Elemezzünk: Meddig bírja James Harden? (Frissítve!)

Nagy Bence
2019 jan 15. 20:47
Szólj hozzá!

Kosárlabda nba Houston Rockets James Harden

Nehéz helyzetben van a Houston Rockets, de James Harden állja a sarat. Felmerül a kérdés, hogy még meddig? Erőn felül teljesít, ez tisztán látszik, ráadásul sorra fogynak el mellőle a segítők. 

Hogy lesz ebből rájátszás?

Minden korszaknak vannak olyan játékosai, akik azt csinálnak, amit csak akarnak, mert annyival a többiek fölött állnak, hogy képtelenek rajtuk megfelelően védekezni. Michael Jordan, Kobe Bryant, Lebron James és most James Harden. A Szakáll becenevet viselő egykori OKC játékos, most újból a Houston egyetlen opciója lett minden téren. 

Hiába a nyári erősítések, azt lehet mondani, hogy csak gyengült a Houston Rockets. Carmelo Anthony már csak árnyéka önmagának, nem is kér belőle Mike D'Antoni mester. Michael Carter-Williams nem tudta beverekedni magát a kezdőbe, Brandon Knight meg többet volt sérült, mint egészséges. Abban sem volt sok köszönet, mikor pályára lépett. 

Itt még nincsen vége, ugyanis Chris Paul a maródiak listáját erősíti, elveszítette társát a periméterről Harden. Maradt tehát Clint Capela, de a svájci magasember is kihagyásra készül. Nem lesz 4-6 hétig egy ujjsérülés végett, amivel minimum 15-16 meccsről marad le. Maradt tehát a 36 éves Nené a palánk alá, illetve P.J. Tucker, aki a 33 életévével azért szintén nem a fiatalabb vonalat erősíti. 

Eric Gordon mellett Austin Rivers tud még érdemben hozzátenni a mérkőzésekhez, ennyi. A nagyobb probléma, hogy D'Antoni mester annyira szereti a rotációt, mint Shaq O'Neal a büntetőzést. Ha tehetné, Hardent a pályán tartaná 48 perc erejéig és a kezdőötös többi tagját is alig cserélné. 

Foghatatlan

Gyakorlatilag James Harden magára maradt. Ez már csak azért is rossz, mert a playoffra teljesen kifárad, nem lesz, aki tolja a Rakéták szekerét. Erőn felül teljesít, erre kiváló példa, hogy december 11-e óta nem szerzett 30-nál kevesebb pontot egy mérkőzésen. A labda nagy részben nála van a Houston támadásai során (több, mint 50%-ban), tőle függ a csapat sikere. A Usage %-a 39,9, ami magasan a legtöbb a mezőnyben.

Őt használják leginkább támadásban, gyakorlatilag egy one-man show az egész Rockets. Sok hero dobásával ugyan Harden rendre lenyűgözi a nagyérdeműt, de lássuk be, hatékonyság szempontjából közel sem ideális. Ez megmutatkozik az eredményekben, mivel hiába mostanság a jó forma, ritkán akadnak könnyű győzelmek. Szakáll kénytelen 38-40 perceket játszani, sokat kivesz ez belőle.

Előbb vagy utóbb, de vissza fog ütni és akkor felmerül majd a kérdés, hogy ki vezeti tovább a csapatot? Harden esetleges megállításával és limitálásával kiesne alsó hangon 50-60 pont (30-35 pont  + 9-10 gólpassz, amiből 20-25 beeshet). Tökéletesítette a támadójátékát, ráment a step back hármasokra, ami gyakorlatilag védhetetlen, betörései révén is sok pontot szerez, de még hatásosabb a büntetők "kierőszakolásában". 

Emiatt több támadás is érte, megvannak a kis praktikái, ami miatt rendre javára ítélnek a bírók. Ennek köszönhetően magasan ő dobhatta a legtöbb büntetőt a ligában (452), míg a második Embiid éppen hogy 400 fölé jutott, addig a harmadik Antetokounmpo csak 361-szer próbálkozhatott a vonal mögül. 

Megosztó figura, de azt nem veheti el tőle senki, hogy a legjobb, ha offenzív játékról van szó. Iszonyatosan nehéz limitálni őt, hiába jön majd csapata számára egy nehezebb periódus, ő mindent meg fog tenni a sikerekért. Ami elsősorban fogadás szempontjából opció lehet majd, az a player special. 

Capelával kiválásával jó tipp lehet a 35+ pontos meccsek, illetve ellenfél periméter védekezésétől függően a gólpasszok is. Gordon és Rivers segíthetnek neki, de inkább a pontokban lehet az érték. Mérkőzések szempontjából, Brooklyn verhető kategória, ahogyan a jelenlegi Los Angeles Lakers is. Minden attól függ majd, hogy Lebron James és Rajon Rondo mikor térhet vissza, nélkülük eléggé karcsú az LA. 

Amint kijönnek az oddsok a mérkőzésekre, úgy fogjuk frissíteni a cikket!

Update: Megérkeztek a szorzók a Brooklyn Nets ellenében. Több fontos kérdés is felmerül, mivel Unibet nagyon az átlagra lőtte be a játékos határokat. Clint Capela kiválásával nem lesz a palánk alatt igazán veszélyes embere a Houstonnak. Nené közel sem olyan energiabomba, mint a svájci, viszont a Nets védekezése épp a festékben a leggyengébb. 

Harden előtt a többieknek meg kell tisztítani az utat, mivel így betörések és büntetők kiharcolásával dominálhat. Leindításokat jól védi ki a Nets, szóval tényleg megint jöhet egy one-man show Harden részéről. A 40 pontos határ elérhetőnek tűnik, de azért kicsit rizikós is, főleg, ha hamar eldől a meccs, lehet megint 35 pont körül reked a Houston vezére. Capela kiválásával a lepattanókban látok érték.

A határ 7,5 tehát az átlaga felett kicsivel, de az elmúlt meccseken rendre 9-10 körül teljesített. Támadólepattanók terén ugyan ott van a top10-ben a Nets, de azért ez vállalhatónak tűnik. Hardennek be kell segítenie hátul is, plusz pár lecsorgót könnyedén megkaparinthat, hiszen abból egyből viheti a támadásokat. 

Borítókép: James Harden. Fotó: Keith Allison/Flickr

20.000 Forint Kockázatmentesen!

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • James Harden lepattanói 7,5 felett
    1.68 UnibetSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Nagy Bence

Nagy Bence

ROI -22.59 %

augusztus

Tippek
Nyertes
Vesztes
Push

20.000 Forint Kockázatmentesen!

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Forint értékű kockázatmentes fogadásban is részesülhetnek.

Unibet útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

NBA 2018/19

Pozzato hozzászólt
2019 júl 12. 12:01
Azon gondolkozom, hogy szerencsétlen Eric Gordon mikor jut majd labdához. D'Antoni teljesen vakon van, ugyanazt fogja erőltetni, mint eddig. Az alapszakasz szerintem működni fog, mert hol Harden, hol Westbrick őrül majd meg és szerintem ketten átlagolnak majd 60 pontot és hozzák a meccsek többségét. Rájátszás már más kérdés, mert egyikük sem elit védő, D'Antoni meg pocsék
oakland23 hozzászólt
2019 júl 12. 11:28
Ez a Westbrook-Harden duó érdekes lesz  ;D Ha két labdával játszanának, akkor jó csapat lehetne, de két ennyire labdadomináns spílert berakni egy csapatba  ::) Én nem tudom elképzelni, hogy ez a Harden-Rusty-féle Rockets működni fog, de hátha rámcáfolnak.

Amúgy nem gyenge az idei offseason, szerintem simán izgalmasabb, mint az előző alapszakasz például :D
Pozzato hozzászólt
2019 júl 12. 09:07
Gyönyörű megint  ;D
Houston: Russell Westbrook
Oklahoma: Chris Paul

Mikor a ballasztot cserélnéd, de nem kell a kutyának se, ezért csak egy hasonlóra tudod elboltoni. Chris Paul - ha nem vásárolják ki, amit közel 124 millás garantált szerződés esetén irreálisnak tartok - bajnoki cím nélkül marad, aminek örülök, látva, hogy milyen ember. Az OKC-ben jó eséll

Kapcsolódó cikkek