Szinte most kezdődött és szombaton már véget is ér a 2014-es futsal EB. Csütörtökön lejátszották az elődöntőket, és kiderült, hogy nem lesz címvédés. Spanyolország vereséget szenvedett Oroszország ellen, a másik ágon pedig Portugália nem bírt az olaszokkal. A döntőben tehát olasz-orosz, a bronzmeccsen pedig spanyol-portugál ibériai derbit rendeznek.

futsal-009

Felvétel az Oroszország - Szlovénia futsal Európa-bajnoki mérkőzésről: Cirilo (11) van gólhelyzetben.

Fotó: Laszlo Szirtesi/Shutterstock.com

Portugália - Spanyolország 5.00 4.50 1.50

A harmadik hely Portugália és Spanyolország között fog eldőlni. A spanyolok címvédése tehát nem lehetséges, de már a hispánok első meccsén lehetett érezni, hogy itt valami nagyon nem stimmel. A torna során ráadásul megsérült Torras, a csapat vezére, és eltiltást kapott Ortiz is. Az orosz csapat a csoportmeccsek során nem taktikázott, pedig benne volt, hogy direkt csoportmásodikak lesznek, és a spanyolokkal csak a döntőben futnak össze. Cirilóék viszont nem bundáztak, és nekik lett igazuk. Az elődöntőben 3-3-as döntetlen után a hosszabbítás hajrájában Robinho gólja az oroszok döntőjét jelentette.

Maradt tehát a bronzmeccs a spanyoloknak, és ha már így alakult, ezt kell megnyerni. Igen ám, de Portugália kemény ellenfél lesz. A luzitánok egyébként az olaszok elleni elődöntőn jobban játszottak. Bátran, nyíltan futsaloztak, a szerencse nem volt velük. Ricardinho pedig ismét hatalmasat játszott, jobbnál jobb labdákat adott, gólt szerzett, de ez sem volt elég. Fortino bombája az olaszok győzelmét jelentette.

A bronzmeccsen Ortiz már játszhat a spanyoloknál, Torras viszont nem. Ettől függetlenül a bukiknál a hispánok az esélyesebbek. A spanyolok győzelmére kínált 1.50-es odds elég alacsony, nem nagyon éri meg kockáztatni. Ha a luzitánok úgy játszanak, mint az elődöntőben, és picikét több szerencséjük lesz, meg is lephetik Miguelinéket. Az 5.5 gól fölötti opció 2.00-es szorzón már jobbnak tűnik, de nagy tétet erre sem szabad tenni.

Olaszország - Oroszország 3.50 4.25 1.75

Mindkét csapat megérdemli a döntőt! Olaszország ezen az antwerpeni tornán szokatlanul őszinte játékot produkált. Korábban a mindenkori olasz válogatottakra az volt jellemző, hogy a meccsek elejét ellazsálják, és akkor kezdenek játszani, amikor ég a ház. Itt erről szó sem volt. Az elődöntőben Lima az első percben gólt szerzett, a negyeddöntőben Romano szintén az első percben betalált. Sőt ha visszaemlékszünk, Azerbajdzsán ellen is remekül kezdett a talján csapat, már a 4. percben 2-0-ás előnyre tettek szert, és valósággal megbénították az azerieket.

Oroszország 2012-ben a horvátországi EB-n szintén döntőbe jutott, de ott a spanyolok elbántak velük. Most, két évvel később újra finálét játszhat Oroszország, és minden esélyük megvan, hogy meg is nyerjék azt. Az oroszok nagyon szépen játszottak minden meccsükön. Hihetetlenül erős ez a csapat, ami nem is véletlen, hisz tényleg évek óta ugyanarra a játékosokra épül az orosz együttes. Remek elegyet alkotnak az orosz és a brazil születésű játékosok. Az oroszok tanultak az évek alatt a braziloktól és fordítva. Az oroszok kreatívak, a brazilok fegyelmezettek. Vicces egyébként ezt írni, de laikusoknak is egyből feltűnik, hogy Robinho nem ecte orosz.

Az olaszoknál is több brazil születésű játékos van, de ezen nem kell meglepődni. Brazilok nélkül válogatott és klubszinten sem lehet manapság komoly eredményeket elérni. Tetszik, nem tetszik, de ez van. Még a spanyoloknál is van brazil, pedig arrafelé tényleg van miből meríteni.

A döntőben a bukiknál Oroszország a favorit. Az 1.75-ös odds a győzelmükre reális, de sokkal nagyobb lehetőség rejlik ebben a 4.5 gól fölötti opcióban. Arra, hogy minimum 5 gól születik a meccsen, 1.85-ös szorzót kapunk a bet365-n. Ebben van ráció, hisz az olaszok szokatlanul erősen kezdik a meccseiket, és az oroszok sem szoktak finomkodni. Pua már játszhat a fináléban, az elődöntőben úgy örült az orosz győzelemek, hogy széttépte magán a pólót. Márpedig Pula fontos láncszeme ennek az orosz együttesnek, a 2012-es fináléban például ő szerezte az oroszok gólját, ami egészen az utolsó percig győztes gólnak tűnt.

Fogadjunk élőben

Aki olvasta az elődöntős cikket, annak ismétlés lesz a következő pár sor. Az ismétlés viszont a tudás anyja a mondás szerint, meg nem is árt. Szóval a futsalból ezen a szinten pénzt csak élőben lehet csinálni. Nem mondom, hogy pre-match előtti tippekkel nem lehet operálni, de hosszútávon nehéz profitot termelni.

Itt, amikor már a legjobbak játszanak, ki kell várnunk a momentumokat. Általában az első félidőkben semmi sem dől el, amikor ilyen kaliberű csapatok találkoznak. A második félidő a lényeg! Ki kell várni, amíg valamelyik csapat hátrányba kerül. Lehetőleg kétgólos hátrányba. Ez katalizátorként hat a csapatokra. Az előnyben lévő csapat az eredményt védi, és kontrákra rendezkedik be, a hátrányban lévő viszont felvállalja a nyílt játékot, és ha szorít az idő, átáll vészkapusra.

Ezen a szinten nagyon ritka, hogy a vészkapusos felállás ne generáljon gólt. Ezek a csapatok, akik itt pályára lépnek, azok már igen magas fokon űzik a játékot, és 2-3 perc elég szokott lenni, hogy gól szülessen. Ráadásul itt a kapus is szerezhet gólt, így fordulhatott elő, hogy az olaszok mindkét kapusa lőjön gólt az azeriek elleni csoportmeccsen. Vagy ha valaki nézte a legutóbbi VB-t, akkor biztosan visszaemlékszik a 16 éves salamon-szigeteki cserekapus góljára.

A vészkapusos felállás gólt generál. Általában ezek a csapatok rúgják a gólt, de az azeriek például csak nyelték az olaszok ellen.

Én a bet365-nél szoktam fogadni élőben, és csak kliséket. Nem kell nagy dologra gondolni, vészkapus = gól. Ennyire egyszerű, és a bet365 szorzói igencsak szépek szoktak lenni élőben.

Egy-két példa:

Spanyolország-Oroszország elődöntőn a hispánok vezettek 1-0-ra félidőben. Az orosz over 1 goal opció 1.65-ös oddsal fizetett félidőben. Egyértelmű volt, hogy minimum egyszer betalálnak. A félidő előtti gól beindította az eseményeket.

A portugál-olasz meccsen 34:22-nél lőtte a harmadik gólt az olasz Lima. Ezzel a góllal már 4-2-re ment az olasz együttes Egyértelmű volt, hogy jön a vészkapusos megoldás. Jött is, és Queirós góljai is azon nyomban. A bet365 4-2-es olasz előnynél 1.72-es oddsot fizetett, hogy Portugália szerez még minimum egy gólt. 6 perc volt hátra, ez az idő pedig a futsalban egy örökkévalóság tud lenni. Lesni kell a momentumokat, kivárni, és amikor eljön az idő, akkor kell bátornak lenni.

Persze előfordul, hogy nem jön egy-két tipp, de ezek az éllő fogadások futsalban hosszútávon nyereségesek. Más kérdés, hogy most megint várni kell majd a döntő után, egészen a Futsal Euro Cup Final Fourig.

Borítókép: Fotó: mooinblack/Shutterstock.com

1. gólszerző győztesre/helyre

Fogadjon a bet365 1. gólszerző Győztesre/Helyre piacán bármely mérkőzésen, és ha játékosa bármikor gólt szerez a mérkőzés folyamán, a bet365 fizet Önnek!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Olaszország - Oroszország (Orosz győzelem)
    1.75 Bet365
  • Olaszország - Oroszország (4.5 gól felett)
    1.85 Bet365