Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman és Phil Jackson. A Chicago Bulls korszakos klasszisai, akiket mindenki ismer bizonyos szinten, de vajon milyen volt valójában ez a franchise? Hogyan rakta össze Jerry Krause a csapatot? Miért vonult vissza kétszer is Michael Jordan? Rengeteg kérdés, amire választ adhat az ESPN sorozata, melyet a magyar nézők a Netflixen tekinthetnek meg.

A raktárban porosodott

A 1997/98-as szezon kezdetén már sejthető volt, hogy nem sok ideje maradt a Chicago Bulls csapatának, Phil Jackson utolsó chicagói idényére készül. Ekkor döntött az NBA Entertainment akkori vezetője, egy bizonyos Adam Silver (aki a liga mostani komisszárja), hogy érdemes egy forgatócsoportnak kísérnie a csapatot a szezon során. A felvételek elkészültek, azonban évtizedekig porosodtak az NBA raktárában. Az akkori gyártási feltételek miatt (rövid dokumentumfilmek), nem tűnt jó opciónak, ha elkészítik ezt a monumentális alkotást. Az idő telt, a feledés homályába merültek az anyagok, majd az ESPN és a legendás Bill Simmons felkarolta az ötletet, elkészülhetett a sorozat The Last Dance címmel, mely a Bulls utolsó szezonjára utal. 

Ez nem csak egy szimpla szezon- és csapatbemutató - hogyan nyerte meg Michael Jordan és a Chicago Bulls a hatodik gyűrűt -, hanem egy jól felépített háttértörténet, mely egy franchise felemelkedéséről szól. Értelmet nyer szinte minden, kendőzetlenül fény derül a titkokra, régi viszályokra. A Bulls egy korszakos csapat volt, de a sikerig vezető út eléggé rögös volt. Michael Jordan megváltoztatta egy város életét, de kellett ehhez Phil Jackson vagy Scottie Pippen mellett az a Jerry Krause is. Volt egy elképzelése, hogyan lehet egy szervezetet tökéletesen felépíteni, majd megvalósította a tervét. Gondosan kidolgozott mindent, ugyanakkor ez kevés lett volna, ha nincsenek a játékosok. 

Miért kezd el nézni?

A Chicago Bulls egy lesajnált franchise volt Michael Jordan érkezése előtt. Mindössze 10 év alatt a világ egyik, ha nem a legismertebb csapatává váltak, milliók rajongtak értük. A sorozat bemutatja, hogyan rakta össze aprólékos munkával Jerry Krause ezt a "szervezetet", hogyan kezdtek el nyerni, de a pozitívumok mellett, szó esik a negatív dolgokról is. A készítők kiemelik, hogy hiába Phil Jackson volt az edző, rengeteget köszönhet Tex Winter munkájának, aki meghúzódott az árnyékban, de a taktikai részt (Triangle) neki köszönhetik, benne maximálisan megbízott Jackson (nem hiába vitte magával a Lakershez és nyertek még három bajnoki címet).

Nem hallgatják el azt sem, hogy Michael Jordan élete sem volt makulátlan (szerencsejáték, folyamatos fogadások), ahogyan azt sem, hogy Scottie Pippen szinte évekig alamizsnáért játszott a világ legjobb csapatában, mint a liga top játékosainak egyike. Külön részben térnek ki arra, hogy a Detroit Pistons mennyire fontos szerepet játszott a korszakos Bulls kialakulásában. A Bad Boys névvel illetett csapat kellett hozzá, hogy Jordanék (még) magasabb szinten játszanak. Kiemelkedő alkotás a The Last Dance (az első hat rész fényében), ugyanakkor nem hibátlan.

Szó esik ugyan arról, hogy Scottie Pippen szerződése mennyire méltatlan volt a tehetségéhez mérten, ugyanakkor arról már nem, hogy 1995-ben lehetőség lett volna újra tárgyalni, de fontosabb volt a csapat számára, hogy megerősítsék a keretet. Ahogyan azt sem került bele, hogy Pippen végül a Bulls-éra után, közel 78 millió dollárt keresett öt év alatt a Portland Trail Blazers és a Houston Rockets játékosaként. Abban a korszakban nem csak Pippen kapott kevesebbet, de ugyanígy olyan klasszisokat sem "fizettek meg" a 98/99-es szezonig, mint Karl Malone, John Stockton, Charles Barkley, Mitch Richmond vagy épp Chris Mullin. Mind All-Star játékosok voltak, közülük négyen a Dream Team tagjai.

Méltatlanul kevés szerep jutott (eddig?) annak a transzfernek, amelynek keretében Dennis Rodman a Bullshoz került, gyakorlatilag Krause semmit sem áldozott fel a liga legjobb lepattanózójáért, ami manapság az NBA-ben elképzelhetetlen lenne. Ezek azonban csak apróbb hibák, ahogyan a Toni Kukoc köré felhúzott horvát válogatott bemutatása is - miközben az igazi klasszis Drazen Petrovic volt náluk -, ettől ez egy kiváló sorozat, ahol az egykori sztárok mellett olyan személyek is megszólalnak, mint Barack Obama. Sztoriznak, de ha arra kerül a sor, akkor nem félnek kimondani az igazságot, legyen az bármilyen kellemetlen is, így teljes képet kaphatunk a valaha volt egyik legjobb csapatról!

20 000 Forint Freebet

Első fogadásod tétjét 20 000 Ft-ig visszakapod Freebet-ként a Betclic fogadóirodánál, ahol nyereményed azonnal kiveheted!

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org