és sprinter) képességüknek köszönhetően előnyben lehetnek. 

Nincsen egység?

A hollandoknál minden azon múlik, hogy képesek-e csapatként viselkedni. Annamiek van Vleuten és Anna van der Breggen az emelkedőn kontrollálhatja a versenyt, míg Vollering és Vos a lejtmenetekben irányíthatnak, illetve könnyedén nyerhetnek egy kisebb csapatos hajrát is. A csapaton belül lehetnek széthúzások, mert a Movistarban van Vleuten megszokta, hogy ő a vezér, utolsó olimpiája, nyerni akar, de ott van Anna van der Breggen is, aki a szezon végén visszavonul. 

Hiába a nagyon kecsegtető 2.25-ös és (Vos és van Vleuten) 1.80-as (van der Breggen) szorzók a holland érmekre, azt mondom, óvatosan kell ezzel bánni. A papírforma holland dobogót mond, de a tavalyi vb-n is jött Elisa Longo Borghini és elhozott egy bronzérmet. Az olasz versenyző tudatosan készült Tokióra. A szezon első szakaszában volt formában (április végéig rendre ő volt az, aki megszorongatta a hollandokat), majd a hazai Girót elengedte, Tokióra építgette magát. 

Paolo Slongo az edzője is beszélt erről, aki sokat sejtetően csak annyit mondott, hogy nem kell félteni Longo Borghinit a gyengébb Giro után. Közvetlenül hazája körversenye előtt, Elisa is nyilatkozott, aki próbált rá utalni, hogy az olimpia lesz a prioritás, minden addigi verseny csak a felkészülést szolgálta. Ennek fényébe - illetve, hogy a hollandok maximum környékén teljesítettek július elején -, nem lennék meglepve, ha a nagyobb versenyeken jól szereplő Longo Borghini meglepné a mezőnyt és a dobogón végezne. 

Borítókép: Anna van der Breggen (forrás: sportfogadas.org)

Fogadj akár 30%-os nyereménynövelővel

Fogadj kötésben az Unibetnél és a multi-nyereménynövelővel 10%, 20%, vagy 30%-kal lehet nagyobb a nyereményed.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Tipp

    Elisa Longo Borghini dobogón végez
    4.00 Unibet