Stefan Mandel nem volt megelégedve a fizetésével, ezért úgy döntött, hogy matematikai tudását kihasználva, sokat fog nyerni lottón, és a pénzből megváltoztatja az életét.

Havonta forintra átváltva 25 ezret keresett a '80-as években Stefan, aki Romániában élt, de úgy érezte, ennél többre hivatott, legalábbis anyagilag. Aztán matematikai tudását továbbfejlesztve, hobbijának is ezt választva, úgy döntött, kihasználja az akkori lottózási szabályok adta lehetőséget, és teljesen legálisan, de nagyon sok magasabb befolyású ellenséget szerezve magának, megcsinálta a tutit, a jelenben pedig Vanuatu szigetén él, elmondása alapján egy luxusbörtönben, egy olyan szigeten, amire minden ember titkon vágyik, viszont ha ő elhagyná, akkor könnyen letartóztatnák. De mi történt vele? Kezdjük az elejéről!

Igazából egy nagyon egyszerű tézisre alapozta a szerencsejátékot: olyan lottókba invesztált, ahol minden kombináció megjátszásának a költsége kevesebb, mint a megnyerhető nyeremények. Ezekbe nem csak a telitalálat számított, hanem kisebb összegek is, és a legjobb helyzet az volt, ha az összes kombináció számánál háromszor több volt az elérhető pénzösszeg. Egy olyan lottó esetében például, ahol hat számot kell választani 1 és 40 között, összesen 3 838 380 számkombináció létezik. Amennyiben 1 fontba kerül egyetlen szelvény, akkor meg kell várni amíg 11.5 millió fontot eléri a teljes kifizetés. Azért volt szükség ekkora profitra, mert 16 alkalmazottra és több számítógépre is szüksége volt a kombinációk kiszámolásához és a szelvények kitöltéséhez.

Az első lottósikeréhez ismerősöktől kért kölcsön, és mindenféle költség kifizetése után 4000 dollárnak megfelelő lej maradt nála profitként. Ebből oldotta meg Románia elhagyását, és családjával Ausztráliába költöztek, ahol a szerencsejáték cégek nem voltak felkészülve az érkezésére. Néhány évvel később annyiszor nyert, hogy egész egyszerűen megtiltották számára a játékot, és a szabályokon is változtattak, így már nem lehetett utánozni a módszerét. A kenguruk földjén profibb szintre emelte vállalkozását. Befektető csoportokat keresett meg, a szelvények kitöltését automatizálta számítógépekkel, akkoriban lehetséges volt az otthoni szelvény nyomtatása és kitöltése.

Összesen 12-szer ért el telitalálatost a befektetők és általa létrehozott társaságnak. Nem csak ausztrál, hanem brit lottóknál is sikeres voltak, aztán felkeltették a szerencsejáték cégek figyelmét, és megszűnt a szelvények számítógépes kitöltése, illetve a nyerési kombinációk és megnyerhető összeg is változtatásra került, plusz Stefan Mandel megkapta az eltiltást. Úgy döntött, hogy irány Amerika! Időt szánt a feltérképezésre, azt a lottót kereste, ahol legalább háromszor nagyobb volt a nyeremény összege, mint az összes lehetséges kombinációt lefedő szelvény ára. Így jutott el Virginiába, ahol talált egy megfelelő játékot. Elkezdődött az előkészület!

Több ezer befektető gyűjtött össze, aztán egy raktárt bérelt Melbourne-ben, ahol 16 alkalmazottal 7 millió szelvényt nyomtatott ki három hónap alatt. Ezeket aztán elpostázta az USA-ba, és megvárták, ameddig a nyeremény összege megfelelőre duzzadt. Két évig vártak! 1992 februárjában el is jött ez a pillanat, megjátszottak minden kombinációt, így nem nagy csoda, de nyertek, összesen 30 millió dollárt! Nem volt illegális, viszont több évig tartó vizsgálat indult ellene, amiben a CIA, FBI és az ausztrál hatóság is részt vett. Mandelnek ez volt az utolsó lottós akciója, ezzel kereste a legtöbbet, dollármilliókat. Aztán vagyonával különböző befektetéssel próbálkozott, az egyik nem sikerült túl jól, 20 hónapot börtönben töltött Izraelben csalás miatt. Onnan szabadulva, az Interpol figyelmébe kerülve, úgy döntött, hogy Vanuatu szigetén telepedik le családjával, ahol a mai napig élnek, saját elmondása szerint, luxusbörtönben.

Díjazzuk, ha aktív vagy weboldalunkon!
Kommentelj, vezess fogadási naplót, tippelj helyes a játékokban, légy a közösség része, és vedd ki a részed az SPF Klub által elérhető összegekből. További részletek ITT!