Azerbaijan Grand Prix

F1 verseny előzetes: 2023-as Azeri Nagydíj

Karola 2023 ápr 27. 10:40 Szólj hozzá!

Forma1 Max Verstappen Baku Fernando Alonso Sergio Perez

Egy örökkévalóságnak tűnő idő után a Forma-1 végre visszatér a szezon negyedik futamára az azerbajdzsáni Baku utcáin. A Kaszpi-tenger partján rendezett korábbi versenyek mindig szórakoztatónak bizonyultak.

A Red Bullos Max Verstappen (1.40) ezúttal is favorit, bár ez a pálya korábban nehéznek bizonyult a holland számára. Több alkalommal nem fejezte be itt a versenyt (3), mint ahányszor nyert (2), ami szokatlan az eddigi pályafutását tekintve.

Ez lesz az év első sprint hétvégéje és a megváltozott formátummal a csapatok és a versenyzők által a szimulátorban végzett munka még fontosabbá válik, hogy a pályán töltött kevesebb edzésidőt pótolni tudják. A hétvége formátuma egy kicsit eltér az elmúlt évek sprintversenyeitől, mivel a szombat már egy önálló nap, és csak a péntek esti kvalifikáció határozza meg a vasárnapi nagydíj rajtrácsát.

Az Ausztrália és Azerbajdzsán közötti szokatlan négyhetes szünet lehetőséget adott néhány csapatnak, hogy átértékeljék a helyzetüket, és a Ferrari is azok között a csapatok között van, amelyek jelentős fejlesztéseket visznek Bakuba annak érdekében, hogy a szezonjukat újra helyreállítsák.

A McLaren is nagy frissítést tervez az utcai pályás futamra, amit a melbourne-i dupla pontszerzés lendített fel, és mind a Ferrari, mind a McLaren dupla pontszerző helyezése érdekes opció lehet erre a versenyre.

Az Aston Martin Ausztráliában nehezen tudta megismételni az első két fordulóban mutatott tempóját, de remélik, hogy ismét az élen csatázhatnak, a rendkívül tapasztalt Fernando Alonso pedig okos választás, ha a sprinthétvége a várt káoszt okozza.

Mit tudunk a Baku City Circuit pályáról?

A pálya kihívást jelent a pilóták és a mérnökök számára egyaránt, és mivel nagyon kevés idő áll a csapatok rendelkezésére az autó beállítására a péntek esti kvalifikáció előtt, a szokásosnál nagyobb lesz a bizonytalanság, amikor az autók belépnek a Parc Ferme-be.

Azerbajdzsán 2016-ban csatlakozott a Forma-1-es versenynaptárhoz egy városközpontú rendezvénnyel, amely a főváros, Baku egymástól jelentősen eltérő kerületein halad át, ahol a nyugat és kelet találkoznak a Kaszpi-tenger mellett.

Baku a világ legalacsonyabban fekvő fővárosa, 28 méterrel a tengerszint alatt, és ezeréves múltra tekint vissza. Ez tükröződik a Forma-1-es pálya elrendezésében is, amely az óváros megőrzött romjai, az üveg felhőkarcolók és a különböző korszakokból származó építészeti alkotások mellett kanyarog, amelyek Baku kulturális örökségét tükrözik.

Baku egy dologban sosem okoz csalódást, mégpedig az izgalmas futamokban, ahogy azt az elmúlt években már többször is láthattuk. A hosszú egyenes és a DRS-zónák igazán segítik ezt.

A pálya első szektorát hosszú egyenesek alkotják, amelyeket erős fékzónák és 90 fokos kanyarok szakítanak meg, majd egy második szektor következik, amely szűk és kanyargós kanyarokat tartalmaz, nagy sebességű szakaszokkal vegyítve. Ide tartozik a hírhedt, mindössze 7,6 méter széles 8-as kanyar is.

Az utolsó szektorban szinte teljes gőzzel száguldanak a versenyzők Baku egyik főutcáján 360 km/órás sebességgel, ahol a légáramlat hatása nagyon jövedelmező lehet. Baku változó igényei miatt kompromisszumos beállításokra van szükség, mivel a csapatok arra törekszenek, hogy maximalizálják mind az aerodinamikai képességeket, mind az egyenes vonalú sebességet, miközben biztosítják, hogy a gumik és a fékek az optimális működési tartományban maradjanak.

A 2023-as Azeri Nagydíj várható időjárása

Mivel a Kaszpi-tenger és a Kaukázus hegység között, Kelet-Európa és Nyugat-Ázsia határán fekszik, az Azeri Nagydíj időjárása általában nagyon kiszámítható.

Eddigi története során még soha nem volt esős futam Bakuban, és 2023-ban sem úgy tűnik, hogy ez változna. Jelenleg az előrejelzések szerint mindhárom nap száraz és napos idő várható, a levegő hőmérséklete pedig 19 °C körül alakul.

A csapatoknak azonban mindhárom nap eléggé nyilvánvaló széllel kell majd megküzdeniük, amikor ráadásul a szezon első sprintfutamát rendezik meg az F1-ben.

Ki nyerheti a 2023-as Azeri Nagydíjat?

Az idei szezonban ismét Max Verstappen (1.40) lett a 2023-as Azeri Nagydíj favoritja. Ennek ellenére ez a hétvége kihívást jelenthet a Red Bull pilótája számára. Először is, ez a szezon első sprintfutama, ami mindig megnöveli a károk kockázatát a hétvége során. Másodszor, Verstappennek már korábban is elég nehéz dolga volt Bakuban a pályafutása során. 

Az esélylatolgatásban őt csapattársa, Sergio Perez (5.50) követi, aki jelenleg Fernando Alonso és Lewis Hamilton (15.00) előtt áll. Alonso 13.00-ás oddsal szerepel a listán és az Azeri Nagydíjra vonatkozó előrejelzések szerint ő lehet akár a legértékesebb tipp.

A cikkben közölt oddsok az Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 április 27. 8:34 UTC.

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: F1 - Pit Stop

SPF Előzetes hozzászólt
2024 febr 28. 14:48
F1 verseny előzetes: 2024-es Bahreini Nagydíj

A 2024-es Bahreini Nagydíjjal indul az idei Forma-1 szezon: a favorit nem változott, csupán az évszám! Olvasd tovább

SPF Infó hozzászólt
2024 febr 28. 05:41
Bahrain GP 2024 (szombat, március 2, 16:00CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten
 
Lewis Hamilton az elsõ 3 között végez 4.00

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón
SPF Infó hozzászólt
2024 febr 28. 05:40
Max Verstappen Special 2024 (szombat, március 2, 16:00CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten
 
Max Verstappen több, mint 21.5 futamot nyer 4.25

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón

Még több Forma1