Mi lesz a Schalke, Chelsea vagy épp az orosz klubok sorsa?

Admin
2022 febr 28. 15:35
Szólj hozzá!

Politika Premier League Oroszország orosz-ukrán háború

A háború hatással van mindenre a világunkban, nem kerüli el a sportokat sem. Az orosz tulajdonokban lévő különböző sportklubok helyzete nehézkessé válhat, ezeket igyekeztünk vizsgálni, illetve azt, hogy milyen jövő várhat rájuk. 

Abramovics, az első fecske

Emlékezhetünk még rá, amikor a 2000-es évek elején óriási visszhangot vert, mikor a Chelsea új tulajdonosa Roman Abramovics lett. Temérdek pénz áramlott a klubhoz, pillanatok alatt az elitben találták magukat. Abramovics első között volt, aki megágyazta az orosz terjeszkedést az európai labdarúgásban. Az oligarcha pénzzel és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezett, illetve komoly "bekötöttsége" volt az orosz politikai elithez. Olyannyira igaz ez, hogy elsőként ajánlotta Borisz Jelcinnek, hogy Vlagyimir Putyin legyen az utóda. 

Putyin ezt meghálálta, hiszen Abramovics jóváhagyásával nevezte ki a miniszteri kabinet tagjait. Éveken át bizalmasa volt, amikor megbízható elnök kellett Putyin helyett, áthidalni a szabályozási problémákat (nem választhatták újra Putyint), akkor Abramovics javasolta Medvegyevet is. Voltak olyan pletykák, miszerint ebből semmi sem igaz, azonban napvilágot látott egy 2019-es brit belügyminisztériumi vizsgálat, amelyben megerősítést nyertek a korábbi információk. Abramovics korábban épp Putyin regnálása kezdetén pár hónapig volt az orosz parlament, a Duma tagja. 

Az oroszok már a spájzban vannak

Abramovics a Chelsea elnökeként sikert sikerre halmozott, bajnoki címeket, Bajnokok Ligáját és Európa-ligát nyertek, egyértelműen kiemelte a középszerből a csapatot. Formálisan ugyan lemondott a Chelsea vezetéséről, de vajon tényleg kiszállna? Nem, inkább a háttérbe húzódott, átadta a vezetést, de attól pénzeli a klubot, lényegi döntéseket továbbra is ő hozza. Ezzel kicsit az angolok is megnyugodtak, Abramovics is tevékenykedhet tovább. Mi a helyzet a többi orosz oligarchával és klubbal?

A másik "leghangosabb" milliárdos, Dmitry Rybolovlev. Az AS Monaco elnöke, akiről már többször írtunk, legutóbb a Shakhtar elleni BL-párharc során, amiből kiemelnénk egy részletet:

Rybolovlev-akta: Az orosz üzletember a Szovjetunió szétesése után tett szert jelentősebb vagyonra - műtrágyázásból, illetve kétes eredetű cégek vezetéséből -, egyik vállalatban, ahol 40%-os részesedése volt, a többségi tulajdonos társát egy bérgyilkos agyonlőtte, majd Rybolovlev vette át az irányítást. A milliárdos ellen vádat emeltek, mivel a gyilkosságot olyan fegyverrel követték el, amit Rybolovlev vásárolt, de az ügyet nem sikerült megoldani, mert az egyetlen szemtanú visszavonta a vallomását. A botrányok a következő évtizedekben sem kerülték el, miatta több ezer ember vesztette el otthonát egy környezeti katasztrófa során, de itt is sikerült elsimítani az ügyet. Természetes, hogy a Panama-iratok során is felbukkant Rybolovlev neve, majd legközelebb akkor került a címlapokra, mikor minden idők legdrágább válását bonyolította feleségével (közel 5 milliárd dollárt kellett fizetnie egykori nejének).  

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a Monaco kapcsán nem akadtak trükközések, labdarúgásban a becsületes utat választotta az orosz milliárdos, akkor tévúton járunk. Rybolovlev különféle céghálók segítségével próbálta önteni a pénzt a klubjába, amire az FFP kifejezetten allergiás. Az ügyben letartóztatták az elnököt, de végül semmilyen komolyabb büntetést nem szabtak ki sem rá, sem a klubra. Olyan kétes ügyletekről pedig nem is beszéltünk, mint Fabinho leigazolása: Football Leaks iratok szerint, 48%-ban már az orosz milliárdos tulajdona volt a brazil középpályás, de manipulálni kellett a játékos árát, így gyakorlatilag pénzmosást hajtott végre. 

Az elmúlt években több szankció is érte a klubot, Rybolovlev körüli botrányok csak minimálisan csendesedtek, többször inkább a háttérbe húzódott, ahogyan teszi azt most is. Azt egyelőre nem tudni, miként reagál Franciaország erre a helyzetre, de úgy tűnik, hatékonyan és gyorsan próbál fellépni az orosz-ukrán háborúban. Ukrajnának támogatást küldtek, nem lennénk meglepve, ha Rybolovlevnek (és családjának) meg kéne válnia a klubtól. 

A képen látható, hogy a Monaco mellett a belga Cercle Brugge tulajdonosa is Rybolovlev (illetve lánya), Belgiumban is befolyással rendelkezik. Valószínűleg ezt a csapatot engedné el előbb, a hercegségbeli klub lenne a végső mentsvára. A Monaco kosárlabda részlegét is oroszok irányítják, ez azért is fontos, mert az Euroligában érdekelt a csapat, akik idén több nagy meglepetést is szálltottak, arról nem is beszélve, hogy Rybolovlev lányának veje a Sunderland tulajdonosa.

Angliában több klub vezetésében is található olyan személy, akinek valamilyen kapcsolata van Putyin Oroszországával. Akad olyan, aki egyértelmű oligarchája, illetve aki nem a közeli körhöz tartozik, de a rendszer kegyeltjei közé. Aliser Uszmanov a Gazprom volt vezetője, az Arsenal egykori többségi tulajdonosa, akit a Forbes a világ 100 leggazdagabb embere közé sorol. Jelenleg az Evertonban vannak érdekeltségei, illetve kétséges, hogy milyen befolyása van a skót Rangersre. 

Az angol másodosztályban szereplő Bournemouth többségi tulajdona, Maxim Demin. Korábban szerepelt a klub az első osztályban is, Demin jelentős összeget fektetett a klubba. Demin elleni szankciók valószínűleg bedöntetnék a klubot anyagi szempontból. Valeriy Oyf helyzete is különleges, hiszen övé a holland Vitesse csapata, amely a 2020/21-es szezonban a 4. helyen végzett a bajnokságban. 

Jelenleg a 6. helyen áll a klub, érdekeltek a Konferencia Ligában is, viszont Oyf több alkalommal is összekülönbözött az igazgatósági tagokkal. Vezetési stílusát többen kritizálták, nem lehet tudni, hogy egy esetleges pénzügyi szankció milyen mértékben befolyásolnák a klub jövőjét. Oyfról viszonylag kevés információ van a világhálón, korábbi Gazprom igazgatói tag (ez sok oligarchára jellemző, akik külföldön fektettek be), illetve a Millhouse Capital vezetői között is fellelhető, amely cég kezeli Abramovics vagyonát, illetve az Aeroflotban (Manchester United korábbi szponzora) van részesedése. 

A másképp gondolkodó

Akadt egy orosz milliárdos, aki NBA-ig vitte, hiszen Mikhail Prokhorov éveken át volt a Brooklyn Nets csapatának tulajdonosa. Mielőtt őt is Putyin oligarchái közé sorolnánk, nem árt róla tudni, hogy amikor komolyan felmerült Putyin leváltása (2012 környékén), akkor Prokhorov volt az egyik legélesebb kritikusa. Indult is a választásokon, de végül mindössze 7,94%-ot szerzett. 

Voltak olyan információk is, miszerint Prokhorov Putyin bábja volt és csak szavazatokat vitt el a többi jelölt elől. Arról sem szabad azonban megfeledkezni, Prokhorov birtokába tartozó RBC Media 2016-ban információkat szivárogtatott ki Putyin vejének, Kirill Shamalovnak az offshore számlákon lévő vagyonáról, illetve arról is, hogy szerepel a neve a Panama-iratokban. 

Oroszország, az oligarchák országa

Megvizsgáltuk a külföldi klubokat, akik orosz tulajdonban vannak (vagy legalábbis egy részük), most jöhetnek az orosz csapatok. Az ország, amely tele van milliárdossal, hiszen a világ 100 leggazdagabb emberéből 7 orosz (7%), hasonló az arány a top500-at is figyelve. Olyan anomáliák akadnak, miszerint a KHL (jégkorong bajnokság) elnökségi tagja az a Gennady Timchenko (világ 78. leggazdagabb embere), aki egyben a sorozatban résztvevő SKA Saint Petersburg elnöke is egyben. 

Leonid Fedun sem vizes zsömlét vacsorázik parizerrel, szerepel a világ 200 leggazdagabb emberének listáján, tavaly ajánlatott tett a Wolverhampton Wanderersre, de már jó ideje van egy csapata megosztva Vagit Alekperovval, ez pedig a Szpartak Moszkva. Ez az a klub, amely most kizárásra kerülhet az Európa-ligából, játék nélkül eshetnek ki a Leipzig ellenében. Anyagi szempontból biztosan nem jött jól számukra ez a háború. 

A CSZKA-nál komoly befolyása van egyes információk szerint, Iskander Makhmudovnak, aki a top250-ben szerepel a világ leggazdagabbjai között. A klubnál már komoly botrány alakult ki, mert 4 játékos azonnal elhagyta a kosárcsapatot, amint kitört a háború. A Zenit annak a Gazpromnak a tulajdonában van, akinek hírdetéseit minden BL-meccsen láthatjuk, mivel a Bajnokok Ligája főszponzora, emellett a február 28-ig a Schalke szponzorai is voltak, de a német klub felmondta a szerződést. 

Az orosz bajnokságokban (labdarúgás, kosárlabda, jégkorong stb.) alig találunk olyan klubot, amelyik nincsen oligarchák kezében, esetleg olyan politikusok irányítják, akik Putyin bizalmasai. Ez olykor érdekes eseteket is szül, hiszen néha meg kell állapodni mindkét fél számára kedvező eredményben (milyen szépen leírtuk a bundát). Az viszont a jövő zenéje, milyen hatása lesz a háborúnak ezekre a csapatokra. 

Azt ugyanis nem árt feljegyezni, hogy az oligarchák vagyona folyamatosan csökken (könnyedén megeshet, hogy a háború miatt Putyin még pluszban vesz is el tőlük), valószínűleg ezeknek a vezetőknek nem az lesz az első dolguk, hogy a klubcsapataikat fenntartsák. Megeshet, hogy orosz szinten kiemelkedő klubok fognak egyik pillanatról a másikra csődbe menni, kétségtelen, játékosok között már most akadtak távozók. 

Nemzetközi kupaporond

Az orosz agresszió komoly hatással van a sportra, ahol egyértelmű megtorlást kapnak a csapataik. A Szpartak Moszkva kizárás sorsára juthat az Európa-ligából, kérdéses, hogy a következő években indulhatnak-e a nemzetközi porondon a klubcsapataik. Igazolásokról valószínűleg ne is álmodjanak, mert elvétve akad majd olyan játékos, aki politikai és gazdasági szempontból ennyire bizonytalan régióba igazol (bizonytalan fizetés, háborús helyzet). 

Az Euroliga szintén fontos lenne az oroszok számára, ugyanis a labdarúgó Bajnokok Ligája mellett, két évvel ezelőtt az Euroliga főszponzori szerepkörére is pályáztak (Gazprom). Jelenleg az Euroligában három orosz csapat küzd hétről hétre, egyelőre felfüggesztették a mérkőzéseiket és semleges helyszínt jelöltek ki számukra. Kérdéses, hogyan tovább, kizárják-e őket a sorozatból. 

Ezek egyelőre a jövő zenéi, mindenesetre nem lenne meglepő, ha jövőre egyetlen orosz szereplője sem lenne az európai kupasorozatoknak. Természetes, hogy nem minden klub mondja fel azonnal a szerződéseket, a szerb Crvena Zvezda sem tette ezt, akinek a Gazprom a főszponzora. A kérdés inkább az, hogy a Gazprom csőd miatt mondja majd fel, mert a szerbek nem valószínű, hogy önként felmondanák (főleg az oroszokhoz fűződő jó kapcsolatuk miatt). 

Számlanyitási ajánlat

Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.orgSzólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Számlanyitási ajánlat

  • Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek. Feltételek, időhatárok és kivételek érvényesek.

Bet365 útmutató
Bet365 regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org

Az orosz-ukrán háború hatása a sportra

csabax hozzászólt
2022 ápr 20. 18:51
Admin hozzászólt
2022 ápr 5. 17:21
Marathonbet shuts down UK offering citing European conflict concerns

Marathonbet has this afternoon communicated that it will withdraw its presence from the UK betting market.

The pan-European sportsbook issued an email to its UK customers stating: "We regret to inform you that we have taken the decision to temporarily suspend our Marathonbet.co.uk web
csabax hozzászólt
2022 márc 29. 16:21
Maksim Kagal kickbox világbajnok meghalt a Mariupolért vívott csatában. Ukrajna első ISKA kickbox világbajnoka a nemzeti gárda ,,elit" egységének számító, hírhedt és rettegett Azov zászlóalj tagja volt. Maksim Kagal kickbox világbajnokot az oroszok ölték meg.

[img]https://thetimeshub.in/wp-content/uploads/2022/03/v-boju-za-mariupol-pogib-chempion-mira-po-kikboksingu-maksim-k

Még több Politika