Mire számíthatunk a 92. Oscar-gálán?

Bodó Karola
2021 márc 17. 14:49
Szólj hozzá!

Film Oscar-díj

A 2020-as év Hollywood számára egyfajta sántikálást jelentett. Mint tudjuk, a filmek késnek és a produkciós irodák küszködnek. Bár a filmipart nem kell félteni, kétségtelen, hogy még mindig nehéz időszak elé néz.

Ugyanakkor, ahogy mondani szokás “The Show Must Go On”, azaz a “A műsornak folytatódnia kell” és eljött az izgalmak ideje azok számára akik filmeket készítenek, terjesztenek, népszerűsítenek és írnak, azaz ismét itt a filmes Super Bowl, az Oscar-gála!

Ez számunkra nem jelent mást, mint hogy ismét lehetőségünk adódik az elmúlt év legjobb alkotásaira és legkiemelkedőbb művészeire fogadni. Idén van pár dolog, amire érdemes odafigyelnünk, ezekből a fontos információkból készítettünk egy válogatást, ami talán segíthet eligazodni a számos fogadási lehetőség és az esélyesek között.

Az idei nyerteseket április 25-én hozzák nyilvánosságra, a szokásos helyszínen, de elég nagy a valószínűsége egy limitált nézős eseménynek és azon se csodálkozna senki, ha a díjazottak online jelentkeznének be.

Rengeteg a brit színész

Sir Anthony Hopkins, The Father

Sacha Baron Cohen, Carey Mulligan, Olivia Colman, Daniel Kaluuya és Sir Anthony Hopkins mindannyian brit színészek és szerepelnek az idei Oscar-díjra jelöltek listáján. Mellettük Vanessa Kirby, Gary Oldman és Riz Ahmed is esélyt kap.

Ez lesz az eddigi legváltozatosabb Oscar-gála, ugyanis a 20 színész jelölt közül 9 számít etnikai kisebbségnek. Az is fontos, hogy két nőt is jelöltek a legjobb rendezők között, így ez az első alkalom, hogy a díj 93 éves történetében több nő is szerepel a rendezők listáján. Chloe Zhao a "Nomadland" rendezéséért kapta a jelölést, míg Emerald Fennell a “Promising Young Woman” alkotásért zsebelhet be díjat.

Ezt tudván, elég furcsa lenne, ha nem a csajok közül kerülne ki a nyertes, tekintve hogy évek óta folynak a harcok és az ujjal mutogatás a nők és kisebbségek kizárása miatt. Persze ez nem garancia semmire, furcsább dolgok is történtek már hasonló díjkiosztók során (pl. a Grammy idén is elbukott ezen a téren és a Golden Globes már a jelölések idején megmutatta, hogy nem érdekelt ebben a témában.)

Továbbá olyan nagy nevek kaptak jelölést mint Frances McDormand, Glenn Close, Viola Davis és a nemrégiben elhunyt Chadwick Boseman.

"Mank", a fekete-fehér dráma, amiben Oldman játsza a Citizen Kane írójának a szerepét, összesen 10 jelöléssel vezeti a mezőnyt.

Sportfogadas.org

Érdekesség még idén, hogy Sir Anthony Hopkins 83 évesen a legidősebb ember, akit valaha “Legjobb férfi főszereplő” jelölést kapott. Bár a színész fantasztikus alakítások sorát tudhatja maga mögött, eddig csak egyetlen Oscar díjat nyert. Nem szerencsés, hogy a szeretett Chadwick Boseman nemrégiben elhunyt és ugyanabban a kategóriában versenyeznek. Ha elemezzük a helyzetet, a fogadóirodák listáiból is látszik, hogy Boseman a nagy kedvenc. A fiatal színész posztumusz kapná meg a díjat és a betfair ajánlatában 1.05-ös szorzóval szerepel a “Legjobb férfi főszereplő” díj megnyerésére, míg Sir Anthony Hopkins rögtön utána következik, 7.00-ás oddsal. 

Eddig 16 posztumusz Oscar-díjat osztottak ki, ilyet kapott Heath Ledger például, aki a “The Dark Night” filmben a Joker-t alakította de Walt Disney-t is díjazták az egyik Micimackó rajzfilmért.

Carey Mulligant rég nem láttuk a filmvásznon és a “Promising Young Woman” filmben akkorát alakít, hogy egy jó ideig biztosan nem felejtjük el. A betfair őt látja a legesélyesebbnek a “Legjobb női főszereplő” díjra (1.85), de azért ott van még Andra Day is a listán 3.75-ös szorzóval (aki színesbőrű és valljuk be, a jelenlegi hangulatot nézve ez is fontos tényező), valamint Frances McDormand-ra is 4.00-ás szorzón lehet fogadni. Frances egyébként nagy kedvenc, senki nem csodálkozna ha végül ő vinné a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetést.

Csak úgy szórakozásból érdemes megnézni a "Promising Young Woman" előzetesét. Színes, dinamikus és nagyon ügyesen adja át a film teljes hangulatát:

Tényleg a "Mank" nyerné a legjobb filmnek járó díjat?

Erre a kérdésre a rövid válasz: valószínűleg nem.

Hiába kapta a legtöbb jelölést, a Mank teljesen más kategóriának számít a díjátadón. Ez egy olyan produkció, amit a Filmtudományi Akadémia csodál, de nem szeret, egy  “filmről szóló film a film szerelmeseinek”.

Nomadland

Érdemes a Nomadland-et figyelni ebben a kategóriában (1.30-as szorzóval szerepel a betfair ajánlatában), jó jel, hogy nyert a Golden Globes-on is és a kritikusok nagyon szerették.

Ennek a képletnek egyetlen hibája van - az Akadémia szinte soha nem díjazza azokat a filmeket, amelyek női főszereplővel rendelkeznek. Ugyanakkor, amint már azt említettük, lehet ez akár egy rendhagyó gála is és Frances McDormand sem az a tipikus női jelenlét a filmvásznon.

Borítókép: Sportfogadas.org

Tenisz visszalépés garancia

Választását nyertesként kifizetik, ha az ellenfél sérülés miatt visszalép.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org
Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

Bodó Karola

Tenisz visszalépés garancia

  • Választását nyertesként kifizetik, ha az ellenfél sérülés miatt visszalép.

Bet365 útmutató
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljessen! BeGambleAware.org

Oscar-díj fogadások 2021

SPF Karola hozzászólt
2021 márc 24. 09:53

Az oddsok az Unibet fogadóirodátólszármaznak, s a következő időpontban voltak érvényesek: március 22., 11:00CET
SPF Karola hozzászólt
2021 márc 24. 09:51

Az oddsok az Unibet fogadóirodátólszármaznak, s a következő időpontban voltak érvényesek: március 22., 11:00CET
SPF Karola hozzászólt
2021 márc 24. 09:48

Az oddsok az Unibet fogadóirodától származnak, s a következő időpontban voltak érvényesek: március 22., 11:00CET

Kapcsolódó cikkek