Korszakos játékosok kerülhetnek idén a ligába, de ehhez nem árt, ha tudatosan építkeznek. Az "alapanyag" mindenesetre megvan, innentől csak az a kérdés, hogy melyik csapathoz kerülnek. 

Magasembereké a főszerep

Miután kiderült, hogy az Orlando Magic választhat elsőként, szinte biztossá vált, hogy az idei draftelső Jabari Smith - Chet Holmgren párosából kerülhet ki. Orlandóban járt privát edzésen Jabari Smith, aki jó benyomást tett a vezetőségre, tökéletes fit a kezdőbe. Az utóbbi évtizedben nem sok olyan 210 centiméter körüli magassággal rendelkező triplázó került a ligában, mint ő. A dobómozdulata tökéletes, gyakorlatilag védhetetlen, mintha Nowitzki térne vissza, csak egy jóval atletikusabb formában.

Kiválóan alkalmazható pick and rollnál is, de azért vannak hiányosságok, mert inkább catch and shoot, mintsem iso játékos (ami nem is baj). Ez azt jelenti, hogy másoknak kell megteremteni a helyzetet, hogy képes legyen a passzokból kosarakat szerezni. Védekezésben hamar ligaelit lehet, gyakorlatilag egy prototípus játékos, aki a jövőt jelentheti az NBA-ben, pont úgy, mint manapság Luka Doncic. Smith képes kisebb játékosokat és centereket is hatékonyan fogni, small-ball esetén pedig dominánssá válhat. 

A nagy kihívója az első helyért Chet Holmgren, akit már gimnáziumi éveiben is árgus szemekkel figyeltek. Egészen hihetetlen, amit a pályán művel, hiába 213 centiméter, labdakezelése, mint egy irányítóé (ebben bőven Smith előtt jár), ugyan rendkívül vékony (még a 100 kg-t sem éri el), de védőoldalon hatékony, jól olvassa az ellenfelek lépéseit. Ahogyan Smith esetében, úgy Holmgrennél is kijelenthető, fantasztikus dobómozdulata van, foghatatlan lesz a ligában támadóoldalon. 

Első ránézésre Holmgren olyan játékos, akit "megtörnek" és a darálóban felfalnak reggelire, de ez eddig sosem jött össze. Van bátorsága a keményebb, fizikális játékhoz, nem riad vissza semmitől. Mi lehet az érdekesség? Miért draftolhatja mégis az Orlando? Azért, mert Jalen Suggs (jelenlegi Orlando játékos) korábban Holmgren csapattársa volt, képes lehet meggyőzni a vezetőséget, hogy érdemesebb őt hozni, mint Smitht. 

Arra, hogy Jabari Smith lesz az első számú választott, mindössze 1.55-öt adnak, de még mindig jobb, mint amiket az elmúlt években láttunk (1.10-es szorzók...). Holmgren lehet az, aki bekavar, viszont szinte biztos, ha Smith első, akkor az Oklahoma elviszi másodikként Holmgrent (1.60), mert pont egy ilyen játékosra van szükségük, mint a Gonzaga sztárja. Ki lesz a harmadik helyen választó Houston játékosa? Paolo Banchero (1.22). 

A top3 kapcsán ez a legbiztosabb tipp, óriási felfordulás kéne, hogy Banchero hátrébb csússzon, esetleg előre jöhet, ha valamiért az OKC (vagy az Orlando) meggondolja magát, de erre eléggé kicsi az esély. Banchero gyakorlatilag Holmgren és Smith keveréke, de egy óriási hátránnyal, nem tud védekezni. Hiába vezeti jól a labdát, hiába olvassa a játékot, még a testalkata is meglenne a védekezéshez, de valami mégsem stimmel. 

Megvárattunk a nagy szorzókkal

A "bemelegítés" megtörtént, most pedig csapjunk a közepébe! Négy játékost szemeltünk ki, akiknél semmiképp sem stimmelnek a számok. Különböző ranglistákat, illetve a információkat vettünk figyelembe, így próbáltunk "szemezgetni". Négy olyan felületről vettük az adatokat, akiknek a véleményére adunk (nbadraft.net, Sportingnews, The Ringer és az nbadraftroom). 

  • Mark Williams (Duke, center): Gobert típusú magasember, akire inkább a védekezést bízod, támadóoldalon limitált a tudása, viszont olyan csapatoknak, mint az OKC simán használható egy Holmgren mellett. Williams esetében a 13,5-es helyezési határt húzták meg, ami esetében a rosszabb helyezést preferálják. A vizsgált holnap felében a 15. helyre várják, míg az nbadraft.net és a Sportingnews a 12. és 13. helyre (2.50).
  • AJ Griffin (Duke, kiscsatár): Megint egy Duke játékos, akinél olyan szinten nagy a bizonytalanság, hogy a nbadraft.net a 7. helyre várja, ahogyan az nbadraftroom is (8. hely), Sportingnews 11. helyre, míg a Ringer a 10. helyre. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a 11,5 határ alatt lesz (2.15). 
  • Keegan Murray (Iowa, kiscsatár): Mindössze az nbadraftroom várja top4-be az Iowa játékosát, többi elemző egyaránt a 6. helyre teszi őt, ami sokkal inkább reális. A top3 biztosan megvan, ahogyan Jaden Ivey 4. helye is, viszont az ötödik helyen a Detroit Pistons dönt. Egyelőre óriási kérdőjel, hogy kit választanak, mind Murray, mind Mathurin, mind Sharpe érdekében olvashatók írások, de talán még így is lehet érték abban, hogy csak 5. helynél később fog elkelni Murray (2.60). Ennyire bizonytalan eseménynél az, hogy 2.60-nak adnak egy olyan szorzóra, aminek reálisan 1.85 környékén kéne lennie, az value. 
  • Ousmane Dieng (International, erőcsatár): Van egy pletyka, vagy inkább feltételezés, ami egy hete kavarta meg az esélyeket olyannyira, hogy ez három játékos helyezésére is drasztikus hatással lehet. A San Antonio Spurs szinte biztosan "külföldi" játékost választ, de kit? Dieng mellett Nikola Jovic és Dyson Daniels neve merült fel. Két elemző szerint Dieng lesz a kiválasztott, míg kettő szerint nem, így Dieng top15-be sem kerül. Az irodák 13,5-nél húzták meg a határt 2.38-as szorzóval az "overre". 

Dieng helyzete speciális, mert csak a Spurs lehet az, aki elviszi a top10-ben, ha ők nem, akkor valószínűleg 16-20. hely környékén végez, így viszont komoly érték lehet a 2.38-as szorzóban. Murray esetében érték van a szorzóban, mert minden a Detroit döntésén múlik, akik hoztak már érdekes döntéseket korábban is. Griffin esetében kissé érthetetlen a 11,5-es határ, de lehetséges, hogy olyan belső információval rendelkeznek az irodák, amivel mi nem. Ebben az esetben nem tehetünk semmit, mert ebben a 2.15-ös szorzóban van érték. Williams? 2,50-ért hasonló a helyzet, mint Murray esetében. 

A kínálatot az Unibet oldalán, a kosárlabda / jövőbeni fogadások / NBA draft fülnél találjátok. 

  • Tipp

    AJ Griffin helyezése: 11,5 alatt
    2.15 Unibet

10.000 forint ingyenes fogadás - Exkluzív ajánlat!

Amennyiben általunk regisztrálsz az Unibet fogadóirodához, akkor egy extra 10.000 forint értékű ingyenes fogadásban is részesülhetsz!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org