A világ legszebb egynapos versenye. A csodálatos tájak, fehér murva és a hatalmas tempó egyvelege ez, ahol mindig készülhetünk valami meglepetésre!

Szokatlan időpont

A kerékpár alapjáraton is nehezen tippelhető sportág, hiszen nem elég tudni, hogy Chris Froome jó a háromheteseken, de azzal sem árt tisztában lenni, milyen volt a felkészülése, melyik verseny számára a prioritás és még lehetne sorolni, mindezt mindegyik versenyző esetében. Ezekben még nincs benne az esetleges bukás kockázata, ami boríthatja a tippet, majd ezt most tetézi, hogy hónapokon keresztül bizonytalanságban éltek a bringások, egyesek tudtak normálisan készülni, mások otthon szobabicikliztek, mi lesz így az olasz idénynyitón?

A Strade Bianche alapjáraton egy márciusi verseny, most viszont a nyári hőségben rendezik meg a fehér utakon az egynapos. Egyrészt a meleg gyötrő lehet (35-37 fokot várnak Siena környékére), másrészről a kavicsos utakon most óriási lehet a porfelhő, amiről a Sunweb csapat edzői stábjához tartozó Marc Reef is beszélt. Ez megváltoztathat mindent, hiszen ilyen időjárási körülmény teljesen más versenyzést igényel. 

A táv mindössze 184 km, ami a Strade Bianche sajátossága, hiszen papíron eléggé rövid egynaposról beszélhetünk. A versenyen 11 "kavicsos" szakasz lesz, ami összességében 63 km-t tesz ki. A nehézséget még az adja, hogy rengeteg a kisebb vagy közepes emelkedő, amik esélyt adhatnak olyan versenyzőknek is, mint Julian Alaphilippe (címvédő) vagy épp Vincenzo Nibali. 

Vincenzo Nibali (81.00) a Dolomitokban edzett az elmúlt időszakban, egyik edzőtársa Alberto Bettiol volt (tavalyi Flandriai körverseny győztese). Elvileg jó formának örvend a Cápa becenévre hallgató klasszis, öt éve megszakítás nélkül indul a Stradén, ismeri az útvonalat. Az időjárás viszontagságait jól bírja, ahogyan Julian Alaphilippe is, akit a végső győzelemre tekintenek nagy favoritnak (6.00). Csapatával San Pellegrinóban edzőtáboroztak az elmúlt hetekben, míg Alaphilippe a hét elején pályabejárást tartott Montalcinóban. A francia klasszis ellentétben sokakkal, végig tudott edzeni, ráadásul magaslaton is, elvileg kiváló formának örvend. A tavalyi Tour de France-on is bizonyította, hogy képes forró időjárási körülmények között is jól teljesíteni, csapata rendkívül erős, minimum 2-3 győzelemre is esélyes versenyzővel.

Egy ilyen versenyen rendkívül fontos a helyezkedést. Minél előrébb van valaki a mezőnyben, annál jobban tud reagálni egy-egy támadásra, ehhez viszont kellenek jó csapattársak is. Valószínűleg a kényszerszünet utáni első World Tour kaotikus lesz, ilyen talajon és útvonalon lehetnek bukások is (sajnos), ami átrendezheti az erőviszonyokat. Sokat segíthet a tapasztalat is, amiből Greg Van Avermaet esetében nincs hiány:

A Strade Bianche az egyik kedvenc versenyem, ezért különleges, hogy a visszatérés után ez lesz az első verseny. Általában jól teljesítettem, remélem, hogy megismételhetem az eddigieket. A lezárások alatt is megtartottam a motivációmat, és most, miután Livignóban edzőtáboroztunk, úgy érzem, hogy a formám ott van, ahol lennie kell. Természetesen a körülmények eltérnek kicsit a szokványostól - a forróság komoly faktor lehet -, de bízom benne, hogy készen állok rá - nyilatkozta az olimpiai bajnok belga kerékpáros. 

Greg Van Avermaet 9 alkalommal indult a Strade Bianchén, 7-szer végzett elsőt tízben. Azt nem árt tudni, hogy ugyan az útvonal kedvez neki, azonban egy meredek emelkedőn leszakadhat, ha Alaphilippe-szintű versenyző megindul. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy csapata (CCC) komoly gondban van gazdasági szempontból (kiszállt a főszponzor), gyakorlatilag a kerékpárosok a következő évi szerződésükért versenyeznek az elkövetkező 2-3 hónapban. 

Fontos az időzítés

Azt már megtanulhattuk a versenyek alatt, mennyire fontos a jó időzítés egy támadás során. Mathieu van der Poel így bukott el egy világbajnokságot tavaly. A holland kerékpáros a verseny legnagyobb esélyese (5.00), nála a formával nem lehet gond, mert ő az elmúlt nyarakon is maximumot nyújtott, igaz, akkor nem országúti kerékpárban. A csapata viszont gyenge, ráadásul kisebb probléma is felmerült a felkészülés során.

A július végén rajtoló Sibiu Tour mezőnyében ott lett volna a holland klasszis, de az országa külügyminisztériuma narancssárga övezetnek nyilvánította Romániát, így csapatával végül nem vett utaztak el. Elvileg a Strade Bianche előtt egy felhozó versenynek szánta van der Poel a többnapost, de így marad az olasz „kirándulás”, rögtön főpróbának. Érdekesség, hogy az olaszországi versenyek előtt a La Plagne-i magaslati edzőtáborban készült Mathieu!

Mégis vannak kivételek?

Patrick Lefevere a csapatainál olyan rendszert épített ki az elmúlt évtizedekben, ahol papíron nincsen kapitány, mindenki egymásért dolgozik, aki legjobb erőben vagy helyzetben van, az élvezi a prioritást az adott etapon. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy anno Johan Museeuw vagy épp Tom Boonen is kiemelt ember volt. Velük nem tehette meg Lefevere, hogy másokért dolgoztatja őket, túl értékesek voltak. Mi a helyzet a mostani keretével? 

Az említett Julian Alaphilippe is ebbe a státuszba tartozik. Ha a francia formába van, akkor egyértelmű, hogy vele akarnak versenyt nyeretni. Nincs más opció olyankor. Alaphilippe pedig formában volt az elmúlt években, sorra nyerte a nagyobb szakaszokat, egynaposokat. Kiderült, képes háromhéten keresztül is jól teljesíteni, ilyen sztárt óvnia kell Lefeverenek. 

Julian Alaphilippe (Fotó: kovop58 / Shutterstock.com)

Az egymás elleni (head-to-head) párosításokban csapattársával, Zdenek Stybarral "mérheti össze erejét". Azt nem árt tudni, hogy Stybar év végén lesz 35 éves, valószínűleg kitölti a következő évre szóló szerződését, aztán visszavonul. Nyert már Strade Bianchét, tavaly két rangos belga egynaposon is győzelmet szerzett, de ez önmagában nem jelent semmit, mert ott lesz Alaphilippe a csapatban. Amikor a két versenyző egymás oldalán szerepelt az elmúlt másfél évben rangos versenyeken, alábbi eredményeket produkálták:

  • Strade Bianche (2019): Julian Alaphilippe (1. helyezett), Zdenek Stybar (4. helyezett)
  • Milano - Sanremo (2019): Julian Alaphilippe (1. helyezett), Zdenek Stybar (67. helyezett)

Kevés alkalommal indultak csapattársként - pedig 7 éve erősítik a Lefevere együttesét -, mindössze 66 napot, ráadásul, mióta Alaphilippe a mezőny egyik legjobbjává vált, azóta Stybar egyértelműen segíti őt. Ezért is meglepő, hogy szorzót kínáltak erre a lehetőségre, az pedig még inkább, hogy 1.50-ért fogadhatunk a franciára. Davide Bramati sportigazgató nyilatkozta, hogy jól sikerült az edzőtábor, Alaphilippe címvédésére koncentrálnak, de bizonyos helyzetben Stybar is kaphat lehetőséget. Természetesen rengeteg tényező közbeszólhat, ezért sem szabad óriási téttel megtenni ezt a tippet. Normális körülmények között, ez egy 1.20-1.30 körüli szorzó lenne, de most más a helyzet!

A végére, hogy azok se maradjanak ki, akik a nagy szorzókat kedvelik. Alberto Bettiol egész kényszerszünet alatt Vincenzo Nibalival edzett, állítása szerint sokat tanult honfitársától. Nibali élesen kritizálta Bettiolt, mondván: noszogatni kell Bettiolt, hogy keményebben odategye magát az edzéseken és a versenyeken. Érzi ezt Bettiol is, aki tavaly megnyerte a Flandriai körversenyt, rendkívül erős versenyző, bírja a kisebb (és közepes) kaptatókat, Strade Bianche lesz az egyik kiemelt versenye. Szereti - hiszen Siena mellett született, ismeri a terepet -, ugyanakkor gyűlöli is a sok bukása miatt. A dobogójára adott szorzó félelmetes (41.00)!

Borítókép: Mathieu van der Poel (Készített: Patick Bannon / Shutterstock.com)

Európai kosárlabda bónusz

Nyerjen akár 50%-kal többet gyűjtőivel. Csak új és jogosult ügyfelek számára érhető el.

Regisztrálj itt Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

  • Tipp

    Strade Bianche: Julian Alaphilippe előrébb végez, mint Zdenek Stybar
    1.50 Bet365